Czy cydr jabłkowy posiada wartości zdrowotne? Kto powinien go unikać?
2
odpowiedzi
Czy cydr jabłkowy posiada wartości zdrowotne? Kto powinien go unikać?
Cydr, tak samo jak każdy napój alkoholowy nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, a tym samym nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Przede wszystkim, jest to napój tak samo, a w niektórych przypadkach bardziej kaloryczny niż piwo - standardowa butelka cydru, tj. 500 ml może dostarczyć od 260 do ponad 300 kcal, im wyższa zawartość alkoholu, tym wyższa wartość energetyczna. Napój cechuje się również bardzo dużą zawartością cukru. Cydr jabłkowy jest często broniony ze względu na obecność przeciwutleniaczy, natomiast więcej korzyści w tym względzie przyniesie organizmowi spożycie surowego jabłka niż w formie cydru. Cydru powinny unikać osoby, które ze względu na występujące schorzenia nie powinny spożywać alkoholu, np. ze względu na schorzenia przewodu pokarmowego, nowotwory, osoby odchudzające się - ze względu na wartość energetyczną i zawartość cukrów prostych, a także kobiety w ciąży i matki karmiące.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Cydru powinny unikać osoby z zespołem jelita drażliwego, ponieważ może nasilać fermentacje, a także pacjenci z cukrzycą i insulinoopornością. Nie wiem czy w przypadku alkoholu w ogóle możemy mówić o wartościach odżywczych, mimo, ze cydr alkoholu zawiera niewiele.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.