Stresująca praca, pośpiech, jedzenie byle czego i byle gdzie doprowadza do pieczenia w przełyku, ból brzucha, poczucia pełności lub uczucia wystąpienia bólów w klatce piersiowej podobnych, jak w zawale. Z takimi dolegliwościami boryka się coraz większa grupa Polaków. Przyczyną tego stanu rzeczy jest refluks.
Co to jest refluks i dlaczego jest on tak uciążliwy ?
Choroba refluksowa przełyku jest to przypadłość, która powoduje nieprawidłowe cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu upośledzonego działania zwieracza dolnego przełyku. Bóle występują z powodu kwaśnego pH, które przenika do przełyku powodując podrażnienie błony śluzowej, co doprowadza do uczucia bólu.
Jak temu zaradzić ?
1. Spożywanie mniejszych objętościowo posiłków i częstsze jedzenie
Spożywać należy 5 lub 6 małych posiłków, obfite nadmiernie rozciągają ściany żołądka, co w istotny sposób wpływa na zmniejszanie napięcia dolnego zwieracza przełyku.
2. Posiłek wieczorny jemy 3 godziny przed pójściem spać
W czasie snu, w pozycji leżącej oczyszczenie przełyku z zarzucanej treści pokarmowej jest upośledzony. Obfity posiłek przed snem może spowodować wystąpienie bardzo mocnego ataku refluksu, który może zbudzić chorego ze snu.
3. Pokarm przeżuwany i gryziemy bardzo starannie; jemy powoli i w spokoju
Szybkie jedzenie powoduje połykanie powietrza wraz z posiłkiem. Skutkuje to wzmożonym rozciąganiem ścian żołądka, wywołując w rezultacie ciśnienie wewnątrz jamy brzucha.
4. Ograniczamy do minimum picie większych ilości soków z owoców cytrusowych
Wspomniane soki mogą być przyczyną zgagi lub nawet odczucia bólu w zmienionym zapalnie przełyku.
5. Wykluczamy spożywanie większych ilości ostrych przypraw
Ostre przyprawy, zwłaszcza takie jak pieprz, ostra papryka, curry, chilli, mogą być przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu z zmienionym zapalnie przełykiem.
6. Rezygnujemy z picia napojów gazowanych oraz kawy
Kawa wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co w przypadku dysfunkcji dolnego zwieracza przełyku nasila drażniące działanie treści żółciowej, podczas jej cofania się do przełyku.
7. Eliminujemy obfite i bogate w tłuszcze posiłki
Takie posiłki opóźniają opróżnianie żołądka, powodując wzrost ciśnienia wewnątrz żołądka. Ciśnienie w żołądku może przekroczyć wartość ciśnienia napięcia spoczynkowego dolnego zwieracza przełyku, co może powodować wznowienie epizodów refluksu.
8. Unikanie produktów i potraw, które zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku
Produkty takie jak : czekolada i wyroby czekoladowe, mięta pieprzowa, alkohol, kawa, mocna herbata, tłuszcz i tłuste potrawy.
9. Warzywa cebulowe, szparagi i karczochy wykluczamy z diety
Warzywa te wpływają na nasilanie przejściowych epizodów rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku, a więc i epizodów refluksu, tym samym zwiększają narażenie błony śluzowej przełyku na działanie kwasu solnego z soku żołądkowego.
10. Słodycze jemy bardzo rzadko
Dużo tłuszczu zawierają ciasta, torty i ciastka z dodatkiem kremów, mogą one nasilać epizody refluksu.
11. Alkohol nie jest wskazany
Alkohol spożywany w większej ilości osłabia napięcie dolnego zwieracza przełyku, sprzyja więc występowaniu epizodów refluksu. Etanol jest także silnym stymulatorem wydzielania kwasu solnego i stwarza ryzyko dokuczliwych objawów, np. zgagi.
The post 11 sposobów na radzenie sobie ze zgagą appeared first on Blog dla pacjentów.
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.