Czy mięso i nabiał wpływają na podwyższenie glukozy we krwi i osoby z insulinoopornością powinny zmn
2
odpowiedzi
Czy mięso i nabiał wpływają na podwyższenie glukozy we krwi i osoby z insulinoopornością powinny zmniejszyć ich spożycie?
Mięso oraz nabiał cechują się niskim indeksem glikemicznym, a więc nie ma konieczności ograniczania ich spożycia w związku z insulinoopornością. Indeks glikemiczny produktu informuje o tym, jak gwałtownie rośnie stężenie glukozy we krwi, w porównaniu z czystą glukozą. Zachęcam do komponowania posiłków w insulinooporności, posługując się tabelami indeksu glikemicznego, dostępnymi w internecie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Nie, wymienione produkty nie podnoszą poziomu glukozy we krwi na tyle, aby wskazane było ograniczenie ich spożywania przy wymienionej dolegliwości. Ponieważ produkty o wysokiej zawartości białka mają zazwyczaj niski indeks glikemiczny, można śmiało włączać je do jadłospisu.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.