Anemia a wegetarianizm
12
odpowiedzi
Szanowni Państwo! Czy dieta wegetariańska zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia anemii? Jak często, przy diecie wegetariańskiej, powinno wykonywac się badania krwi i co dokładnie powinno się badać (poza morfologią ogólną)? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Szanowna Pani,
dieta wegetariańska nieprawidłowo zbilansowana może doprowadzić do anemii, ponieważ żelazo występujące w produktach roślinnych jest dużo mniej przyswajalne niż żelazo występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, dodatkowo nie zawierają witaminy B12, która uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Badania jakie może Pani wykonać to morfologia krwi i poziom ferrytyny. Jeśli nie ma objawów niedoboru żelaza, czy witaminy B12 to badania kontrolne można wykonywać raz w roku.
Pozdrawiam,
dieta wegetariańska nieprawidłowo zbilansowana może doprowadzić do anemii, ponieważ żelazo występujące w produktach roślinnych jest dużo mniej przyswajalne niż żelazo występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, dodatkowo nie zawierają witaminy B12, która uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Badania jakie może Pani wykonać to morfologia krwi i poziom ferrytyny. Jeśli nie ma objawów niedoboru żelaza, czy witaminy B12 to badania kontrolne można wykonywać raz w roku.
Pozdrawiam,
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam, monotonna dieta wegetariańska może doprowadzić do anemii jak również powodować różne niedobory pokarmowe. Dlatego ważne jest sięganie po różnorodną żywność z każdej z jadanych grup produktów spożywczych. Badania diagnostyczne powinny być wykonywane co pół roku do roku. Podstawą jest morfologia ogólna. W przypadku złego wyniku zwłaszcza w zakresie hemoglobiny lekarz zaleci dalsze badania. Pozdrawiam
Dzień dobry,
zalety wynikające z takiego sposobu odżywiania, są możliwe jedynie w sytuacji zbilansowanej diety. Często spotyka się jednak błędy wśród osób stosujących tego typu dietę. Biorąc ten aspekt pod uwagę mogą wystąpić niedobory pokarmowe, tym samym doprowadzić do anemii, w zależności od odmiany stosowanej diety. Wiąże się to z ryzykiem niedoborów następujących składników odżywczych, między innymi: żelaza, wapnia, cynku, witamin D i B12. Badania proponuję wykonać 1 raz na pół roku przynajmniej na początku, w późniejszym okresie w zależności od wyników i długości stosowania takiej diety 1 raz w roku. Dodatkowo można zbadać ferrytynę, transferynę, TIBC, wskaźnik saturacji transferyny (WST), celem sprawdzenia czy nie ma genetycznych problemów z zaburzeniami wchłaniania żelaza.
Pozdrawiam
zalety wynikające z takiego sposobu odżywiania, są możliwe jedynie w sytuacji zbilansowanej diety. Często spotyka się jednak błędy wśród osób stosujących tego typu dietę. Biorąc ten aspekt pod uwagę mogą wystąpić niedobory pokarmowe, tym samym doprowadzić do anemii, w zależności od odmiany stosowanej diety. Wiąże się to z ryzykiem niedoborów następujących składników odżywczych, między innymi: żelaza, wapnia, cynku, witamin D i B12. Badania proponuję wykonać 1 raz na pół roku przynajmniej na początku, w późniejszym okresie w zależności od wyników i długości stosowania takiej diety 1 raz w roku. Dodatkowo można zbadać ferrytynę, transferynę, TIBC, wskaźnik saturacji transferyny (WST), celem sprawdzenia czy nie ma genetycznych problemów z zaburzeniami wchłaniania żelaza.
