Czy sernik z twarogu domowego może zawierać szkodliwe dla ciąży bakterie? Nie wiem czy robienie sera
2
odpowiedzi
Czy sernik z twarogu domowego może zawierać szkodliwe dla ciąży bakterie? Nie wiem czy robienie sera domowego to pasteryzacja, skoro nie podgrzewa się go do wysokiej temperatury przez 30 min, ale ser się później piecze prawie godzinę...
Dzień dobry, wszystko zależy od tego jakie mleko zostało użyte do robienia domowego twarogu. Ogólnie, jeśli mleko użyte do domowego twarogu było pasteryzowane, to wtedy można spożywać sernik na jego bazie. Jeśli nie ma pewności, to lepiej nie ryzykować i zaopatrzyć się w twaróg z informacją czy powstał z mleka pasteryzowanego. Teoretycznie podczas pieczenia większość bakterii ginie, ale zawsze jest ryzyko niedopieczenia, dlatego bezpieczniej stosować pewne składniki. W razie pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam serdecznie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Nie może. Abstrakcja :)
Proponuję zająć się jakością żywienia, snu :)
i zjeść kawałek serniczka :)
Proponuję zająć się jakością żywienia, snu :)
i zjeść kawałek serniczka :)
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.