Czy istnieją naturalne produkty będące jednocześnie probiotykami oraz prebiotykami?

2 odpowiedzi
Czy istnieją naturalne produkty będące jednocześnie probiotykami oraz prebiotykami?
Ogórki kiszone i kapusta kiszona bo oprócz bakterii zawierają włókno czyli błonnik. Można także zjeść kefir z błonnikiem. Jednakże należy pamiętać, że przy złym stanie flory bakteryjnej należy wprowadzić probiotyk "apteczny"

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Probiotyk to bakterie i drożdże, a prebiotyk to pożywienie dla tych mikroorganizmów. W naturalnych kiszonkach występuje probiotyk z prebiotykiem (bez prebiotyku nie namnażałyby się mikroorganizmy).
Prebiotykiem jest np. inulina, błonnik ,różne oligo i polisacharydy. Dobór jednych i drugich zalezy od indywidualnych potrzeb.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.