Czy łączenie orzechów z produktami wysoko wapniowymi(o dużej zawartości wapnia) jest bezpieczne? Z
2
odpowiedzi
Czy łączenie orzechów z produktami wysoko wapniowymi(o dużej zawartości wapnia) jest bezpieczne?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Nie ma przeciwwskazań do takiego łączenia produktów.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Samo łączenie tych produktów nie stwarza zagrożenia. Orzechy mogą jedynie ograniczyć nieco przyswajalność wapnia spożytego w tym samym posiłku. W przypadku osób, które z powodu wskazań medycznych przyjmują suplementację wapniem, zalecałabym przyjęcie suplementu w odstępie czasowym od spożycia produktów bogatych w błonnik i kwas fitowy, tj. orzechy czy otręby. Warto pamiętać, że na przykład migdały są bardzo bogate w wapń, jednak jego biodostępność jest dużo niższa niż w przypadku wapnia zawartego w produktach mlecznych oraz warzywach kapustnych.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.