Pytania pacjentów (39)
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam, często poziom cholesterolu znacznie rośnie przy stanach zapalnych w organizmie (nie koniecznie dostarczany z jedzeniem) warto zrobić badania w tym kierunku ( hormony tarczycy, poziom glukozy i insuliny,... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
A czy jest taka potrzeba? Najlepiej zrobić badania krwi i zastosować jadłospis pokrywajacy zapotrzebowanie A suplementacja powinna być tzw wisienką na torcie A nie tortem.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Trzeba dokładnie wyliczyć potrzebną ilość kalorii, za duży deficyt niestety nie będzie powodował spadków wagi na dłuższą metę. Warto skonsultować to z dietetykiem, który pomóże wyliczyć potrzebną ilość... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam, warto zadbać o odpowiednią ilość i jakość makro i mikroelementow. Należy włączyć kwasy jedno i wielonienasycone oraz odstawić w miarę możliwości używki. Warto też przyjrzeć się środowisku i nawykom... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zależy od ilości i czy to są owoce w skórce czy bez, pod postacią czystego owocu czy soku? Oraz czy występują stany chorobowe np insulinooporność.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Pociąg do słodyczy może być spowodowany zaburzoną gospodarką węglowodanową (za duże spadki glukozy) ale także za mała ilością kalorii, za małą ilością snu. Polecam konsultacje dietetyczną.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zanim wyda się pieniądze a szczególnie przy zakupie drogich suplementów warto sprawdzić czy są one konieczne. Warto wykonać badania krwi. Ponieważ można suplementować składnik, który tego nie wymaga a... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam,
Warto udać się do lekarza rodzinnego z wynikami, lekarz rodzinny skieruje albo na dalszą diagnozę lub do specjalisty. Ja mogę zaznaczyć, że można także przyjrzeć się diecie, czyli ilości kalorii...
Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Wszystko jest do zrobienia :) polecam zmianę nawyków żywieniowych, skupienie się na jakości jedzenia, mniej żywności przetworzonej. Polecam wizytę u dietetyka, który pomóże w znalezieniu idealnego rozwiązania... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam,
Radziłbym dopasowanie diety z odpowiednią kalorycznością i rozkładem makroskładników (białka, tłuszcz, węglowodany) warto korzystać z dobrych źródeł tych składników. Warto odstawić cukry proste...
Więcej