Czy będąc w ciąży mozna jeść śledzie solone. Czy jest zagrożenie zarażenia losteria? Zjadłam śledzie

3 odpowiedzi
Czy będąc w ciąży mozna jeść śledzie solone. Czy jest zagrożenie zarażenia losteria? Zjadłam śledzie solone ze sklepu i się martwię.
Witam serdecznie,
proszę się nie martwić, jest znikome, praktycznie zerowe prawdopodobieństwo zarażenia bakterią Listeria po zjedzeniu solonych płatów śledziowych. Są one zakonserwowane w sposób uniemożliwiający rozwój tej bakterii (niskie pH przy użyciu kwasu octowego + soli + innych synergistycznie działających dodatkach). Firmy dbają o bezpieczeństwo swoich produktów na każdym etapie produkcji, począwszy od połowu, przez przetwórstwo, kończąc na odpowiednich warunkach opakowania i przechowywania w sklepie. Jak to bywa w każdej żywności przetworzonej (mrożonkach warzywnych, serach, kiełbasach i innych), może się zdarzyć niedopatrzenie i tylko w takim wypadku może dojść do zakażenia bakterią, na co jednak firmy sobie nie mogą pozwolić, bo wiąże się to z wstrzymaniem produkcji i kosztownym rozwiązaniem problemu, za czym idą olbrzymie starty pieniężne. Tak więc proszę się nie zamartwiać, a w przyszłości by w 100% zapanować nad tym co Pani je, a tym samym uniknąć stresów proszę wybierać świeże produkty i spożywać je po wcześniejszym ugotowaniu oraz dbać o jak najwyższą higienę przyrządzanych posiłków. Pozdrawiam, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam, proszę być spokojną, sól bardzo dobrze konserwuje produkty uniemożliwiając rozwój bakterii m.in. Listerii. Proszę jednak zadbać o właściwą dietę dla kobiety ciężarnej i starać się jeść produkty gotowane, ryby jak najbardziej wskazane oczywiście np. upieczone w piekarniku :)
Pozdrawiam
Olga Kapinos
Dzień dobry, najbardziej toksyczny dla naszego zdrowia jest stres ;) On powoduje złe emocje, złe decyzje, nieprawidłowe oddychanie, niewłaściwe odżywianie, wypaczone spojrzenie na świat i odbiera radość wszystkiemu także jedzeniu czy też okresowi ciąży nawet kiedy są najzdrowsze w świecie. Systemy ISO, HACCP, GHP i GMP oraz branżowe normy przemysłu morskiego i ich procedury mają za zadanie zagwarantować najwyższą jakość i bezpieczeństwo dostarczanej żywności. Sól (i ciśnienie osmotyczne) powinna zrobić resztę w razie czego. Ważna jest higiena (jednak nie sterylność) żywności i odżywiania - surowizna dokładnie umyta, ciepłe posiłki odpowiednio gotowane i zjadane najlepiej na świeżo. Dlatego bez względu na wszelkie systemy najbezpieczniejszym środowiskiem przyrządzania posiłków jest własny dom, bo organizm zna to środowisko (w tym patogenne) i już nauczył się w nim zdrowo funkcjonować. Kiedy ma Pani ochotę na jakiś produkt to wpierw wybrać taki, który da Pani spokój ducha, a później ciała ;), aby czerpać z jedzenia i ciąży maksimum radości.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.