Co to oznacza.. lekarz powiedział ze mam cukier podwyższony .żebym przeszła na dietę o niskim IG .wi
2
odpowiedzi
Co to oznacza.. lekarz powiedział ze mam cukier podwyższony .żebym przeszła na dietę o niskim IG .wizytę mam za miesiąc .
Dzień Dobry.
W przypadku podwyższonej glukozy należy również zbadać poziom insuliny w badaniu krzywej insulinowej trzypunktowej ( aby wykluczyć lub potwierdzić insulinooporność).
Dieta powinna być indywidualnie opracowana przez Dietetyka Klinicznego. Ważny jest nie tylko IG ale również ładunek glikemiczny, aktywność fizyczna, ilość wypitej wody w ciągu doby, rodzaj wykonywanej pracy, inne jednostki chorobowe ( jeśli występują). Należy spojrzeć holistycznie na organizm. Samo ograniczenie spożywania produktów o niskim IG nie wystarczy.
W przypadku podwyższonej glukozy należy również zbadać poziom insuliny w badaniu krzywej insulinowej trzypunktowej ( aby wykluczyć lub potwierdzić insulinooporność).
Dieta powinna być indywidualnie opracowana przez Dietetyka Klinicznego. Ważny jest nie tylko IG ale również ładunek glikemiczny, aktywność fizyczna, ilość wypitej wody w ciągu doby, rodzaj wykonywanej pracy, inne jednostki chorobowe ( jeśli występują). Należy spojrzeć holistycznie na organizm. Samo ograniczenie spożywania produktów o niskim IG nie wystarczy.
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyka klinicznego - pierwsza wizyta (online) - 170 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Cukier podwyższony to zazwyczaj odnosi się do stężenia glukozy we krwi (glikemii), które przekracza normy ustalone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). W przypadku, gdy glikemia jest powyżej 7 mmol/l, to uważana jest za cukrzycę. W przypadku, gdy poziom glukozy we krwi wynosi od 5,6 do 6,9 mmol/l, to jest to stan przedcukrzycowy, nazywany również stanem przedcukrzycowym lub upośledzeniem tolerancji glukozy (IGT).
Niski indeks glikemiczny (IG) to dieta, która opiera się na spożywaniu pokarmów, które nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i stymulują powolne i stabilne uwalnianie energii z węglowodanów. Dieta o niskim IG może pomóc w utrzymaniu równowagi glikemicznej, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym.
Podczas wizyty u lekarza, prawdopodobnie zostaniesz poinformowana o twoim poziomie cukru we krwi oraz o tym, jakie kroki możesz podjąć, aby utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Lekarz może również zalecić ci dietę o niskim IG lub skierować cię do dietetyka, który pomoże ci opracować plan żywieniowy, dostosowany do twoich indywidualnych potrzeb i preferencji.
W międzyczasie warto samodzielnie zwrócić uwagę na swoją dietę i unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodycze, biały chleb, słodkie napoje i przetworzone produkty spożywcze. Zamiast tego, warto spożywać produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona, które pomogą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Niski indeks glikemiczny (IG) to dieta, która opiera się na spożywaniu pokarmów, które nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i stymulują powolne i stabilne uwalnianie energii z węglowodanów. Dieta o niskim IG może pomóc w utrzymaniu równowagi glikemicznej, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym.
Podczas wizyty u lekarza, prawdopodobnie zostaniesz poinformowana o twoim poziomie cukru we krwi oraz o tym, jakie kroki możesz podjąć, aby utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Lekarz może również zalecić ci dietę o niskim IG lub skierować cię do dietetyka, który pomoże ci opracować plan żywieniowy, dostosowany do twoich indywidualnych potrzeb i preferencji.
W międzyczasie warto samodzielnie zwrócić uwagę na swoją dietę i unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodycze, biały chleb, słodkie napoje i przetworzone produkty spożywcze. Zamiast tego, warto spożywać produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona, które pomogą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.