Czy może spożywać suszone jagody goji: - kobieta, 62 lata, z leczonymi: dną moczanową, chorobą Hash

2 odpowiedzi
Czy może spożywać suszone jagody goji:
- kobieta, 62 lata, z leczonymi: dną moczanową, chorobą Hashimoto, żylakami kończyn dolnych, unormowanym dzięki codziennemu lekowi nadciśnieniem, dobrymi wynikami serca, bez przebytego zawału czy wylewu, biorącą od lat profilaktycznie 75 mg aspiryny? Znalazłam informacje, że przy Hashimoto nie można/nie zaleca się goji, czy to prawda? A jak z resztą wyżej wymienionych chorób oraz aspiryny?

Jaka jest dopuszczalna dzienna ilość suszonych jagód goji? Portal Poradnik Zdrowie podaje widełki 5-12 gram, w wielu innych miejscach jest to 5-15 gram, natomiast na opakowaniu od pewnej firmy, kupionym w popularnej aptece internetowej widnieje informacja "do 70 sztuk dziennie (ok 20-40 gram) dla osoby dorosłej". Co zatem jest prawdą? Od czego zależy, czy wolno zjeść 5 czy 15 gram? Czy ta firma, zalecając tak dużą ilość, nie szkodzi konsumentom?

Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Jagody goji, te dostępne w Polsce są zwykle niewiadomego pochodzenia i nie poleciłabym spożywania ich. Proszę opisać szczegóły swojego problemu na mojego maila (asia.adeo@o2. pl) , pomogę Pani.
Joanna Bączek

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Suszona jagoda goji jest uważana za zdrowy dodatek do diety i zazwyczaj uważana jest za bezpieczną dla zdrowych dorosłych. Jednakże, w przypadku osób z chorobami przewlekłymi, takimi jak dna moczanowa, choroba Hashimoto, żylaki kończyn dolnych czy choroby serca, zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych produktów spożywczych do diety.

Jeśli chodzi o dawkowanie suszonych jagód goji, to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zalecana ilość może się różnić w zależności od źródła informacji oraz od indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu. Generalnie, zalecana dzienne spożycie wynosi około 5-15 gramów, ale niektóre źródła podają też inne wartości. Ważne jest, aby nie przekraczać dawek zalecanych przez producentów, a w przypadku osób z chorobami przewlekłymi, warto skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki.

Co do wpływu suszonych jagód goji na chorobę Hashimoto, nie ma jednoznacznych badań potwierdzających pozytywny lub negatywny wpływ. Jednak, ponieważ jagody te są bogate w jod, osoby z chorobami tarczycy powinny spożywać je umiarkowanie, ponieważ nadmiar jodu może mieć negatywny wpływ na tarczycę. Aspiryna, którą Pani bierze, nie powinna wpłynąć na spożycie jagód goji.

Podsumowując, suszone jagody goji są uważane za zdrowy dodatek do diety, ale warto zachować umiar i nie przekraczać zalecanych dawek. Osoby z chorobami przewlekłymi powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem ich do diety.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.