Czy picie siemienia lnianego może powodować skutki uboczne
25
odpowiedzi
Witam. Mam pewien problem. Sytuacja wygląda tak: Jakieś 1,5 roku temu piłem siemie lniane. Wszystko było ok. Siemię lniane zawsze przygotowuję w taki sposób, że 2 stołowe łyżki wsypuję do gorącej wody, następnie gotuję przez 10 minut., następnie przecedzam napój przez sitko, tak by oddzielić ziarnka od płynu, a następnie już w kubku odstawiam na 30 minut do przestygnięcia. Ostatnio postanowiłem zacząć pić siemię od nowa. Jednak już dwa razy dziwnie się po nim czuję, dokładnie zaraz po wypiciu napoju. Nie wiem jak dokładnie opisać, ubrać w słowa to co odczuwam. Odczuwam jakby delikatne osłabienie, delikatne uczucie mdłości, ale podkreślam, że bardzo delikatne i takie jakby dziwne uczucie w głowie, coś jakbym był zmęczony, jakby lekko oszołomiony. Wszystkie te objawy są bardzo słabe/delikatne. Po jakimś czasie wszystko ustępuje. Czy to normalne ? Czy jest się czego obawiać ?
Dzień dobry,
Ciężko powiedzieć z czego wynikają takie objawy po wypiciu siemienia lnianego. Proszę po dłuższej przerwie zacząć je stosować od mniejszych ilości niż dotychczas i powoli zwiększać ilości. Proponuję także siemienia nie gotować a zalać wrzątkiem na noc. Jeśli przeszkadzają Panu ziarenka to można siemię zmielić przed zalaniem. Lub w takiej zmielonej postaci dodawać do potraw, np. owsianki, jogurtu a nawet zup czy panierek. Proszę pamiętać, że suplementując siemię lniane nie można zapominać o piciu wody.
Pozdrawiam
Małgorzata Różańska
Dietetyk
Ciężko powiedzieć z czego wynikają takie objawy po wypiciu siemienia lnianego. Proszę po dłuższej przerwie zacząć je stosować od mniejszych ilości niż dotychczas i powoli zwiększać ilości. Proponuję także siemienia nie gotować a zalać wrzątkiem na noc. Jeśli przeszkadzają Panu ziarenka to można siemię zmielić przed zalaniem. Lub w takiej zmielonej postaci dodawać do potraw, np. owsianki, jogurtu a nawet zup czy panierek. Proszę pamiętać, że suplementując siemię lniane nie można zapominać o piciu wody.
Pozdrawiam
Małgorzata Różańska
Dietetyk
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Len zawiera w nasionach linamarynę czyli związek cyjanogenny mający w swej specyfice zdolność do uwalniania cyjanowodoru. Oczywiście wszystko też zależy od wielu czynników, ale z siemieniem lnianym powinno się obchodzić z dystansem. Być może wspomniane właściwości spowodowały złe samopoczucie
Witam, proponuję na jakiś czas odstawić picie siemienia i za kilka dni spróbować ponownie ale w mniejszej dawce.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry. Możemy rozważać ewentualne powody Pana samopoczucia, ale nie mając pełnej wiedzy będzie to trochę wróżenie z fusów. Pytanie czy to faktycznie siemię lniane jest przyczyną Pana samopoczucia. Niezależnie od powodów należy zaprzestać picia i obserwować czy objawy się powtórzą. Może Pan ewentualnie zrobić próbę i wypić po przerwie mniej stężony napar- zalewamy wrzątkiem bez konieczności gotowania, ale nie jest to konieczne. Nie jest to produkt niezbędny w jadłospisie. Nie znam powodu dla którego włączył Pan siemię do diety, dlatego trudno mi podpowiedzieć ewentualną alternatywę.
Bez wątpienia objawy są jednoznacznym wskazaniem do wyeliminowania produktu z diety,. Jeśli będą się powtarzać proszę zgłosić się do lekarza.
Życzę zdrowia
Katarzyna Gediga, Centrum Zdrowia Emvit- Wrocław, Trzebnica
Bez wątpienia objawy są jednoznacznym wskazaniem do wyeliminowania produktu z diety,. Jeśli będą się powtarzać proszę zgłosić się do lekarza.
Życzę zdrowia
Katarzyna Gediga, Centrum Zdrowia Emvit- Wrocław, Trzebnica
Dzień dobry, jeżeli występuje złe samopoczucie po spożywanym produkcie, zasadne jest wykluczenie tego produktu na jakiś czas z diety np na miesiąc i ponowne wprowadzenie produktu po tym okresie celem sprawdzenia czy objawy pojawią się ponownie. Jeżeli objawy będą się pojawiać nadal zalecałałabym rezygnację z picia siemienia lnianego.
