Czy chorując na wrzodziejące zapalenie jelita grubego można spożywać ser?
2
odpowiedzi
Czy chorując na wrzodziejące zapalenie jelita grubego można spożywać ser?
Dzień dobry,
Podczas remisji choroby żywienie osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego nie powinno znacząco odbiegać od racjonalnego żywienia osoby zdrowej (wskazówką może być Talerz Zdrowego Żywienia) - należy jedynie wykluczyć produkty szkodliwe dla danej osoby. Zatem można spożywać ser, szczególnie twarogowy, rozmieszany na przykład z jogurtem naturalnym. Serów żółtych, pleśniowych, nie należy spożywać za często, ale jeśli nie są one drażniące dla przewodu pokarmowego, nie trzeba całkowicie wykluczać ich z diety.
Jeśli występuje nietolerancja laktozy, można do posiłków z nabiałem spożywać dodatkowo enzym laktazę, który jest dostępny w aptekach.
Pozdrawiam,
Magda Kucharska
Podczas remisji choroby żywienie osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego nie powinno znacząco odbiegać od racjonalnego żywienia osoby zdrowej (wskazówką może być Talerz Zdrowego Żywienia) - należy jedynie wykluczyć produkty szkodliwe dla danej osoby. Zatem można spożywać ser, szczególnie twarogowy, rozmieszany na przykład z jogurtem naturalnym. Serów żółtych, pleśniowych, nie należy spożywać za często, ale jeśli nie są one drażniące dla przewodu pokarmowego, nie trzeba całkowicie wykluczać ich z diety.
Jeśli występuje nietolerancja laktozy, można do posiłków z nabiałem spożywać dodatkowo enzym laktazę, który jest dostępny w aptekach.
Pozdrawiam,
Magda Kucharska
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, zależy czy mamy do czynienia z okresem remisji czy zaostrzenia i o jaki rodzaj sera chodzi dokładnie. W okresie zaostrzenia bardzo często mamy do czynienia z przejściową nietolerancją laktozy lub białek mleka krowiego - jeśli to pierwsze wystarczy wybierać produkty bezlaktozowe mając na uwadzę, że sery żółte czy mozzarella zawierają tak niewielkie ilości laktozy, że w tym przypadku nie powinny być szkodliwe. Natomiast biały twaróg powinien zdecydowanie być bez laktozy w tym przypadku. Jeśli problem dotyczy białek mleka krowiego wówczas zalecana jest dieta bezmleczna. Zazwyczaj jednak w okresie zaostrzenia bardzo dobrze sprawdza się mozzarella, czy ser żółty o znacznie obniżonej zawartości tłuszczu np. Piórko. Z kolei w okresie remisji przy braku współistniejących alergii i nietolerancji wszystkie produkty mleczne można spożywać, ograniczając jedynie te o wyższej zawartości tłuszczu. pozdrawiam serdecznie, Natalia Bator
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.