Chciałabym się dowiedzieć czy mąka pszenna jest naprawdę taka niezdrowa i szkodliwa za jaką ją uważa
2
odpowiedzi
Chciałabym się dowiedzieć czy mąka pszenna jest naprawdę taka niezdrowa i szkodliwa za jaką ją uważają. A jeśli tak , to ile można jej jeść ? Czy gluten w niej zawarty jest szkodliwy dla zdrowia ?
To pytanie jest dla mnie bardzo istotne gdyż się zdrowo odżywiam i chciałabym schudnąć dlatego nie wiem czy mąka pszenna mi tego nie utrudni. Piszę to pytanie tutaj , ponieważ nie wierzę internetowi i chciałabym uzyskać odpowiedź od wiarygodnego i zaufanego źródła.
Z góry dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
To pytanie jest dla mnie bardzo istotne gdyż się zdrowo odżywiam i chciałabym schudnąć dlatego nie wiem czy mąka pszenna mi tego nie utrudni. Piszę to pytanie tutaj , ponieważ nie wierzę internetowi i chciałabym uzyskać odpowiedź od wiarygodnego i zaufanego źródła.
Z góry dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
Dzień dobry,
Gluten zawarty w pszenicy, jęczmieniu oraz życie jest szkodliwy jedynie dla osób z nietolerancją tego składnika lub ze zdiagnozowaną celiakią - chorobą trzewną. W przypadku osób zdrowych wykluczanie produktów zbożowych, szczególnie pełnoziarnistych nie przynosi żadnych wymiernych korzyści. W trakcie odchudzania odpowiednia podaż błonnika zawartego w produktach pełnoziarnisty wręcz pomaga dłużej utrzymać poczucie sytości, co w efekcie ułatwia nam stosowanie się do założeń diety redukcyjnej. Aby odchudzanie było skuteczne niezbędny jest deficyt energetyczny, czyli dostarczanie mniejszej ilości energii z pożywieniem niż wynosi nasze całkowite zapotrzebowanie. Poziom tego deficytu powinien być ustalony indywidualnie, tak, aby dieta była efektywna i nie powodowała niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin.
Gluten zawarty w pszenicy, jęczmieniu oraz życie jest szkodliwy jedynie dla osób z nietolerancją tego składnika lub ze zdiagnozowaną celiakią - chorobą trzewną. W przypadku osób zdrowych wykluczanie produktów zbożowych, szczególnie pełnoziarnistych nie przynosi żadnych wymiernych korzyści. W trakcie odchudzania odpowiednia podaż błonnika zawartego w produktach pełnoziarnisty wręcz pomaga dłużej utrzymać poczucie sytości, co w efekcie ułatwia nam stosowanie się do założeń diety redukcyjnej. Aby odchudzanie było skuteczne niezbędny jest deficyt energetyczny, czyli dostarczanie mniejszej ilości energii z pożywieniem niż wynosi nasze całkowite zapotrzebowanie. Poziom tego deficytu powinien być ustalony indywidualnie, tak, aby dieta była efektywna i nie powodowała niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Szanowna Pani,
mąka pszena jaka jest dostępna w sklepach nie nadaje się nawet do skarmiania zwierząt. Nie dość, że jest modyfikowana getetycznie, to jeszcze zawiera spore ilości glifosatu jakim częstuje nas firma Monstanto.
Wielu moich pacjentów z różnego rodzaju alergiami i nietolerancjami odzyskało zdrowie a częścią ich terapii była zmiana w zakresie spożywanego pieczywa. Szkoda, że nie można tutaj umieszczać zdjęć bo moją odpowiedź wartało by zobrazować zjęciami pacjentów obrazującymi jak wyglądali przed terapią i jak po terapii.
Jeżeli nie chce lub nie może Pani zrezygnować z pieczywa, to polecam mąkę orkiszową. Nie należy jej jednak kupować w skpeach, bo tam jest wielokrotnie fałszowana. Moi pacjenci korzystają z mąki: sklep.hildegarda.pl
Sam korzystam z tej mąki, chleb, makaron i pizza są wyjątkowe. Jeżeli będzie Pani chciała więcej informacji, może mnie Pani znaleźć na portalu odnowa24.pl gdzie przyjmuje pacjentów wspólnie z Hubertem Czerniakiem.
Pozdrawiam,
Bogusław Bienias
mąka pszena jaka jest dostępna w sklepach nie nadaje się nawet do skarmiania zwierząt. Nie dość, że jest modyfikowana getetycznie, to jeszcze zawiera spore ilości glifosatu jakim częstuje nas firma Monstanto.
Wielu moich pacjentów z różnego rodzaju alergiami i nietolerancjami odzyskało zdrowie a częścią ich terapii była zmiana w zakresie spożywanego pieczywa. Szkoda, że nie można tutaj umieszczać zdjęć bo moją odpowiedź wartało by zobrazować zjęciami pacjentów obrazującymi jak wyglądali przed terapią i jak po terapii.
Jeżeli nie chce lub nie może Pani zrezygnować z pieczywa, to polecam mąkę orkiszową. Nie należy jej jednak kupować w skpeach, bo tam jest wielokrotnie fałszowana. Moi pacjenci korzystają z mąki: sklep.hildegarda.pl
Sam korzystam z tej mąki, chleb, makaron i pizza są wyjątkowe. Jeżeli będzie Pani chciała więcej informacji, może mnie Pani znaleźć na portalu odnowa24.pl gdzie przyjmuje pacjentów wspólnie z Hubertem Czerniakiem.
Pozdrawiam,
Bogusław Bienias
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.