Czy gluten jest szkodliwy dla zdrowia?
5
odpowiedzi
Pani Doktor
jak to jest z tym glutenem? Przez 30 lat swojego życia nie wiedziałam, że on istnieje, a teraz nagle z każdej strony jestem bombardowana informacjami z każdej strony, że gluten jest zły i powinnam go z niej wykluczyć. Jak w końcu z nim jest?
Jeść czy nie jeść?
Pozdrawiam,
jak to jest z tym glutenem? Przez 30 lat swojego życia nie wiedziałam, że on istnieje, a teraz nagle z każdej strony jestem bombardowana informacjami z każdej strony, że gluten jest zły i powinnam go z niej wykluczyć. Jak w końcu z nim jest?
Jeść czy nie jeść?
Pozdrawiam,
Witam. Osobiście bym nie dramatyzowała, gdyż owszem w niektórych przypadkach chorobowych (alergia na gluten, Hashimoto) należy go wyeliminować z diety, ale ludzie zdrowi mogą go spożywać. Oczywiście podstawą diety nie powinny być węglowodany tylko raczej tłuszcze i umiarkowane ilości białka. Jedząc głównie owoce i warzywa jako źródła węglowodanów i unikając zbóż, nie dostarczymy sobie dużo glutenu, I wtedy nie musimy się martwić. Jeżeli ktoś żywi się głównie zbożami (chleb, bułki, płatki, makarony, kluski, mączne dania itp). na pewno dostarczy sobie olbrzymie ilości glutenu. I wtedy jest to niewłaściwe z uwagi na zbyt wysoką podać węglowodanów jako takich, nie tylko chodzi tu o gluten.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Mam na imię Małgorzata, ale...
zdania na temat glutenu są bardzo podzielone. Jeśli gluten Pani nie szkodzi (nie zauważa Pani objawów po jego spożyciu) i nie mamy faktycznego uzasadnienia dla jego eliminacji (zdiagnozowana celiakia), to zdecydowanie można go jeść. Nie ma przeciwwskazań.
Pozdrawiam,
MBellwon
zdania na temat glutenu są bardzo podzielone. Jeśli gluten Pani nie szkodzi (nie zauważa Pani objawów po jego spożyciu) i nie mamy faktycznego uzasadnienia dla jego eliminacji (zdiagnozowana celiakia), to zdecydowanie można go jeść. Nie ma przeciwwskazań.
Pozdrawiam,
MBellwon
Dzień dobry,
Ogromne zainteresowanie glutenem w ostatnich latach, przejawiające się w tendencjach do jego ograniczania, mogą wzbudzać uzasadnione wątpliwości. Wydaje się, że uwaga skierowana na gluten może być związana z chęcią prowadzenia zdrowego stylu życia, pozbycia się dolegliwości somatycznych, a w konsekwencji - zrzucenia zbędnych kilogramów. Jeśli zrezygnujemy z mącznych potraw i słodkich wypieków i zamienimy to na warzywa i owoce, to rzeczywiście schudniemy. Jeśli jednak będziemy kupować wysoko przetworzoną żywność bezglutenową, to możemy nie uzyskać takiego efektu.
Gluten to białko znajdujące się w ziarnach zbóż, ale też wielu innych produktach. Tak naprawdę szkodzi tylko kilu procentom ludzi, m.in. uczulonym na gluten czy chorym na celiakię. Rzeczywiście, u osób nietolerujących glutenu, może on powodować poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Objawami, które mogą wskazywać na konieczność usunięcia z diety glutenu są m.in.: wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, problemy z wypróżnianiem, bóle stawów, obniżenie nastroju. Jednak mogą to być symptomy także innych chorób. Wiele osób nie mogąc pozbyć się niepokojących objawów, profilaktycznie usuwa gluten ze swojej diety. Zanim jednak to się zrobi, bezpieczniej byłoby przeprowadzić badania diagnostyczne, żeby ustalić, czy te dolegliwości są faktycznie związane z glutenem czy inną chorobą, którą należy leczyć u specjalisty.
Więcej informacji na temat glutenu uzyska Pani z pewnością zwracając się z tym pytaniem do dietetyka.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona Wasilewko
Ogromne zainteresowanie glutenem w ostatnich latach, przejawiające się w tendencjach do jego ograniczania, mogą wzbudzać uzasadnione wątpliwości. Wydaje się, że uwaga skierowana na gluten może być związana z chęcią prowadzenia zdrowego stylu życia, pozbycia się dolegliwości somatycznych, a w konsekwencji - zrzucenia zbędnych kilogramów. Jeśli zrezygnujemy z mącznych potraw i słodkich wypieków i zamienimy to na warzywa i owoce, to rzeczywiście schudniemy. Jeśli jednak będziemy kupować wysoko przetworzoną żywność bezglutenową, to możemy nie uzyskać takiego efektu.
