Czy łączenie orzechów z produktami wysoko wapniowymi(o dużej zawartości wapnia) jest bezpieczne? Z

2 odpowiedzi
Czy łączenie orzechów z produktami wysoko wapniowymi(o dużej zawartości wapnia) jest bezpieczne?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Nie ma przeciwwskazań do takiego łączenia produktów.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Samo łączenie tych produktów nie stwarza zagrożenia. Orzechy mogą jedynie ograniczyć nieco przyswajalność wapnia spożytego w tym samym posiłku. W przypadku osób, które z powodu wskazań medycznych przyjmują suplementację wapniem, zalecałabym przyjęcie suplementu w odstępie czasowym od spożycia produktów bogatych w błonnik i kwas fitowy, tj. orzechy czy otręby. Warto pamiętać, że na przykład migdały są bardzo bogate w wapń, jednak jego biodostępność jest dużo niższa niż w przypadku wapnia zawartego w produktach mlecznych oraz warzywach kapustnych.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.