Pozdrawiam
Dieta wegetariańska nie zwiększa prawdopodobieństwa wystąpienia anemii pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana i podaż żelaza jest na właściwym poziomie. Badania krwi powinno się wykonywać profilaktycznie raz do roku. Jeżeli nie występują żadne niepokojące objawy to oprócz morfologii wystarczy zbadać poziom TSH, lipidogram i glukozę na czczo. Pozdrawiam serdecznie, Monika Nowicka
Witam serdecznie, nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może prowadzić do niedoboru żelaza i/lub witaminy B12 i tym samym powodować anemię. Źródłem żelaza w diecie jest głównie mięso ale w diecie wegetariańskiej dobrym jego odpowiednikiem są nasiona roślin strączkowych (bób, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola), warzywa (szpinak, burak, natka pietruszki) oraz różne nasiona np. pestki dyni. Natomiast witamina B12 występuje oprócz mięsa w produktach mlecznych oraz jajach. W przypadku niedoboru któregoś ze składników konieczna jest suplementacja. Tak jak Pan wspomniał ważne jest wykonywanie badań kontrolnych przynajmniej raz w roku. W przypadku wegetarian oprócz morfologii ogólnej warto także zbadać poziom we krwi żelaza, witaminy B12 oraz ferrytyny, która stanowi magazyn żelaza i odzwierciedla jego zapasy w organizmie. Wegetarianie tak jak i osoby będące na tradycyjnej diecie powinni również profilaktycznie wykonywać badanie lipidogramu (cholesterol, frakcje HDL, LDL, trój glicerydy) oraz stężenia glukozy na czczo. Pozdrawiam, Marta Heller-Surowiec
Witam :) Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska nie powinna tworzyć niedoborów. Ponieważ żelazo niehemowe ( takie jest właśnie w roślinach ) wchłania się w mniejszym stopniu niż hemowe, trzeba zwrócić uwagę, aby w diecie była odpowiednia ilość produktów bogatych w żelazo i co jest jeszcze ważniejsze, aby nie blokować wchłaniania żelaza poprzez złe połączenia produktów, np: ogórka z pomidorem ( mniejsze wchłanianie wit. C z pomidora, która wspomaga wchłanianie żelaza ), lub złe nawyki żywieniowe, np: popijanie posiłku herbata czarną. Można też wspomagać wchłanianie żelaza z posiłków dodając wit. C w postaci np: soku z wyciśniętej cytryny lub suplementacji odpowiedniej formy wit. C na początku posiłku. Bardzo ważne jest w każdej diecie, aby dieta była urozmaicona i aby produkty żywieniowe były jak najmniej przetworzone i pochodziły z dobrego źródła. Inny skład ma żywność ekologiczna, inny skład żywność przemysłowa, dlatego wybór żywności będzie też miał wpływ na odżywienie organizmu. Różnica w zawartości witaminy C w takiej żywności to jest minimum 30%. Obróbka termiczna również wpływa na zawartość witaminy C w posiłku. Aby bilansować żelazo w diecie wegetariańskiej warto jeść też codziennie jajka od kur wolno chodzących. Warto wziąć też pod uwagę antagonizmy różnych pierwiastków, szczególnie w suplementacji. I tak antagonistą żelaza jest cynk i chrom. Również ilość spożywanego błonnika ma wpływ na przyswajanie żelaza. Błonnik niestety utrudnia jego przyswajanie. Trzeba też wziąć pod uwagę, że na powstawanie niedoborów nie wpływa sama dieta, ale również nasz styl życia, aktywność fizyczna lub już istniejące choroby, czy leki. Na kliniczne obniżenie poziomu żelaza w organizmie, może też wpływać obecność pasożytów w organizmie. Jeżeli przykładamy się do komponowania posiłków, według ściśle określonych zasad i czujemy się dobrze i nie mamy żadnych problemów zdrowotnych, badania krwi można wykonywać raz na pół roku. Jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z dietą wegetariańską, uczymy się jak komponować posiłki i nie jesteśmy pod opieką specjalisty, który jest w stanie zaplanować Nam dobrze zbilansowane posiłki, można dla pewności na początku robić badania co 4 miesiące. Ogólnie jest przyjęte, że badania kontrolne powinien robić każdy jeden raz na rok. Badania kontrolne to podstawowe badania biochemiczne krwi i moczu. Przy diecie wegetariańskiej warto jeszcze badać poziom żelaza, ferrytyny, transferyny, wit. B12 i ewentualnie wapnia. Na dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej nie będą się tworzyły niedobory wapnia. Zawsze warto, bez względu na to czy jesteśmy na diecie wegetariańskiej czy nie, zbadać raz do roku poziom wit. D, szczególnie w okresie zimowym. Najważniejsze jest aby dobrze zaplanować dietę i nie dopuszczać do tworzenia się klinicznych niedoborów, ponieważ może mieć to bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Profilaktyka jest zawsze najlepsza i najzdrowsza dla organizmu.
Witam,.. Każda dieta nieodpowiednio dopasowana do stanu zdrowia spowoduje wystąpienie m.in. anemii. Nie wiem, czy otrzymała Pani zalecenia do stosowania diety wegetariańskiej, czy po prostu tak Pani chce się odżywiać. Na pewno sprawdzałabym ferrytynę, żelazo, wit z grupy B, wit D Jeśli wyniki będą w normie optymalnej wówczas przegląd robimy raz w roku. Pozdrawiam, Agnieszka
Będąc na diecie wegetariańskiej należy zadbać, aby posiłki były dobrze zbilansowane (bogate w rośliny strączkowe, warzywa, owoce i produkty bogate w wit. C), w przeciwnym razie zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia anemii. Aby sprawdzić czy ma Pani anemię wystarczy wykonać morfologię ogólną (przy braku niepokojących objawów) raz w roku.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Przy diecie wegetarianskiej nalezy zwrócić uwagę na produkty ktore zawierają najwięcej żelaza czyli: rośliny strączkowe, suszone grzyby i owoce, szpinak, brokuły, natka pietruszki. Ważne jest również, aby spożywać pokarmy bogate w witaminę C, która wspomaga wchłanianie trudno przyswajalnego żelaza produktów roślinnych. Należy natomiast ograniczyć herbatę, kawę oraz wino, które utrudniają przyswajanie żelaza. Badania przeprowadzać minimum co pół roku - szczególnie pod kątem niedoborów żelaza, witamin z grupy B.
