cukrzyca typ 2 jakie cukry ?co mogę jeść ?

1 odpowiedzi
co mogę jeść a czego kategorycznie nie jeść .mam cukrzycę typ 2.ważę 100 kg ,45 lat.mężczyzna.lekarze mówią że mam schudnąć i jeść jedzenie mało kaloryczne ,mało węglowodanów.wiem że należy jeść mniej,cześciej ale w mniejszych ilościach ,ale co jeść aby mi nie podnosiło cukru ,a czego unikać.jakie wartości cukru powinienem mieć przy cukrzycy naczczo ,a jakie po posiłkach ?.jakie wartości cukru są dopuszczalne u cukrzyka ??
Dieta powinna przede wszystkim kierować się zasadami zdrowego odżywiania, a te idealnie przedstawia nowa piramida żywieniowa z 2016 r. Można z powodzeniem kierować się zaleceniami w niej zawartymi. W diecie chorego główny nacisk jak zostało to słusznie stwierdzone, kieruje się na właściwą podaż węglowodanów. W diecie cukrzyka podaż ta może być niższa niż pozostałych składników odżywczych i wynosić blisko 40 % wartości energetycznej całej diety. Proszę starać się sięgać po produkty głównie o niskim indeksie glikemicznym (< 50 IG) i średnim w mniejszej ilości( 50-70 IG). Po produkty określane mianem wysokiego indeksu glikemicznego (>70 IG) proszę sięgać naprawdę sporadycznie, głównie po dodatkowej aktywności fizycznej jeżeli jest planowana. Tabele z dostępnymi produktami są ogólnodostępne w internecie.
-Generalnie podstawowe ograniczenie powinno dotyczyć węglowodanów prostych, które znajdują się przykładowo w napojach słodzonych, sokach , ciastach, innych gotowych wyrobach cukierniczych;
-substancje słodzące (słodziki) mogą być stosowane w dawkach zalecanych przez producenta. Zaliczymy do nich np. stewię, ksylitol czy erytrytol;
-nie zaleca się stosowania fruktozy w postaci dodatku jako zamiennika cukru. Składnik ten znajduje się w postaci naturalnej w owocach i w tej formie może być spożywany;
-zawartość błonnika pokarmowego w diecie powinna wynosić około 25-40 g/d. By to osiągnąć swoją dietę należy w jak największym stopniu opierać o warzywa (źródło błonnika, witamin i minerałów), w mniejszym stopniu o produkty zbożowe z pełnego przemiału (ciemnoziarniste pieczywo, makarony z pszenicy durum, ryż brązowy, kasze itp.), na owocach kończąc (tu kierujemy się zasadami niskiego i średniego indeksu glikemicznego).
Chory powinien dążyć do wartości hemoglobiny glikowanej (HbA1C) w granicach < 7% (< 53 mmol/mol). Dobrze kontrolowana cukrzyca daje często wartości bliskie 70–110 mg/dl na czczo i 140-160 mg/dl na 2 godziny po posiłku .

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Eksperci

Kamila Hryckiewicz

Kamila Hryckiewicz

Dietetyk

Koszalin

Katarzyna Rucińska

Katarzyna Rucińska

Dietetyk

Szczecin

Aleksandra Pasiak

Aleksandra Pasiak

Dietetyk

Warszawa

Justyna Nowak

Justyna Nowak

Dietetyk

Tarnów

Danuta Myłek

Danuta Myłek

Alergolog, Dietetyk, Dermatolog

Warszawa

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Internista, Reumatolog, Alergolog

Nowy Sącz

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 6 pytań dotyczących usługi: cukrzyca typu 2
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.