Artykuły 20 września 2015

Dieta a cykl miesiączkowy

Anna Janiszewska dietetyk
Anna Janiszewska
dietetyk

Stan odżywienia jest bardzo istotnym czynnikiem, który ma wpływ zarówno na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, ale także na stan zdrowia – psychiczny oraz fizyczny.

Nieracjonalna dieta, hiper – lub też hipokaloryczna, o niskiej gęstości odżywczej (niskie INQ) przyczynia się do wielu zaburzeń metabolicznych, jak i stanów niedoborowych organizmu.
Dane literaturowe coraz częściej wskazują na związek pomiędzy odpowiednim stanem i sposobem żywienia, a przebiegiem cyklu miesiączkowego. Głównymi czynnikami wpływającymi na prawidłowe miesiączkowanie są odpowiednia masa ciała, zbilansowana dieta pod względem makro – i mikroskładniki oraz witaminy dostarczane wraz z DRP.

Przykładem są wyniki uzyskane w badaniu Nurses Health Study II. Przez 8 lat obserwowano kobiety w wieku 25-42 lat, podejmujące próby zajścia w ciążę
(n = 17 544). Wykazano, iż sposób żywienia, a co z tym jest związane – stan odżywienia kobiety, ma znaczący wpływ na płodność. Czynniki żywieniowe, właściwa kompozycja diety zmniejszają ryzyko niepłodności spowodowanej brakiem owulacji nawet do 69%. Bardzo istotny wpływ wywierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JKT), których źródłem są produkty pochodzenia roślinnego tj.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryny miękkie, orzechy i nasiona, awokado. Badanie wykazało, że zastąpienie 2% energii pochodzącej z JKT na rzecz energii pochodzącej z izomerów trans kwasów tłuszczowych zawartych w produktach wysoko przetworzonych (np. wyroby cukiernicze – ciastka, ciasteczka, batony, fast-foody, zupy w proszku, chipsy, frytki, żywność gotowa) wiązało się z zaburzeniami owulacji.

Dowiedziono także, że zamiana 5% energii, pochodzącej z białka zwierzęcego na rzecz roślinnego istotnie wpływa na obniżenie ryzyka zaburzeń miesiączkowania. Wykazano także dodatnią korelację między spożyciem węglowodanów ogółem, wysokim indeksem glikemicznym (IG) produktów a zaburzeniami cyklu miesiączkowego.

Co wybierać?

Obecnie rynek spożywczy bogaty jest w różnorodne produkty – pełnotłuste, jak
i odtłuszczone. W przypadku kobiet z zaburzeniami cyklu zalecane są bogatotłuszczowe produkty mleczne. Tłuste mleko zawiera hormony (estrogeny), które pozytywnie oddziaływują na organizm kobiety w okresie rozrodczym; na gospodarkę hormonalną. Tłuszcz mleczny bogaty jest w kwas trans palmitynowy, który zmniejsza inulinooporność tkanek.

Także kwas foliowy oraz żelazo to składniki wpływające na płodność kobiety. Badanie Westphal i wsp. wykazali, że preparaty/suplementy zawierające w swym składzie te mikroskładniki, mogą być pomocne w leczeniu niepłodności. Żelazo niehemowe zawarte w produktach pochodzenia roślinnego pozytywnie wpływa na regulację zaburzeń cyklu menstruacyjnego.

Rezultaty

Taka dieta stymuluje prawidłowe wydzielanie hormonów w organizmie oraz ich regulację, również hormonu anabolicznego trzustki – insuliny. Zauważono, iż insulinowrażliwość, która jest determinowana sposobem żywienia może wpływać na płodność, a w tym głownie na owulację. W badaniach Vujkovic i wsp. wykazano, iż stosowanie diety śródziemnomorskiej zwiększa prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nawet o 40%.

Masa ciała a niepłodność

Nie tylko sposób żywienia, ale także stan odżywienia jest związany z prawidłowym przebiegiem cyklu miesiączkowego. Skrajności tego stanu, a więc stany niedożywienia oraz nadmiernego odżywienia organizmu (otyłość) przekładają się na konsekwencję związane z miesiączkowaniem.
Minimalna procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, która jest niezbędna do właściwego funkcjonowania osi podwzgórze – przysadka – jajnik określona została na 22%. Wykazano zależność pomiędzy wskaźnikiem masy ciała, a ryzykiem niepłodności z powodu zaburzeń owulacji. Można zauważyć, iż przy BMI poniżej 20 kg/m2 oraz 24 kg/m2 występuje takie ryzyko, świadczące o nieprawidłowościach cyklu miesiączkowego.
BMI powyżej 30 kg/m2 wiąże się z podwyższonym ryzykiem zaburzeń cyklu miesiączkowego, tj. owulacji, nawet o 50% .
Zarówno zbyt niska jak i nadmierna masa ciała przyczyniają się do niskiego stężenia wydzielanego estradiolu, który reguluje cykl płciowy. Niska masa ciała, w tym niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie powoduje wzrost wydzielania hormonu FSH, skrócenie czasu trwania fazy lutealnej i w konsekwencji wtórny brak miesiączki. Nadmierna masa ciała ogranicza wydzielanie FSH, LH oraz progesteronu.
Nadwaga i otyłość mogą przyczyniać się do zaburzeń cyklu, tj. nieregularnego i rzadkiego miesiączkowania. BMI to jeden z wielu wskaźników mających wpływ na występowanie zaburzeń owulacji u kobiet.