Dzień dobry,
głównym problemem w diecie wegańskiej, w której nie znajdują się zasnę produkty odzwierzęce (nawet jaja, czy nabiał) jest niedobór witaminy B12, co może wiązać się z anemia z niedoboru tejże witaminy. Jeśli chodzi o niedobór żelaza, to oczywiście weganie są bardziej narażeni na wystąpienie anemii z niedoboru żelaza, ze względu na fakt, iż żelazo pochodzenia jest żelazem niehemowym, które przyswaja się w znacznie mniejszym stopniu, niż żelazo hemowe, pochodzenia zwierzęcego. Aby uchronić się przed niedoborem żelaza, należy odpowiednio bilansować dietę i spożywać produkty zasobne w żelazo (soja, fasola, pestki dyni, suszone morele itp.). Jeśli Pani/Pan jesteście na diecie wegetariańskiej, w której dopuszczacie spożycie jajek, czy nabiału, łatwiej jest zadbać o prawidłową podaż żelaza, szczególnie spożywając jajka. Ważne jest także nie ograniczanie jego przyswajania, poprzez substancje antyodzywcze. Dlatego też posiłków nie powinno popijać się herbatą, czy kawą, produkty bogate w żelazo, nie powinno się również łączyć z produktami bogatymi w kwas fitynowy. Jeśli chodzi o badania to sama morfologia nie wystarczy, Darłowo warto badać poziom żelaza (a jeśli wystąpił niedobór także gerrytynę i transferunę) oraz poziom witaminy b12. Badania najlepiej wykonywać co Ok. 6mc jeśli wyniki są prawidłowe, jeśli nie to co 3mc, by sprawdzić powodzenie wdrażanej terapii farmakologicznej lub dietetycznej.
Pozdrawiam
głównym problemem w diecie wegańskiej, w której nie znajdują się zasnę produkty odzwierzęce (nawet jaja, czy nabiał) jest niedobór witaminy B12, co może wiązać się z anemia z niedoboru tejże witaminy. Jeśli chodzi o niedobór żelaza, to oczywiście weganie są bardziej narażeni na wystąpienie anemii z niedoboru żelaza, ze względu na fakt, iż żelazo pochodzenia jest żelazem niehemowym, które przyswaja się w znacznie mniejszym stopniu, niż żelazo hemowe, pochodzenia zwierzęcego. Aby uchronić się przed niedoborem żelaza, należy odpowiednio bilansować dietę i spożywać produkty zasobne w żelazo (soja, fasola, pestki dyni, suszone morele itp.). Jeśli Pani/Pan jesteście na diecie wegetariańskiej, w której dopuszczacie spożycie jajek, czy nabiału, łatwiej jest zadbać o prawidłową podaż żelaza, szczególnie spożywając jajka. Ważne jest także nie ograniczanie jego przyswajania, poprzez substancje antyodzywcze. Dlatego też posiłków nie powinno popijać się herbatą, czy kawą, produkty bogate w żelazo, nie powinno się również łączyć z produktami bogatymi w kwas fitynowy. Jeśli chodzi o badania to sama morfologia nie wystarczy, Darłowo warto badać poziom żelaza (a jeśli wystąpił niedobór także gerrytynę i transferunę) oraz poziom witaminy b12. Badania najlepiej wykonywać co Ok. 6mc jeśli wyniki są prawidłowe, jeśli nie to co 3mc, by sprawdzić powodzenie wdrażanej terapii farmakologicznej lub dietetycznej.
Pozdrawiam
Witam, dieta wegetariańska może zwiększać ryzyko anemii, badania kontrole należy wykonywać przynajmniej raz w roku. Zalecane badania : morfologia krwi ( zwłacza zrwócić uwage na hemoglobine, hematokryt , MCV, RBC ), żelazo, ferrytynę oraz badnaie moczu. Można jeszcze oznaczyc poziom witaminy D, magnez, wapń. Pzreciwdziałać niedoborm żelaza możemy dostarczając organizmowi zwiększone dawki witaminy C, a także ograniczać produkty ograniczające wchłanianie żelaza jak kawę, herbatę i czerowne wino. Pozdrawiam.
Dieta wegetariańska nie dostarcza wit. B12, której brak skutkuje anemią, ale wegetarianie muszą się nią suplementować. Każdy wegetarianin może tak zbilansować dietę i w razie potrzeby ją suplementować, że nie musi ona powodować żadnych niedoborów w organizmie. Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.