Specjalizuje się w dietoterapii nadwagi i otyłości, schorzeń endokrynologicznych - insulinooporności, chorób tarczycy i choroby Hashimoto oraz zespołu jelita drażliwego (IBS), żywieniowym wsparciu płodności, a także dietach wegetariańskich, dla osób aktywnych fizycznie oraz jadłospisach z wykorzystaniem urządzenia Thermomix.
W roku 2019 ukończyłam szkolenie SOIT i aktualnie znajduje się na liście specjalistów polecanych insulinoopornym fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.
Jestem dietetykiem klinicznym z 8-letnim doświadczeniem zawodowym oraz ogromną pasją do gotowania, którą wykorzystuję w codziennej pracy z pacjentami. Najważniejszym elementem współpracy jest dla mnie dostosowanie planu żywieniowego do indywidualnych preferencji, umiejętności kulinarnych oraz stanu zdrowia. Nie uznaję tzw. „diet cud”, niepotrzebnych eliminacji, ogromnej ilości suplementów, głodówek oraz niekonwencjonalnych metod redukcji masy ciała, zmuszających pacjenta z rezygnacji z jego ulubionych potraw. Staram się zawsze znaleźć „złoty środek”, który pozwoli na to, aby nawet w diecie redukcyjnej pozwolić sobie na zjedzenie pizzy, czy ulubionego deseru, osiągając przy tym fantastyczne rezultaty. Jednym z moich top 5 talentów według testu Gallupa, który wykorzystuje w pracy jest szeroko pojęte naprawianie – od skutków zdrowotnych nieprawidłowego odżywiania czy restrykcyjnych diet, po naprawdę utraconej motywacji czy błędnego przekonania odnośnie diety (naprawdę nie trzeba jeść samych sałatek i rezygnować z pieczywa czy wyjść do restauracji żeby schudnąć lub poprawić stan zdrowia). Każdą osobę i każdy problem lubię analizować indywidualnie i bardzo precyzyjnie, dlatego w swoim gabinecie pracuje jednocześnie z ograniczoną ilością osób. W ten sposób jestem w stanie zapewnić swoim klientom maksimum czasu zarówno na konsultacjach jak i w razie potrzeby utrzymać stałą opiekę i wsparcie mailowe również między wizytami.
Podejmowana przeze mnie w trakcie studiów 4-letnia praca w „Kuchniach Świata” pozwoliła mi na poznanie bogatego asortymentu zdrowej żywności, produktów orientalnych ich właściwości odżywczych, zdrowotnych oraz sposobów wykorzystania w kuchni, a także pozwoliła na wzbogacenie układanych jadłospisów o dania z różnych regionów świata oraz rozwijanie swojej pasji do gotowania. Doświadczenie w części kulinarnej zdobywałam również w ramach współpracy z firmą Vorwerk, gdzie w latach 2018-2019 jako specjalista ds. przepisów kulinarnych (recipe developer) tworzyłam przepisy pod urządzenie Thermomix® i na platformę Cookidoo® oraz programowałam je w urządzeniu (m.in. kolekcje przepisów z niskim indeksem glikemicznym, wegańską wysokobiałkową czy pełnowartościowe sałatki, dostępne na platformie Cookidoo®). Dzięki takim doświadczeniom kładę ogromny nacisk na to, aby proponowane przeze mnie potrawy były zdrowe, ale jednocześnie ciekawe, proste i smaczne, a jadłospisy w gusta osób z którymi współpracuje. W każdym układanym przeze mnie menu bazuję ponadto na maksymalnym wykorzystaniu zakupionych produktów, tak aby uniknąć marnowania żywności.
W roku 2020-2021 zajmowałam się tworzeniem artykułów specjalistycznych odnośnie zdrowego odżywania na platformę Cookidoo® oraz dla magazynów kulinarnych Thermomix®/Bimby® tłumaczonych dla różnych krajów, m.in. Francji, Hiszpanii, Włoch, czy Niemiec.
Jestem absolwentką studiów licencjackich Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (2012 r.), studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka na Wydziale Lekarskim (2014 r.), a także studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym we Wrocławiu (2015 r.), gdzie zdobyłam wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania oraz skutecznego motywowania w zmianie zachowań zdrowotnych. W trakcie studiów odbywałam liczne praktyki, m.in. w szpitalach, czy poradniach specjalistycznych, dzięki którym zdobyłam wiedzę na temat żywienia w różnych jednostkach chorobowych.
W trakcie swojej kariery zawodowej współpracowałam lub dalej współpracuję z:
- Centrum Medycznym EuroMediCare – przychodnią we Wrocławiu
- Poradnią dietetyczną Akademia Diety
- Placówkami komercyjnymi promującymi zdrowy styl życia
- Centrum Medycznym VivaMedica - prywatną placówką we Wrocławiu
Na bieżąco biorę udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu żywienia człowieka, aby stale aktualizować swoją wiedzę i bazować na zaleceniach opartych na najnowszych wynikach badań.