cukrzyca typ 2 jakie cukry ?co mogę jeść ?

1 odpowiedzi
co mogę jeść a czego kategorycznie nie jeść .mam cukrzycę typ 2.ważę 100 kg ,45 lat.mężczyzna.lekarze mówią że mam schudnąć i jeść jedzenie mało kaloryczne ,mało węglowodanów.wiem że należy jeść mniej,cześciej ale w mniejszych ilościach ,ale co jeść aby mi nie podnosiło cukru ,a czego unikać.jakie wartości cukru powinienem mieć przy cukrzycy naczczo ,a jakie po posiłkach ?.jakie wartości cukru są dopuszczalne u cukrzyka ??
mgr Tomasz Chudziński
Dietetyk
Olsztyn
Dieta powinna przede wszystkim kierować się zasadami zdrowego odżywiania, a te idealnie przedstawia nowa piramida żywieniowa z 2016 r. Można z powodzeniem kierować się zaleceniami w niej zawartymi. W diecie chorego główny nacisk jak zostało to słusznie stwierdzone, kieruje się na właściwą podaż węglowodanów. W diecie cukrzyka podaż ta może być niższa niż pozostałych składników odżywczych i wynosić blisko 40 % wartości energetycznej całej diety. Proszę starać się sięgać po produkty głównie o niskim indeksie glikemicznym (< 50 IG) i średnim w mniejszej ilości( 50-70 IG). Po produkty określane mianem wysokiego indeksu glikemicznego (>70 IG) proszę sięgać naprawdę sporadycznie, głównie po dodatkowej aktywności fizycznej jeżeli jest planowana. Tabele z dostępnymi produktami są ogólnodostępne w internecie.
-Generalnie podstawowe ograniczenie powinno dotyczyć węglowodanów prostych, które znajdują się przykładowo w napojach słodzonych, sokach , ciastach, innych gotowych wyrobach cukierniczych;
-substancje słodzące (słodziki) mogą być stosowane w dawkach zalecanych przez producenta. Zaliczymy do nich np. stewię, ksylitol czy erytrytol;
-nie zaleca się stosowania fruktozy w postaci dodatku jako zamiennika cukru. Składnik ten znajduje się w postaci naturalnej w owocach i w tej formie może być spożywany;
-zawartość błonnika pokarmowego w diecie powinna wynosić około 25-40 g/d. By to osiągnąć swoją dietę należy w jak największym stopniu opierać o warzywa (źródło błonnika, witamin i minerałów), w mniejszym stopniu o produkty zbożowe z pełnego przemiału (ciemnoziarniste pieczywo, makarony z pszenicy durum, ryż brązowy, kasze itp.), na owocach kończąc (tu kierujemy się zasadami niskiego i średniego indeksu glikemicznego).
Chory powinien dążyć do wartości hemoglobiny glikowanej (HbA1C) w granicach < 7% (< 53 mmol/mol). Dobrze kontrolowana cukrzyca daje często wartości bliskie 70–110 mg/dl na czczo i 140-160 mg/dl na 2 godziny po posiłku .

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Eksperci

Marzena Chudek

Marzena Chudek

Dietetyk

Lublin

Katarzyna Łuczak

Katarzyna Łuczak

Dietetyk

Gdańsk

Ewa Malinowska

Ewa Malinowska

Internista

Gdynia

Katarzyna Foszner-Grodek

Katarzyna Foszner-Grodek

Dietetyk

Legionowo

Danuta Myłek

Danuta Myłek

Alergolog, Dietetyk, Dermatolog

Warszawa

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 6 pytań dotyczących usługi: cukrzyca typu 2
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.