Czy produkty pochodzenia roślinnego (np. orzechy) podwyższają poziom cholesterolu?
2
odpowiedzi
Czy produkty pochodzenia roślinnego (np. orzechy) podwyższają poziom cholesterolu?
Orzechy nie podnoszą o ile są surowe, nie prażone. Tylko produkty roślinne ale przetworzone mogą to robić generując stan zapalny w organizmie np.paluszki, krakersy, kotlety sojowe, smażone placki z cukinii itp.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, nie orzechy (szczególnie włoskie) wręcz przeciwnie - obniżają poziom cholesterolu, podobnie jak tłuste ryby (śledź, makrela), oliwa z oliwek, grube kasze, płatki owsiane, warzywa i owoce. Można, a nawet powinno się je spożywać. Pozdrawiam serdecznie, Marzena Wacław-Pazera.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.