Czy grzybicy moge nabawić się z jedzenia chipsów? Nieraz widze, że niektóre mają zielony nalot. Zdar

2 odpowiedzi
Czy grzybicy moge nabawić się z jedzenia chipsów? Nieraz widze, że niektóre mają zielony nalot. Zdarza się takich po kilka sztuk w jednej paczce i to w znanej marce chipsów.
W tamtym roku już miałem problemy jelitowe. Niedawno zrobiłem badanie kału i wyszło candida albicans wzrost bardzo obfity. W dodatku od pewnego czasu widzę, że mam już kiepską odporność.
Każda partia produktów spożywczych przed wypuszczeniem do sprzedaży poddawana jest licznym testom w celu spełnienia standardów bezpieczeństwa żywności. Pojawienie się zielonego nalotu sugerować może produkt przeterminowany. Candida albicans jest grzybem - drożdżakiem, a te żerują głównie na cukrach prostych, których chipsy nie są dobrym źródłem. Drożdżaki stanowią naturalny skład mikroflory jelitowej, a charakter oportunistyczny (chorobowy) nabierają dopiero w momencie osłabionej odporności w wyniku np.: przebytych operacji, chorób współtowarzyszących, AIDS lub intensywnej farmakoterapii.
Drożdżyca jest zatem wynikiem obniżonej odporności z powodu czynników zewnętrznych. W celu leczeni farmakologicznego niezbędna jest wizyta i opieka lekarska, jednak dieta w kandydozie również jest wskazana. Opiera się głównie na hamowaniu namnażania się drożdżaków i wspieraniu dobrych szczepów bakterii jelitowych, które będą je "wypierały".

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Pleśnie wytwarzają bardzo toksyczne substancje - jedne z najsilniejszych znanych trucizn. Należy do nich aflatoksyna, którą wytwarzają Aspergillus i Penicillium. Od czasu odkrycia aflatoksyn we wczesnych latach 60 XX wieku, wielokrotnie donoszono o występowaniu różnych mikotoksyn w żywności i paszach. Stąd jest możliwa taka pleśń w tej żywności, jeśli produkt jest nieprawidłowo przechowywany, składniki nieprawidłowo pozyskane iprzetworzony ( aflatoksyna B2; C17H14O6; silnie muta- i teratogenna, rozkłada się dopiero w ok. 300°C) lub produkt jest po terminie. To może być aflatoksyna taka jak na orzeszkach ziemnych. To groźna toksyna z grzyba kropidlak żółty.
Działanie aflatoksyny zostało dokładnie przebadane. Wiele testów przeprowadzonych przez naukowców m.in. biochemika dr H. R. Clark, potwierdzają obecność aflatoksyny w organizmie osób chorych na raka. "Mogła się nagromadzić, ponieważ organizm nie zdołał zneutralizować jej dostarczenie szybko" - jak pisze dr Clark w swojej książce "Kuracja życia".

Testy dr H.R.Clark potwierdzają obecność aflatoksyny w wielu przypadkach raka, w chorobach wątroby, a szczególnie w przypadku jej obumierania i marskości. Z doświadczeń dr J.Jonas wynika, iż 0,01mg tej substancji zaaplikowane trzem szczurom, niezawodnie wywoła u nich w ciągu roku raka wątroby. Nie ma dzisiaj wątpliwości, że niektóre mikotoksyny są nadal przyczyną chorób, cierpień a nawet śmierci, szczególnie w rozwijających się krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Jeden z ostatnio opisanych wypadków miał miejsce w 1988 roku w Malezji, podczas chińskiego Festiwalu Dziewięciu Bóstw Cesarskich (Chinesee Festival of the Nine-Emperor Gods), gdzie jak mocno podejrzewano, zanieczyszczony aflatoksynami makaron spowodował śmierci trzynaściorga dzieci spośród czterdziestu pięciu ofiar zatrucia.

Chociaż tak ostre efekty toksyczne są obserwowane tylko wyjątkowo, długotrwałe narażenie na niskie stężenia poszczególnych mikotoksyn może powodować różne choroby przewlekłe jak np. nowotwory wątroby i nowotwór nerek. Dlatego zasadnicze znaczenie ma ustalenie, które mikotoksyny oraz jak często i w jakich ilościach występują naturalnie.

Zanieczyszczenie mikotoksynami żywności i pasz w bardzo wysokim stopniu zależy od warunków środowiska, które umożliwiają wzrost pleśni i powstawanie mikotoksyn. Produkty rolne mogą ulec zanieczyszczeniu w każdym momencie, począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu gotowego artykułu. Ponieważ na każdym z tych etapów skład flory grzybowej jest różny, w wyniku zaniedbań podczas produkcji, obróbki i przechowywania produkt może zostać zanieczyszczony różnymi mikotoksynami.
W razie potrzeby zapraszam do konsultacji w celu oczyszczania organizmu z toksyn i neutralizacji mykotoksyn ( toksyn pleśniowych). Pozdrawiam

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.