Czy przy alergia na Albumina surowicy bydlęcej można spożywać produkty bezlaktozowe czy trzeba wyklu
2
odpowiedzi
Czy przy alergia na Albumina surowicy bydlęcej można spożywać produkty bezlaktozowe czy trzeba wykluczyć wszystkie produkty mleczne ?
Alergia na mleko jest przypadłością związaną z nadreaktywnością układu immunologicznego na obecność alergenów mleka w organizmie. Mleko zawiera około 20 substancji chemicznych, które mogą u alergików stanowić źródło problemu.
Najpopularniejsze alergeny mleka krowiego:
β-laktoglobulina (Bos d 5),
α-laktoalbumina (Bos d 4),
albumina surowicy bydlęcej (Bos d 6),
kazeina (Bos d 8).
Alergia na białka mleka i nietolerancja laktozy są nierzadko mylonymi zaburzeniami zdrowotnymi, gdyż oba wiążą się z dolegliwościami po spożyciu mleka. Przebieg alergii i nietolerancji jednak bardzo się różni.
Nietolerancja laktozy dotyczy nie białek, jak w przypadku alergii na albumię czyli białko mleka lecz laktozy, która jest dwucukrem. Brak tolerancji laktozy wiąże się z niedoborem lub brakiem odpowiedniego enzymu, który rozkłada laktozę do monocukrów, czyli laktazy. Wówczas nierozłożona laktoza nie może zostać wchłonięta, więc po przedostaniu się do jelita grubego, gdzie bakterie ją fermentują. Konsekwencją fermentacji jest ból brzucha, wzdęcia i biegunki w około 30 minut od spożycia laktozy. Dodatkową różnicą jest brak konieczności całkowitego wykluczenia mleka z diety - wystarczy wybierać produkty o obniżonej zawartości laktozy. Jednak w przypadku alergii na albuminę - trzeba wykluczyć cały nabiał pochodzenia krowiego, czasem nawet w niektórych przypadkach także owczy lub kozi gdyż może także uczulać, ale tu jest to bardzo indywidualna sprawa. Można za to stosować mleko i produkty roślinne takie jak - napój owsiany, kokosowy, ryżowy. Można też spożywać jogurty i sery wegańskie takie jak tofu, czy jogurty z platanów czy kokosów. Ważne jednak by czytać skład produktu i wybierać ten jak najkrótszy.
Najpopularniejsze alergeny mleka krowiego:
β-laktoglobulina (Bos d 5),
α-laktoalbumina (Bos d 4),
albumina surowicy bydlęcej (Bos d 6),
kazeina (Bos d 8).
Alergia na białka mleka i nietolerancja laktozy są nierzadko mylonymi zaburzeniami zdrowotnymi, gdyż oba wiążą się z dolegliwościami po spożyciu mleka. Przebieg alergii i nietolerancji jednak bardzo się różni.
Nietolerancja laktozy dotyczy nie białek, jak w przypadku alergii na albumię czyli białko mleka lecz laktozy, która jest dwucukrem. Brak tolerancji laktozy wiąże się z niedoborem lub brakiem odpowiedniego enzymu, który rozkłada laktozę do monocukrów, czyli laktazy. Wówczas nierozłożona laktoza nie może zostać wchłonięta, więc po przedostaniu się do jelita grubego, gdzie bakterie ją fermentują. Konsekwencją fermentacji jest ból brzucha, wzdęcia i biegunki w około 30 minut od spożycia laktozy. Dodatkową różnicą jest brak konieczności całkowitego wykluczenia mleka z diety - wystarczy wybierać produkty o obniżonej zawartości laktozy. Jednak w przypadku alergii na albuminę - trzeba wykluczyć cały nabiał pochodzenia krowiego, czasem nawet w niektórych przypadkach także owczy lub kozi gdyż może także uczulać, ale tu jest to bardzo indywidualna sprawa. Można za to stosować mleko i produkty roślinne takie jak - napój owsiany, kokosowy, ryżowy. Można też spożywać jogurty i sery wegańskie takie jak tofu, czy jogurty z platanów czy kokosów. Ważne jednak by czytać skład produktu i wybierać ten jak najkrótszy.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry
Albumina surowicy bydlęcej, BSA, (ang. bovine serum albumin) jest głównym alergenem mięsa wołowego (cielęcego i pokrewnych), odpowiedzialnym za reakcje alergiczne na surowe mięso wołowe oraz tzw. serwatkowym alergenem mleka krowiego, odpowiedzialnym za 30% przypadków uczulenia na surowe mleko krowie.
Postępowanie dietetyczne polega na wykluczeniu nabiału oraz mięsa cielęcego i wołowego.
Pozdrawiam serdecznie
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Dietetyk kliniczny i Psychodietetyk
Albumina surowicy bydlęcej, BSA, (ang. bovine serum albumin) jest głównym alergenem mięsa wołowego (cielęcego i pokrewnych), odpowiedzialnym za reakcje alergiczne na surowe mięso wołowe oraz tzw. serwatkowym alergenem mleka krowiego, odpowiedzialnym za 30% przypadków uczulenia na surowe mleko krowie.
Postępowanie dietetyczne polega na wykluczeniu nabiału oraz mięsa cielęcego i wołowego.
Pozdrawiam serdecznie
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Dietetyk kliniczny i Psychodietetyk
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.