Czy spożywanie jedynie posiłków niepodgrzanych (w temperaturze pokojowej) tj. sałatki, kanapki, jogu
3
odpowiedzi
Czy spożywanie jedynie posiłków niepodgrzanych (w temperaturze pokojowej) tj. sałatki, kanapki, jogurty, owoce jest szkodliwe? Czy ciepły posiłek jest konieczny dla zdrowia?
Jesień i zima to czas, gdzie nasz organizm szczególnie potrzebuje cieplej zupy/ lecza. Proszę pamiętać, że nabiał jest bardzo wychładzający dla nas jak i śluzotwórczy, co sprzyja rozwojowi bakterii i wirusów. Zdecydowanie polecam zamiast tradycyjnych kanapek owsiankę na mleku roślinnym, jaglankę, ryżankę itp.. Przyjdzie lato to wrócimy do większej ilości owocow jak i sałatek. Bez ciepłego posiłku żołądek nie będzie tak dobrze pracował dlatego i warto pamiętać, by herbaty były rozgrzewające. Polecam wspomagać się imbirem jak i trochę bardziej ostrzejszymi przyprawami.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Warto zadbać, aby chociaż jeden posiłek był ciepły. Ciepłe posiłki są bardziej sycące i smakowite. Jeśli jednak nie ma możliwości zjedzenia ciepłego posiłku, warto zadbać o temperaturę pokojową posiłku.
Co do wypowiedzi wyżej odnośnie tego, że nabiał jest śluzotworczy jest to kolejny inernetowy mit. Nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby potwierdzić tą teorię. Można spożywać nabiał bez obaw (oczywiście, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań).
Co do wypowiedzi wyżej odnośnie tego, że nabiał jest śluzotworczy jest to kolejny inernetowy mit. Nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby potwierdzić tą teorię. Można spożywać nabiał bez obaw (oczywiście, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań).
Spożywanie jedynie posiłków niepodgrzanych nie jest wskazane. Żyjemy w takiej strefie klimatycznej, że spożywanie posiłku gotowanego jest konieczne dla naszego zdrowia. Nasz organizm w okresie jesienno-zimowym potrzebuje między innymi sycących zup na rosole; bardzo dobrze robi też naszym jelitom krupnik z jaglanką. W tym czasie stawiamy na pokarmy rozgrzewające. Nasz organizm nie zużywa energii na podgrzanie posiłku; ciepłe dania podnoszą termogenezę posiłków, a to powoduje zwiększenie metabolizmu. Ja osobiście , takiego wyłącznie zimnego odżywiania nie polecam.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.