Czy w ciąży można jeść ser owczy z mleka pasteryzowanego?
2
odpowiedzi
Czy w ciąży można jeść ser owczy z mleka pasteryzowanego?
Dzień dobry
Nie zaleca się spożywania serów z mleka nie pasteryzowanego, Pani je ser po obróbce termicznej, pasteryzacji której zakres temperatury to 72oC do 100oC, a bakteria listeriozy ginie w temperaturze około 75oC. Ogólnie nie powinno się nic stać jeżeli spożyje Pani raz na jakiś czas taki ser. Jednak ze względu na wilgotność, ph sera oraz warunki pogodowe mogą się szybciej w nim rozwijać bakterie.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Nie zaleca się spożywania serów z mleka nie pasteryzowanego, Pani je ser po obróbce termicznej, pasteryzacji której zakres temperatury to 72oC do 100oC, a bakteria listeriozy ginie w temperaturze około 75oC. Ogólnie nie powinno się nic stać jeżeli spożyje Pani raz na jakiś czas taki ser. Jednak ze względu na wilgotność, ph sera oraz warunki pogodowe mogą się szybciej w nim rozwijać bakterie.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, z mleka pasteryzowanego jak najbardziej
życzę dużo zdrowia dla mamy i dzidziusia,
Pozdrawiam serdecznie,
Olga Kapinos
Dobry Dietetyk
życzę dużo zdrowia dla mamy i dzidziusia,
Pozdrawiam serdecznie,
Olga Kapinos
Dobry Dietetyk
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.