Czy produkty pochodzenia roślinnego (np. orzechy) podwyższają poziom cholesterolu?

2 odpowiedzi
Czy produkty pochodzenia roślinnego (np. orzechy) podwyższają poziom cholesterolu?
Orzechy nie podnoszą o ile są surowe, nie prażone. Tylko produkty roślinne ale przetworzone mogą to robić generując stan zapalny w organizmie np.paluszki, krakersy, kotlety sojowe, smażone placki z cukinii itp.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, nie orzechy (szczególnie włoskie) wręcz przeciwnie - obniżają poziom cholesterolu, podobnie jak tłuste ryby (śledź, makrela), oliwa z oliwek, grube kasze, płatki owsiane, warzywa i owoce. Można, a nawet powinno się je spożywać. Pozdrawiam serdecznie, Marzena Wacław-Pazera.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.