Czy żelatyna wieprzowa, główny składnik popularnych tzw zimnych nóżek, ryby w galarecie itp podnosi
3
odpowiedzi
Czy żelatyna wieprzowa, główny składnik popularnych tzw zimnych nóżek, ryby w galarecie itp podnosi poziom cholesterolu w organizmie?
Chodzi o samą żelatyne bez dodatków wspomnianych np ryby.
Chodzi o samą żelatyne bez dodatków wspomnianych np ryby.
Żelatyna to produkt białkowy, uzyskiwany w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu zwierzęcego. Jako źródło aminokwasów nie ma negatywnego wpływu na poziom cholesterolu.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, przyglądając się pozyskiwaniu żelatyny oraz temu, czym ona dokładanie jest to białko, pochodna kolagenu odzwierzęcego. Nie ma wpływu na stężenie cholesterolu, co więcej wartość tłuszczów w 100g suchego produktu wynosi 0,1g.
Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzają, że żelatyna wieprzowa bezpośrednio podnosi poziom cholesterolu. Jednak, ponieważ żelatyna jest często dodawana do wysokokalorycznych potraw, takich jak zimne nóżki i ryba w galarecie, jej regularne spożywanie może prowadzić do nadmiernej konsumpcji kalorii i ostatecznie do wzrostu masy ciała, co z kolei może powodować zwiększenie poziomu cholesterolu. Dlatego ważne jest, aby stosować żelatynę z umiarem i w połączeniu z zdrową, zbilansowaną dietą.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.