Dzień dobry,
siemię lniane jest bogate w błonnik oraz tłuszcze omega 3, przyrządzamy go w zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć. Ma zastosowanie jako środek łagodzący w ostrych przewlekłych stanach zapalnych żołądka i jelit, w chorobie wrzodowej, w zespole jelita nadwrażliwego, w stanach zapalnych gardła, w nawykowych zaparciach oraz pomocniczo w odchudzaniu. Jeżeli chcemy uzyskać działanie przeczyszczające (środek poślizgowy) stosujemy doustnie maceraty z 8-10g. jednorazowo, dobowo z 24-30g. surowca -rozpuszczamy w 100 ml letniej wody (zostawiamy na co najmniej na 30 min) dodatkowo popijamy najmniej 200 ml wody. Ze względu na zawartość dobrych tłuszczy, nie gotujemy ich, ponieważ są bardzo wrażliwe na temperaturę. Możemy za to dosypywać siemię (głównie złoty len jest bogaty w omega 3) regularnie do potraw np. owsianek, należy wówczas je zmielić i spożyć do 15 min. Maceraty pijemy okresowo i robimy przerwy. Nie mają żadnych skutków ubocznych, ale oczywiście w myśl zasady, że z niczym nie należy przesadzać.
pozdrawiam
siemię lniane jest bogate w błonnik oraz tłuszcze omega 3, przyrządzamy go w zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć. Ma zastosowanie jako środek łagodzący w ostrych przewlekłych stanach zapalnych żołądka i jelit, w chorobie wrzodowej, w zespole jelita nadwrażliwego, w stanach zapalnych gardła, w nawykowych zaparciach oraz pomocniczo w odchudzaniu. Jeżeli chcemy uzyskać działanie przeczyszczające (środek poślizgowy) stosujemy doustnie maceraty z 8-10g. jednorazowo, dobowo z 24-30g. surowca -rozpuszczamy w 100 ml letniej wody (zostawiamy na co najmniej na 30 min) dodatkowo popijamy najmniej 200 ml wody. Ze względu na zawartość dobrych tłuszczy, nie gotujemy ich, ponieważ są bardzo wrażliwe na temperaturę. Możemy za to dosypywać siemię (głównie złoty len jest bogaty w omega 3) regularnie do potraw np. owsianek, należy wówczas je zmielić i spożyć do 15 min. Maceraty pijemy okresowo i robimy przerwy. Nie mają żadnych skutków ubocznych, ale oczywiście w myśl zasady, że z niczym nie należy przesadzać.
pozdrawiam
W siemieniu lnianym obecne są glikozydy cyjanogenne, które wykazują toksyczne działanie. Jednak bez obaw- pod wpływem wysokiej temperatury oraz enzymów obecnych w żołądku (b-glukozydazy) ulegają one unieczynnieniu. Ilość, którą Pan spożywa nie może zaszkodzić. Polecam jednak aby nie gotować siemienia lnianego tak długo, ponieważ zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe moga ulegać niekorzystnym przemianom pod wpływem temperatury. Pozdrawiam. Karolina Bednarowicz
Witam,
proszę spróbować zmniejszyć ilość siemienia lnianego do 1 łyżki i obserwować czy również występują opisane objawy.
proszę spróbować zmniejszyć ilość siemienia lnianego do 1 łyżki i obserwować czy również występują opisane objawy.
Dzień dobry,
proponuję na jakiś czas odstawić siemię lniane, następnie po pewnym czasie (np. za miesiąc) wprowadzić mniejszą porcję (np. 1 łyżkę) i stopniowo zwiększać. Jeżeli wtedy również wystąpią takie objawy lepiej będzie zrezygnować z picia siemienia lnianego. Przyczyną takiego samopoczucia może być nietolerancja pokarmowa.Serdecznie pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
proponuję na jakiś czas odstawić siemię lniane, następnie po pewnym czasie (np. za miesiąc) wprowadzić mniejszą porcję (np. 1 łyżkę) i stopniowo zwiększać. Jeżeli wtedy również wystąpią takie objawy lepiej będzie zrezygnować z picia siemienia lnianego. Przyczyną takiego samopoczucia może być nietolerancja pokarmowa.Serdecznie pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
Witam serdecznie, oczywiście objawy nie są normalne. Trudno dokładnie oceni tę sytuację, jeżeli nie znam pana historii żywieniowo-zdrowotnej.Nie podał Pan również informacji, dlaczego pije pan siemię lniane. Z opisu przygotowania produktu do spożycia można wywnioskować, że stosuje go Pan jako osłona dla żołądka.
Na razie proszę zaprzestać spożywania siemienia, a jeżeli istnieją wskazania ku temu należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem. Pozdrawiam.
Na razie proszę zaprzestać spożywania siemienia, a jeżeli istnieją wskazania ku temu należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem. Pozdrawiam.
