Czy gluten jest szkodliwy dla zdrowia?

5 odpowiedzi
Pani Doktor
jak to jest z tym glutenem? Przez 30 lat swojego życia nie wiedziałam, że on istnieje, a teraz nagle z każdej strony jestem bombardowana informacjami z każdej strony, że gluten jest zły i powinnam go z niej wykluczyć. Jak w końcu z nim jest?
Jeść czy nie jeść?

Pozdrawiam,
Witam. Osobiście bym nie dramatyzowała, gdyż owszem w niektórych przypadkach chorobowych (alergia na gluten, Hashimoto) należy go wyeliminować z diety, ale ludzie zdrowi mogą go spożywać. Oczywiście podstawą diety nie powinny być węglowodany tylko raczej tłuszcze i umiarkowane ilości białka. Jedząc głównie owoce i warzywa jako źródła węglowodanów i unikając zbóż, nie dostarczymy sobie dużo glutenu, I wtedy nie musimy się martwić. Jeżeli ktoś żywi się głównie zbożami (chleb, bułki, płatki, makarony, kluski, mączne dania itp). na pewno dostarczy sobie olbrzymie ilości glutenu. I wtedy jest to niewłaściwe z uwagi na zbyt wysoką podać węglowodanów jako takich, nie tylko chodzi tu o gluten.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Mam na imię Małgorzata, ale...
zdania na temat glutenu są bardzo podzielone. Jeśli gluten Pani nie szkodzi (nie zauważa Pani objawów po jego spożyciu) i nie mamy faktycznego uzasadnienia dla jego eliminacji (zdiagnozowana celiakia), to zdecydowanie można go jeść. Nie ma przeciwwskazań.

Pozdrawiam,
MBellwon
Dzień dobry,
Ogromne zainteresowanie glutenem w ostatnich latach, przejawiające się w tendencjach do jego ograniczania, mogą wzbudzać uzasadnione wątpliwości. Wydaje się, że uwaga skierowana na gluten może być związana z chęcią prowadzenia zdrowego stylu życia, pozbycia się dolegliwości somatycznych, a w konsekwencji - zrzucenia zbędnych kilogramów. Jeśli zrezygnujemy z mącznych potraw i słodkich wypieków i zamienimy to na warzywa i owoce, to rzeczywiście schudniemy. Jeśli jednak będziemy kupować wysoko przetworzoną żywność bezglutenową, to możemy nie uzyskać takiego efektu.
Gluten to białko znajdujące się w ziarnach zbóż, ale też wielu innych produktach. Tak naprawdę szkodzi tylko kilu procentom ludzi, m.in. uczulonym na gluten czy chorym na celiakię. Rzeczywiście, u osób nietolerujących glutenu, może on powodować poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Objawami, które mogą wskazywać na konieczność usunięcia z diety glutenu są m.in.: wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, problemy z wypróżnianiem, bóle stawów, obniżenie nastroju. Jednak mogą to być symptomy także innych chorób. Wiele osób nie mogąc pozbyć się niepokojących objawów, profilaktycznie usuwa gluten ze swojej diety. Zanim jednak to się zrobi, bezpieczniej byłoby przeprowadzić badania diagnostyczne, żeby ustalić, czy te dolegliwości są faktycznie związane z glutenem czy inną chorobą, którą należy leczyć u specjalisty.
Więcej informacji na temat glutenu uzyska Pani z pewnością zwracając się z tym pytaniem do dietetyka.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona Wasilewko
A to zależy :) jeżeli ma Pani zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną to warto to rozważyć - przynajmniej przez kilka miesięcy ....Zapraszam może będę mogła pomóc :)
Dzień dobry, dziękuje za zapytanie.
Zdania specjalistów odnośnie glutenu są podzielone.
Na pewno jest on bardzo szkodliwy dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, a takich osób wciąż przybywa. Problem z gluten jest związany z modyfikacją genetyczną pszenicy oraz tym, że spożywa się obecnie najwięcej, do tego jest silnie oczyszczona (mowa o białej mące pszennej oraz wyrobach z niej zrobionych).
Najlepiej zrobić sobie test na nietolerancję glutenu, aby mieć pewność czy pani organzm go toleruje czy nie. Ponadto warto włączać do swojej diety bardziej wartościowe zboża niż pszenica tj proso, grykę, komosę, gdyż mają one udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie

Podobne pytania

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.