Czy wit K2Mk7 wpływa na krzepliwość krwi ? Bo z tego co czytałem prace naukowe to bardziej K1 .
2
odpowiedzi
Czy wit K2Mk7 wpływa na krzepliwość krwi ? Bo z tego co czytałem prace naukowe to bardziej K1 .
Witam Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie funkcję w procesie krzepnięcia krwi. Wyniki badań obecnie wskazują na udział jej także w innych procesach, takich jak: metabolizm kości, namnażanie się komórek nowotworowych, zwapnienie płytek miażdżycowych i rozwój chorób układu krążenia. Witaminy K1 dostarczamy organizmowi z zielonych roślin, grupy K2 z produktów pochodzenia zwierzęcego, oraz z produktów z fermentowanej soi. Obecnie uważa się, że stosując w swoim żywieniu pokarmy roślinne i zwierzęce, czyli zarówno dostarczając witaminę K1, jak i grupy K2 w równym stopniu zasilamy pulę witaminy K w naszym organizmie.
Zalecam zdecydowanie dostarczanie witaminy K z pożywienia niż z suplementów diety.
Pozdrawiam
Zalecam zdecydowanie dostarczanie witaminy K z pożywienia niż z suplementów diety.
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Podstawową funkcją witaminy K2MK7
jest regulacja gospodarki wapniem.
Odpowiada ona za transport jonów wapnia do kości ,oraz zapobiega odkładaniu się go w naczyniach krwionośnych .
Przy jej niedoborze suplementacja wapnia np.przy osteoporozie może nie przynosić zamierzonych efektów, czyli wzmocnienia kości, bo jony wapnia będą odkładać się w naczyniach krwionośnych powodując ich zwężenie i nie będą dostarczane do kości.
Witamina K2MK7 zapobiega miażdżycy, osteoporozie, zawałowi serca, chorobie Alzheimera. Zwiększa wydajność serca a tym samym naszą odporność na wysiłek fizyczny.
Cennym źródłem tej witaminy jest fermentowania soja. Znajdziemy ją również w wątróbce,serach, kapuście kiszonej, żółtku jaj, łososiu i makreli, ale w znacznie mniejszych ilościach.
Tradycyjna japońska potrawa natto przygotowana ze sfermentowanych ziaren soi jest jej doskonałym źródłem.
Jest on szczególnie cenna dla kobiet w okresie menopauzy ponieważ dostarcza zarówno wapń jak i naturalne hormony.
Dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością.
jest regulacja gospodarki wapniem.
Odpowiada ona za transport jonów wapnia do kości ,oraz zapobiega odkładaniu się go w naczyniach krwionośnych .
Przy jej niedoborze suplementacja wapnia np.przy osteoporozie może nie przynosić zamierzonych efektów, czyli wzmocnienia kości, bo jony wapnia będą odkładać się w naczyniach krwionośnych powodując ich zwężenie i nie będą dostarczane do kości.
Witamina K2MK7 zapobiega miażdżycy, osteoporozie, zawałowi serca, chorobie Alzheimera. Zwiększa wydajność serca a tym samym naszą odporność na wysiłek fizyczny.
Cennym źródłem tej witaminy jest fermentowania soja. Znajdziemy ją również w wątróbce,serach, kapuście kiszonej, żółtku jaj, łososiu i makreli, ale w znacznie mniejszych ilościach.
Tradycyjna japońska potrawa natto przygotowana ze sfermentowanych ziaren soi jest jej doskonałym źródłem.
Jest on szczególnie cenna dla kobiet w okresie menopauzy ponieważ dostarcza zarówno wapń jak i naturalne hormony.
Dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.