Siemię lniane w dużych ilościach może szkodzić,wydziela się z nasion cyjanowodór. Proponuje też nie gotować tyle razy,i przelewać.
Witam. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Pana pytanie. Przyczyną Pana dolegliwości może być za duża dawka siemienia lnianego ( proszę je zmniejszyć i siebie obserwować ), może partia siemienia, która Pan kupił jest nie taka, jaka powinna być ( może było siemię niewłaściwie przechowywane ), a może być to również objaw alergii IgG/ lub IgG/IgA zależnej ( potocznie nazywanej nietolerancją ). Przy nietolerancjach problemem jest to, że tworzą się stany zapalne na śluzówce jelita, za tym idzie szereg konsekwencji dla organizmu i poważne choroby. Produktów nietolerowanych może być więcej, dlatego trzeba zrobić odpowiednie badania. Zachęcam do wizyty u dobrego dietetyka, który dokładnie przeanalizuje Pana sytuacje zdrowotną, przeanalizuje odżywianie, oceni, czy są inne dolegliwości i czy mogą one wskazywać na nietolerancję pokarmowe i w razie potrzeby zaleci potrzebne badania.
Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne. W momencie pęknięcia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór, jednak proces ten nie zachodzi w momencie kiedy siemię zalane jest gorącą wodą. Warto zaobserwować czy reakcja ta jest powiązana również ze spożyciem innych produktów spożywczych.
Proszę zaparzać tylko 1 łyżkę siemienia i obserwować, czy objawy miną. Pozdrawiam
Opisane przez Pana objawy wcale nie muszą wskazywać, że to siemię lniane jest za ten stan odpowiedzialne. Owszem zawiera substancje, które mogą wywołać miedzy innymi takie dolegliwości, jednak dawka, o której Pan pisz nie powinna dawać aż takich efektów. Warto się przeanalizować Pana sposób żywienia, również zalecam wykonanie podstawowych badań krwi. Warto pamiętać o podstawowej zasadzie: jeżeli zauważamy dolegliwości po jakimś produkcie - wykluczamy go z diety. Jeżeli sytuacja się powtarza, a stosuje Pan siemię lniane z konkretnego powodu proszę pomyśleć o wykorzystaniu innych produktów, zastępując nimi siemię lniane.
Witam serdecznie,
proszę zaprzestać picia odwaru z siemienia. Siemię nie jest lekiem tylko produktem spożywczym, nie ma więc przymusu jego stosowania w jakiejkolwiek przypadłości czy chorobie.
Jeśli takie "dziwne" samopoczucie obserwuje Pan tylko po tym jednym produkcie, nie ma powodów do obaw.
Pozdrawiam
proszę zaprzestać picia odwaru z siemienia. Siemię nie jest lekiem tylko produktem spożywczym, nie ma więc przymusu jego stosowania w jakiejkolwiek przypadłości czy chorobie.
Jeśli takie "dziwne" samopoczucie obserwuje Pan tylko po tym jednym produkcie, nie ma powodów do obaw.
Pozdrawiam
Witam, czy jest Pan pewien, że to siemieniu lnianym? może coś innego daje taki skutki?
Prawdopodobnie ma pan nadwrażliwość pokarmową lub alergie na siemie, powinien pan odstawić je na jakiś czas (3 miesiące) , a potem ponownie spróbować czy się nic nie dzieje, zaczynając od bardzo małej dawki raz w tygodniu.
Dzień dobry. Trudno jest odpowiedzieć na takie pytanie, bez wcześniejszego wywiadu-np co było motywatorem 1,5r temu do rozpoczęcia picia lnu, czy walory smakowe, czy lecznicze, czy dietetyczne, czy wcześniej były jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, jednostki chorobowe, nietolerancje, etc. Jaki cel mam zostać osiągnięty przez regularne picie, czy pije Pan na czczo, czy i jakie posiłki zjada Pan przed/po.
To, co mogę zasugerować tu i teraz, to słuchać swojego organizmu, jeśli objawowo podpowiada Panu, że coś mu nie służy, to proszę go słuchać. Jeśli poza tym występują inne, niepokojące objawy, lub opisane powyżej, po zaprzestaniu picia lnu nie ustąpiły, proszę wykonać choć podstawową morfologię oraz skontaktować się ze specjalistą. pozdrawiam serdecznie. P.Tłustochowicz
To, co mogę zasugerować tu i teraz, to słuchać swojego organizmu, jeśli objawowo podpowiada Panu, że coś mu nie służy, to proszę go słuchać. Jeśli poza tym występują inne, niepokojące objawy, lub opisane powyżej, po zaprzestaniu picia lnu nie ustąpiły, proszę wykonać choć podstawową morfologię oraz skontaktować się ze specjalistą. pozdrawiam serdecznie. P.Tłustochowicz
Dzień dobry,
jeśli czuje się Pan niekomfortowo po spożyciu danego pokarmu, proszę go odstawić. Len, jak każdy inny produkt spożywczy stosowany w nadmiarze, lub zbyt często, może wywołać nietolerancje pokarmowe. Poza tym, nie polecam gotowania lnu, wystarczy go zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Jeśli dany produkt służył Panu rok temu, nie musi być tak zawsze. Jest wiele zmiennych, które należy uwzględnić w terapii. Do dokładniejszej odpowiedzi, potrzebna jest dokładniejsza analiza przypadku. Polecam konsultację ze specjalistą. Pozdrawiam.
