Dezorientacja apetytu po owocach. Organizm miewa paradoksalny apetyt po jedzeniu zmiksowanych owoców
2
odpowiedzi
Dezorientacja apetytu po owocach. Organizm miewa paradoksalny apetyt po jedzeniu zmiksowanych owoców przynajmniej 2-3 dni pod rząd, zazwyczaj przynajmniej 2, gorzej przy 3. Są to jabłka i banany. Chodzi o to, po wypiciu tego miksu z 2-3 owoców plus 1/3 szklanki mleka po obiedzie lub po śniadaniu mój apetyt totalnie się dezorientuje, nie chcę jeść gdy nadchodzi pora normalnego posiłku, gdy już go jakimś cudem zjem to mam ochotę na więcej mimo że żołądek czuć jako pełny, czasami apetyt się wyłącza nawet na pół dnia, odtrąca od jedzenia a czuć pustkę w żołądku i typowe burczenie. Absolutna entropia. Zaczęło się tak dziać gdy wprowadziłem do diety owe miksowane owoce. Wcześniej owoce jadłem pojedynczo i raczej sezonowo. Dodam też, że ograniczam dzienne spożycie cukru białego do 1 łyżeczki, ksylitolu do 1-2 łyżeczek i miodu do połowy łyżeczki, poza tym prawie od roku nie jem nic słodkiego. Wprowadziłem to do diety, bo eliminuje tym ochotę na niezdrowe słodycze. Lekarz rodzinna bezradna. Czy oznacza to że będę miał problem z większą ilością owoców i czego przyczyną jest taki stan rzeczy ?
Zawsze lepiej spożywać owoce w całości niż w postaci miksowanej. W każdym posiłku powinno być połączenie białka, tłuszczu i węglowodanów - same miksowane owoce u niektórych mogą wzmagać apetyt z uwagi na wahania poziomu glukozy. Warto też doczytać o zasadach diety Low FODMAP.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
W miksowanych owocach (zwłaszcza bananach i jabłkach) znajdują się naturalne cukry proste (fruktoza, glukoza), które mogą szybko podnosić poziom glukozy we krwi, zwłaszcza gdy są spożywane w formie płynnej lub półpłynnej. W przypadku miksowanych owoców rozdrobnienie ich struktury powoduje, że trawienie następuje szybciej niż przy owocach w całości. Wysoki i szybki wzrost glukozy we krwi po spożyciu miksowanych owoców może prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru, co może powodować uczucie głodu lub zdezorientowanego apetytu w krótkim czasie po ich spożyciu.
Wzrost poziomu cukru we krwi stymuluje produkcję insuliny, która pomaga w transporcie cukru do komórek. Wahania insuliny mogą zaburzać regulację leptyny (hormonu sytości) i greliny (hormonu głodu). Może to prowadzić do sytuacji, w której pomimo fizycznie pełnego żołądka, apetyt staje się paradoksalnie rozregulowany – czasem możesz odczuwać wzmożony głód, a czasem całkowity brak apetytu.
Wzrost poziomu cukru we krwi stymuluje produkcję insuliny, która pomaga w transporcie cukru do komórek. Wahania insuliny mogą zaburzać regulację leptyny (hormonu sytości) i greliny (hormonu głodu). Może to prowadzić do sytuacji, w której pomimo fizycznie pełnego żołądka, apetyt staje się paradoksalnie rozregulowany – czasem możesz odczuwać wzmożony głód, a czasem całkowity brak apetytu.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.