Pytania pacjentów (35)
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Organizm nie jest w stanie wytworzyć kwasów EPA i DHA, dlatego ich suplementacja jest niezbędna. Działają one przeciwzapalnie. Natomiast roślinne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 również są... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Polecam zastąpić mąkę pszenną innymi produktami, z pełnego ziarna np. kasza jaglana, gryczana, komosa ryżowa, amarantus, płatki owsiane, ryż, mąka gryczana, jaglana. Obecnie pszenica nie jest taka sama,... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Podejrzewam problemy z mikroflorą jelitową, niedobór enzymów trawiennych, możliwe nietolerancje np. histaminy. Potrzebne są aktualne wyniki badań. Zapraszam na konsultację online, specjalizuję się w problemach... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Bóle głowy mogą wynikać z hipoglikemii wywołanej przez nadużywanie cukrów prostych w diecie, a także nietolerancję histaminy i nadmiar produktów działających prozapalnie. Odpowiednio dobraną dietą oraz... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zalecam badanie w kierunku SIBO - test oddechowy. Przed badaniem jest konieczne odpowiednie przygotowanie - proszę poczytać o tym w internecie i wykupić badanie lub umówić się do gastrologa, który Panią... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Picie sody jest szkodliwe i poskutkowało zbyt słabym zakwaszeniem żołądka. Aby dokwasić żołądek i usprawnić trawienie, warto włączyć do suplementacji betainę z kwasem solnym. Jeżeli dolegliwości będą występować... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Na dokwaszenie żołądka i trawienie pomoże suplementacja betainy z kwasem solnym. Przeciwwskazaniem są wrzody żołądka.
Pozdrawiam
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zapraszam na konsultację. Specjalizuję się w dietoterapii chorób autoimmunologicznych. Prowadzę konsultacje online :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Tutaj oprócz kwestii cukru może dochodzić problem z histaminą (spożywanie m.in. kakao, czy ketczupu powoduje jej wyrzut w organizmie). U osób z zaburzoną mikroflorą często dochodzi do nietolerancji histaminy.... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Niestety tak, zazwyczaj są to niedobory witamin z grupy B, wit. A, D, K, a także składników mineralnych: wapnia, cynku, żelaza.