jeśli czuje się Pan niekomfortowo po spożyciu danego pokarmu, proszę go odstawić. Len, jak każdy inny produkt spożywczy stosowany w nadmiarze, lub zbyt często, może wywołać nietolerancje pokarmowe. Poza tym, nie polecam gotowania lnu, wystarczy go zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Jeśli dany produkt służył Panu rok temu, nie musi być tak zawsze. Jest wiele zmiennych, które należy uwzględnić w terapii. Do dokładniejszej odpowiedzi, potrzebna jest dokładniejsza analiza przypadku. Polecam konsultację ze specjalistą. Pozdrawiam.
Dzień dobry
Osobiście nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, zasięgnąłem także języka wśród współpracowników i niestety nikt nie miał do czynienia z podobnym przypadkiem. Może to wina konkretnej partii produktu, proszę spróbować zmienić producenta. Jeśli objawy będą nadal się pojawiać zalecam zaprzestać picia siemienia, nie jest to produkt nie do zastąpienia. Aby móc udzielić rzetelnej odpowiedzi musiał bym lepiej poznać Pani/Pana stan zdrowia. Jeśli mógłbym w czym jeszcze pomóc, proszę pytać. Polecam także nasz portal jako źródło rzetelnej wiedzy żywieniowej dieto-terapia.pl
Pozdrawiam
Krystian Gagoś
Osobiście nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, zasięgnąłem także języka wśród współpracowników i niestety nikt nie miał do czynienia z podobnym przypadkiem. Może to wina konkretnej partii produktu, proszę spróbować zmienić producenta. Jeśli objawy będą nadal się pojawiać zalecam zaprzestać picia siemienia, nie jest to produkt nie do zastąpienia. Aby móc udzielić rzetelnej odpowiedzi musiał bym lepiej poznać Pani/Pana stan zdrowia. Jeśli mógłbym w czym jeszcze pomóc, proszę pytać. Polecam także nasz portal jako źródło rzetelnej wiedzy żywieniowej dieto-terapia.pl
Pozdrawiam
Krystian Gagoś
Witam, proponuję na okres kilku tygodni odstawić siemię lniane. Po tym czasie ponownie rozpocząć od mniejszej ilości kilka razy w tygodniu (nie codziennie) i obserwować organizm. Być może problem tkwi w nadwrażliwości bądź alergii pokarmowej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Siemienia lnianego nie gotujemy. Zalewany wodą o temp .60-70 i odstawiamy na 2-3 godziny.
Dzień dobry, siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą się przekształcić w truciznę - kwas pruski.
Procesy, którym poddaje Pan siemię wykluczają raczej tą przyczynę - gotowanie i nie rozdrabnianie ziaren niweluje niebezpieczeństwo.
Prawdopodobnie występuje tu nietolerancja produktu, która może się objawiać dziś, a wcześniej nie dawała objawów. Nietolerancja może powstać w wyniku wysokiego i częstego spożycia danego produktu.
Pozdrawiam
Procesy, którym poddaje Pan siemię wykluczają raczej tą przyczynę - gotowanie i nie rozdrabnianie ziaren niweluje niebezpieczeństwo.
Prawdopodobnie występuje tu nietolerancja produktu, która może się objawiać dziś, a wcześniej nie dawała objawów. Nietolerancja może powstać w wyniku wysokiego i częstego spożycia danego produktu.
Pozdrawiam
Witam,
Sugeruję aby odstawić siemię lniane na okres około 3 miesięcy, a późnej stopniowo wprowadzać do jadłospisu. Istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia u Pana nietolerancji lub alergii na ten produkt. Proszę obserwować swój organizm po ponownym włączeniu siemienia do diety. W razie powtarzających się dolegliwości sugeruję kontakt z alergologiem.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Sugeruję aby odstawić siemię lniane na okres około 3 miesięcy, a późnej stopniowo wprowadzać do jadłospisu. Istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia u Pana nietolerancji lub alergii na ten produkt. Proszę obserwować swój organizm po ponownym włączeniu siemienia do diety. W razie powtarzających się dolegliwości sugeruję kontakt z alergologiem.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.