Czy moje wyniki tolerancji glukozy, mogą budzić niepokój o insulinooporność? Glukoza mg/dl (0 min=7
3
odpowiedzi
Czy moje wyniki tolerancji glukozy, mogą budzić niepokój o insulinooporność?
Glukoza mg/dl (0 min=78, 1h=207, 2h=116)
Insulina uU/ml (0 min=7,3, 1h=82,5, 2h=37,1)
Glukoza mg/dl (0 min=78, 1h=207, 2h=116)
Insulina uU/ml (0 min=7,3, 1h=82,5, 2h=37,1)
zdecydowanie tak, glukoza po 2h nie spada do poziomu na czczo, podobnie insulina
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
wyniki są niepokojące. Wygląda na to, że glukoza po 2h spada nie w wyniku prawidłowej pracy trzustki ale z powodu nienaturalnie dużego wyrzutu insuliny. Zachęcam do wizyty u dietetyka, który pomoże Pani wdrożyć odpowiednie żywienie przy insulinooporności oraz konsultacji u lekarza diabetologa lub endokrynologa. Pozdrawiam i życzę zdrowia
wyniki są niepokojące. Wygląda na to, że glukoza po 2h spada nie w wyniku prawidłowej pracy trzustki ale z powodu nienaturalnie dużego wyrzutu insuliny. Zachęcam do wizyty u dietetyka, który pomoże Pani wdrożyć odpowiednie żywienie przy insulinooporności oraz konsultacji u lekarza diabetologa lub endokrynologa. Pozdrawiam i życzę zdrowia
Dzień dobry,
pomiary na czczo nie budzą zastrzeżeń, wskaźnik HOMA-IR który służy do oceny insulinooporności jest w normie. Jednak wyniki po obciążeniu nie są prawidłowe. Widoczny jest zbyt wysoki skok stężenia insuliny po pierwszej godzinie. Na gospodarkę węglowodanową ma wpływ wiele czynników, które trudno w tym miejscu przeanalizować. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u specjalisty endokrynologa-diabetologa oraz u dietetyka, który pomoże Pani zmodyfikować nawyki żywieniowe, które przy insulinooporności mają kluczową rolę.
pomiary na czczo nie budzą zastrzeżeń, wskaźnik HOMA-IR który służy do oceny insulinooporności jest w normie. Jednak wyniki po obciążeniu nie są prawidłowe. Widoczny jest zbyt wysoki skok stężenia insuliny po pierwszej godzinie. Na gospodarkę węglowodanową ma wpływ wiele czynników, które trudno w tym miejscu przeanalizować. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u specjalisty endokrynologa-diabetologa oraz u dietetyka, który pomoże Pani zmodyfikować nawyki żywieniowe, które przy insulinooporności mają kluczową rolę.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.