Gluten to białko znajdujące się w ziarnach zbóż, ale też wielu innych produktach. Tak naprawdę szkodzi tylko kilu procentom ludzi, m.in. uczulonym na gluten czy chorym na celiakię. Rzeczywiście, u osób nietolerujących glutenu, może on powodować poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Objawami, które mogą wskazywać na konieczność usunięcia z diety glutenu są m.in.: wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, problemy z wypróżnianiem, bóle stawów, obniżenie nastroju. Jednak mogą to być symptomy także innych chorób. Wiele osób nie mogąc pozbyć się niepokojących objawów, profilaktycznie usuwa gluten ze swojej diety. Zanim jednak to się zrobi, bezpieczniej byłoby przeprowadzić badania diagnostyczne, żeby ustalić, czy te dolegliwości są faktycznie związane z glutenem czy inną chorobą, którą należy leczyć u specjalisty.
Więcej informacji na temat glutenu uzyska Pani z pewnością zwracając się z tym pytaniem do dietetyka.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona Wasilewko
A to zależy :) jeżeli ma Pani zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną to warto to rozważyć - przynajmniej przez kilka miesięcy ....Zapraszam może będę mogła pomóc :)
Dzień dobry, dziękuje za zapytanie.
Zdania specjalistów odnośnie glutenu są podzielone.
Na pewno jest on bardzo szkodliwy dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, a takich osób wciąż przybywa. Problem z gluten jest związany z modyfikacją genetyczną pszenicy oraz tym, że spożywa się obecnie najwięcej, do tego jest silnie oczyszczona (mowa o białej mące pszennej oraz wyrobach z niej zrobionych).
Najlepiej zrobić sobie test na nietolerancję glutenu, aby mieć pewność czy pani organzm go toleruje czy nie. Ponadto warto włączać do swojej diety bardziej wartościowe zboża niż pszenica tj proso, grykę, komosę, gdyż mają one udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie
Zdania specjalistów odnośnie glutenu są podzielone.
Na pewno jest on bardzo szkodliwy dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, a takich osób wciąż przybywa. Problem z gluten jest związany z modyfikacją genetyczną pszenicy oraz tym, że spożywa się obecnie najwięcej, do tego jest silnie oczyszczona (mowa o białej mące pszennej oraz wyrobach z niej zrobionych).
Najlepiej zrobić sobie test na nietolerancję glutenu, aby mieć pewność czy pani organzm go toleruje czy nie. Ponadto warto włączać do swojej diety bardziej wartościowe zboża niż pszenica tj proso, grykę, komosę, gdyż mają one udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie
Podobne pytania
- Witam, potrzebuję pomocy ponieważ od roku choruję na niedoczynność tarczycy. Niestety podczas zażywania lekarstw przytyłam 9kg. Jest to dla mnie bardzo dużo, a boję się że problem będzie się pogłębiał. Chciałabym się dowiedzieć jaki byłby koszt analizy mojego ciała i ułożenia diety odpowiedniej dla mojego…
- Witam. Ile będzie kosztowac pakiet dla studenta - pierwsza wizyta z analizą składu ciała, ułożenie diety 7 lub 14 dniowej z kolejnymi wizytami kontrolnymi?
- Dzień dobry, od mniej więcej marca staram się zrzucić wagę. Przez pierwsze 4 miesiące efekty były wręcz oszałamiające, schudłam 16 kilo, wymiary tez znacząco się zmniejszyły. Z diety w znacznym stopniu wyeliminowałam pieczywo, kasze, makarony, słodycze, słodkie napoje i alkohol. Dieta głównie opiera…
- Witam, przeczytałam dużo pozytywnych opinii na Pana temat, więc postanowiłam zapytać, czy byłby Pan w stanie zaproponować skuteczną dietę przy zespole policystycznych jajników? (podjęłam leczenie u ginekologa) Za kilka dni idę na badania krwi jest też duże prawdopodobieństwo,że mam tarczycę. Serdecznie…
- witam, mam pytanie, czy na diecie mogę podjadać owoce między posiłkami?
- Biegam długie dystanse i ostatnio wpadłem na pomysł zmiany mojego tradycyjnego śniadania (kanapki) na owsiankę na mleku. Czy takie śniadanie zapewnia odpowiednie składniki? Jest bardzo wygodna w przygotowaniu, dlatego chciałbym ją jeść jako jedyne śniadanie a nie zamiennie z innymi rzeczami.
- Witam serdecznie. Moja mama ma problemy nefrologiczne. Jej wyniki badań wskazują, że nie może jeść praktycznie w ogóle białka. Jak powinna się odżywiać?
- Witam mam pytanie siedzę w domu nie pracuje a lubię często podjadać i ostatnio zaczęłam tyć czy jest jakaś metoda żebym tyle nie jadła zwłaszcza chipsów i słodyczy ?
- Witam, mianowicie mam problem z wagą. Wazę 96 kg przy wzroście 181 cm. Czy możliwa jest redukcja do 78-80 kg nie zmieniając się w chudzinkę ??
- witam od dziecka cierpię na otyłość i mam w planach resekcje żołąka ale do operacji musze schudnąć potrzebuje ustalenie diety ile potrzebowałabym wizyt i ile komplet by kosztował pozdrawiam Magdalena
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.