dieta bez glutenui laktozy przy niedoczynności tarczycy ?
2
odpowiedzi
Witam , od czterech lat jestem leczona u innego lekarza na niedoczynność tarczycy i stwierdzono u mnie guzki . Z innego źródła niż u obecnej pani doktor dowiedziałam sie że powinnam stosowac diete bez laktozy i bez glutenu aby moje zdrowie i samopoczucie a przede wszystkim waga spadała, czy to prawda?? Mam umówiona wizytę u pana na marzec, chciałabym z Panem skonsultować stan swojego zdrowia. Dziekuje i pozdrawiam Klaudia
Pani pytanie dotarło do mnie dopiero w dniu dzisiejszym (11 marca 2016 r). Niedoczynność tarczycy wymaga stałej substytucji hormonem tarczycy. Jest to jedyny uznany i skuteczny sposób leczenia tej choroby. Żadna dieta nie ma potwierdzonych naukowo podstaw (w bezsporny sposób uznany przez autorytety medycyny) w eliminacji tej choroby (z wyjątkiem unikania produktów zawierających substancje wolotwórcze na obszarach niedoboru jodu, ale uwaga: Polska nie należy już do krajów z niedoborem od momentu wprowadzenia obligatoryjnego systemu profilaktyki jodowej).
Całkowita eliminacja glutenu z diety nie jest łatwa (o czym wiedzą chorzy na celiakię). Prawdą jest, iż eliminując gluten, a więc np. pieczywo (pszenne i żytnie), makarony, ciasta, pasztety, parówki, jogurty ... często uzyskamy ubytek masy ciała, ale odbędzie się to raczej poprzez ograniczenie spożywanych kalorii. Badania nad wpływem glutenu (a także wielu innych alergenów) na nasze zdrowie były i są prowadzone, ale ich dotychczasowe wyniki nie dają podstaw do rekomendowania diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Ze swej strony chciałbym zauważyć, iż produkty wysoko glutenowe są wytworem człowieka, np. odmiany pszenicy o wysokiej zawartości glutenu zostały wyhodowane w odpowiedzi na oczekiwania przemysłu piekarniczego (z maki wysoko glutenowej wypieki są lepsze).
Jeżeli chodzi o nietolerancję laktozy (dość powszechną) - ważny jest dobór preparatu hormonu tarczycy.
Całkowita eliminacja glutenu z diety nie jest łatwa (o czym wiedzą chorzy na celiakię). Prawdą jest, iż eliminując gluten, a więc np. pieczywo (pszenne i żytnie), makarony, ciasta, pasztety, parówki, jogurty ... często uzyskamy ubytek masy ciała, ale odbędzie się to raczej poprzez ograniczenie spożywanych kalorii. Badania nad wpływem glutenu (a także wielu innych alergenów) na nasze zdrowie były i są prowadzone, ale ich dotychczasowe wyniki nie dają podstaw do rekomendowania diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Ze swej strony chciałbym zauważyć, iż produkty wysoko glutenowe są wytworem człowieka, np. odmiany pszenicy o wysokiej zawartości glutenu zostały wyhodowane w odpowiedzi na oczekiwania przemysłu piekarniczego (z maki wysoko glutenowej wypieki są lepsze).
Jeżeli chodzi o nietolerancję laktozy (dość powszechną) - ważny jest dobór preparatu hormonu tarczycy.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam-ale to pytanie nie jest chyba kierowane do mnie.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.