Czy w chudym mleku i jego przetworach (np. chudym twarogu), w których jest 0 % tłuszczu nie ma w ogó
2
odpowiedzi
Czy w chudym mleku i jego przetworach (np. chudym twarogu), w których jest 0 % tłuszczu nie ma w ogóle witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K), czy jednak są one w tych produktach, ale wchłaniają się dopiero, gdy doda się do nich np. olej?
Witam serdecznie, według tabeli wartości odżywczej potraw mleko spożywcze 3,5% tłuszczu zawiera 40 jednostek witaminy A oraz 0,03 jednostek witaminy D. Mleko 0,5% tłuszczu zawiera 15 jednostek witaminy A oraz 0,00 jednostek witaminy D. Wraz ze zmniejszaniem się ilości tłuszczu w produkcie zmniejsza się zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W produkcie mlecznym typu 0% tłuszczu praktycznie nie ma witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jeśli nie dodano do niego innych składników będącymi źródłem tych witamin.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Produkty 0% tłuszczy są praktycznie pozbawiane witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.