Z przeglądu literaturowego wynika, że insulinowrażliwość, mający istotny związek z masą ciała, jak i odżywianiem, wpływa na proces jajeczkowania u kobiet. Jak powszechnie wiadomo, tkanka tłuszczowa to narząd endokrynny, który aktywuje wiele hormonów, a więc zaburzenia hormonalne mogą stanowić przyczynę zaburzeń chorób metabolicznych, w tym otyłość. Zaburzenia hormonalne organizmu związane z niską lub nadmierną masą ciała są związane również z działaniem i wydzielaniem leptyny, greliny, adiponektyny czy też rezystyny, które mogą wpływać na wzrost pęcherzyka.

Skład ciała, w tym głównie zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie kobiety jest ważnym czynnikiem związanym z cyklem płciowym. Stopień otłuszczenie partii ciała, w tym przede wszystkim otyłość trzewna, wpływa na częstsze zaburzenia. Im wyższy stopień otłuszczenia, tym wyższe ryzyko insuliooporności, hiperandrogenizmu, zmniejszenia wydzielania SHBG (globuliny wiążącej hormony płciowe) i hormonu wzrostu, odpowiedzialnego za produkcję komórek jajowych.

Co może pomóc?

W badaniu Crosignanti i wsp. wykazano, iż u 18 spośród 27 pacjentek otyłych, u których występował brak miesiączki, zastosowanie odpowiedniej diety oraz 5% utrata masy ciała spowodowała wznowienie cyklu miesiączkowego.
W jednym z badań dotyczących oceny występowania zaburzeń miesiączkowania wśród młodzieży z towarzyszącymi zaburzeniami odżywiania, o niskiej masie ciała (n=62; w tym anoreksji, n=10 oraz bulimii, n=1) wykazano, iż 1/3 osób charakteryzowała się zaburzeniami miesiączkowania, a u 2/3 występowała amenorrhea.

Jakie mogą być tego przyczyny?

Podobnie jak w przypadku nadmiernej masy ciała, istotne znaczenie mają zaburzenia gospodarki hormonalnej. W przypadku niskiej masy ciała, wiążącym się z tym niedożywieniem, następuje zmniejszone wydzielanie leptyny, która hamuje łaknienie. Zmniejszony poziom tego hormonu sygnalizuje niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Kobieta w takim przypadku jest chroniona przed jakąkolwiek dodatkową utratą energii (np. w czasie krwawień miesięcznych). Hormon ten, wywiera wpływ na oś gonadalną poprzez neuropeptyd Y, przyczyniając się do zahamowania jego wydzielania. Tak więc, w stanach niedożywienia następuje spadek leptyny, a wzrost stężenia neuropeptydu Y, który działa hamująco na wydzielanie gonadoliberyny (GnRH), jak i gonadotropin [58-60].

Poziom leptyny koreluje z poziomem IGF-1, w przypadku którego obserwuje się spadek w momencie stosowania diety hipokalorycznej oraz ujemnego bilansu energetycznego [59, 61]. Powrót do należnej masy ciała u pacjentek z zaburzeniami odżywiania, nie zawsze wiąże się z przywróceniem cyklu menstruacyjnego. Badania Swenne-go dowodzą, iż u pacjentek z anorexia nervosa, mimo uzyskania 90% należnej masy, brak miesiączki towarzyszy 6-44% kobiet.
W przypadku pacjentek z bulimią nawet przy prawidłowej masie ciała, brak miesiączki występuje od 7 do 40% kobiet , natomiast oligomenorrhea od 37 do 64%.

The post Dieta a cykl miesiączkowy appeared first on Blog dla pacjentów.

Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.

Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.

ZnanyLekarz Sp. z o.o. ul. Kolejowa 5/7 01-217 Warszawa, Polska

www.znanylekarz.pl © 2022 - Znajdź lekarza i umów wizytę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.