Czy siemię lniane należy moczyć przed spożyciem (ile czasu i czy wystarczy sama woda)?
2
odpowiedzi
Czy siemię lniane należy moczyć przed spożyciem (ile czasu i czy wystarczy sama woda)?
Sposób przygotowania siemienia zależy od tego co chcemy osiagnąć Siemie stosujemy w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, mozna zażywać też jako środek regulujący wypróznienia, pomocne jest tez w przypadku uzupełnienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Siemie parzymy do momentu uzyskania struktury kleistej najkorzystniej 5 minut gotować na małym ogniu i w zalezności od schorzenia pijemy odwar z pestkami lub bez. pozdrawiam Panią serdecznie
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Tak, zaleca się moczenie siemienia lnianego przed jego spożyciem. Najlepiej jest go namoczyć w wodzie przez około 8-12 godzin, a następnie dobrze opłukać. Dłuższe moczenie może spowodować fermentację i powstawanie nieprzyjemnego smaku. Woda powinna być czysta, bez dodatków. Moczenie zwiększa strawność siemienia i uwalnia jego składniki odżywcze, takie jak błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.