Choruję na niedoczynność tarczycy. Czytam różne (często sprzeczne) porady dot. prawidłowego żywienia
2
odpowiedzi
Choruję na niedoczynność tarczycy. Czytam różne (często sprzeczne) porady dot. prawidłowego żywienia. Chciałabym zapytać czy produkty, które przyjmuję obecnie, mogą mi zaszkodzić: chleb żytni na zakwasie, gotowane warzywa kapustne, olej rzepakowy nierafinowany, warzywa strączkowe (oprócz soji), erytrol, pomidory i przeciery pomidorowe, orzechy i nasiona. Czy przyjmując Letrox powinnam również suplementować jod? Dziękuję.
Może Pan/Pani jeść ww. produkty. O suplementacji jodu musi zadecydować Pani lekarz prowadzący.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie . Jeżeli nie ma podstaw do wykluczenia glutenu czy laktozy ( celiakia , alergia na białka mleka ) to nie widzę potrzeby eliminowania danych produktów z diety . Lektyny i warzywa krzyżowe jak najbardziej można ograniczyć , jednak nie widzę potrzeby całkowitego ich eliminowania . Jeżeli chodzi o jod w diecie - jeżeli w niedoczynności występuje również hashimoto to radziła bym ostrożnie , ponieważ w tym schorzeniu może być brak cynku, więc jod będzie wzmagał stan zapalny .Jeżeli jednak występuje sama niedoczynność tarczycy uważam że jod - jak najbardziej . Jednak proszę o skonsultowanie tego z lekarzem . Pozdrawiam serdecznie Monika Nocuń - dietetyk kliniczny
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.