Z powodu niewłaściwego doboru pożywienia organizm przestaje otrzymywać substancje odżywcze, które są mu indywidualnie niezbędne dla utrzymania prawidłowej przemiany materii i optymalnej równowagi hormonalnej – głównie brakuje nam odpowiedniej ilości białka, witamin,mikroelementów i pierwiastków śladowych, ale dla każdego innych. Takie pożywienie stymuluje produkcje insuliny – naszego głównego hormonu metabolicznego co powoduje nadwagę i związane z nią problemy ze zdrowiem.
Kiedy udać się do specjalisty?
Jeśli stosowaliśmy rożne „diety cud” i na zmianę chudniemy, a potem przybieramy na wadze, często nawet więcej niż na początku to jest to znak, że nasz metabolizm jest już bardzo zwolniony i w takiej sytuacji jeszcze trudniej będzie nam zredukować wagę ciała i ją utrzymać na stałe. Nawet jeśli staramy się ograniczać ilość spożywanych pokarmów i uprawiać aktywność fizyczna, a mimo to nie możemy zbić zbędnym kilogramów jest to sygnał, aby sprawdzić co dzieje się w naszym organizmie. Ponieważ jednak każdy organizm jest inny, nie ma jednej tak samo skutecznej diety dla każdego i właśnie dlatego powinna być ona spersonalizowana i indywidualna. Ty na przykład po białym serze możesz nie tyć, ale twój małżonek – owszem. Być może to jednak Ty powinnaś wykreślić z jadłospisu mięso i banany, ale skąd możesz o tym wiedzieć? Jeśli chcemy dowiedzieć się, czego akurat potrzebuje Twoja, zaburzana przez lata, przemiana materii, możesz to zrobić w sposób indywidualny – wykonując obszerne badania krwi i na tej bazie wnioskując, czego potrzebuje Twój organizm, aby dojść do równowagi i przyśpieszyć metabolizm twojego organizmu.To właśnie badania krwi – aż 37 wskaźników – są podstawą programu metabolic balance®
Co dalej ?
Dzięki badaniom krwi jesteśmy w stanie zobaczyć których pierwiastków, witamin i mikroelementów potrzeba, aby zaburzoną przemianę materii doprowadzić do stanu równowagi. Po za utratą kilogramów już po około tygodniu odczuwamy przyrost energii, poprawę jakości snu, a dolegliwości zdrowotne, które wcześniej zostały przez nas wyszczególnione powinny powoli ustępować ponieważ program stosujemy również przy problemach zdrowotnych takich jak : cukrzyca II stopnia, nadciśnienie, dolegliwości związane z trawieniem, zaburzenia hormonalne itp. Po za indywidualnym dobraniem produktów na podstawie badań krwi drugą równie ważną rzeczą jest unormowanie poziomu insuliny i cukru we krwi ponieważ najnowsze badania wykazały że to nie duża kaloryczność posiłków lub duża zawartość tłuszczu w pożywieniu jest przyczyną nadwagi tylko właśnie zaburzone wydzielanie insuliny i cukru we krwi. Jeśli poziom insuliny jest cały czas podwyższony zablokowane jest wydzielanie się hormonów niezbędnych dla zrównoważonej przemiany materii. Dlatego wszystkie spożywane produkty w programie są dobrane pod względem indeksu glikemicznego aby unormować poziom insuliny i cukru we krwi. Trzecią równie istotną rzeczą jest to że posiłki od początku zawierają wszystkie składniki pokarmowe czyli odpowiednią ilość węglowodanów,białek i tłuszczów co zabezpiecza nas przed efektem jo-jo i sprawia że możemy cieszyć się lepszym samopoczuciem ponieważ organizm otrzymuję w odpowiednich ilościach wszystko co potrzebuje.
Jakie są zasady?
Jeśli ktoś do tej pory spożywał pięć posiłków dziennie musiałby się przestawić na spożywanie trzech posiłków i pięciogodzinne odstępy między posiłkami po to aby insulina mogła opaść na poziom umożliwiający spalanie tkanki tłuszczowej. Otrzymujemy plan i indywidualną listę produktów żywieniowych opracowaną na podstawie wyników badań krwi, wieku, płci, dolegliwości zdrowotnych, zażywanych leków, pomiarów i obwodów ciała i zgodnie z nią przygotowujemy posiłki, należy również wypijać indywidualnie obliczoną ilość wody aby oczyszczać organizm z toksyn, nie jeść po 21 i obowiązkowo spożywać jedno jabłko dziennie po posiłkuktóre to ze wszystkich owców zwiera największą ilość witamin i substancji mineralnych, a także obniża poziom cholesterolu i kwasu moczowego. Celem jest regulacja wszystkich procesów metabolicznych w organizmie.
Jak wygląda proces odchudzania?
Program składa się z czterech faz przez które przeprowadza nas dietetyk. Jeśli zastosujemy się do wszystkich zasad najlepszym efektem jest to, że poza redukcją wagi ciała i poprawą samopoczucia nasza przemiana materii funkcjonuje już zupełnie inaczej i po zakończeniu programu nawet tzw. umiarkowane łakomstwo od czasu do czasu nie zmieni wagi ciała. Gdyż największym sukcesem procesu odchudzania nie jest efekt redukcji wagi ciała, ale utrzymanie jej na stałe. Całkowity udział w programie obejmuję badania krwi, analizę składu ciała,wygenerowanie planu i osobistej listy artykułów spożywczych i opiekę dietetyka prze około pół roku ( 10 spotkań )w celu mobilizacji pacjenta, kontroli przebiegu planu i analizy składu ciała.
Magdalena Szymańska – dietetyk, Kraków
The post Jak stracić na wadze bezpiecznie i bez efektu jo-jo? appeared first on Blog dla pacjentów.
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.