Dieta w ciazy
5
odpowiedzi
Witam mam pytanie odnośnie odżywiania się przy cukrzycy ciazowej. Otóż jestem na diecie niskowdglowodanowej przez cukrzyce w czasie ciazy. Codziennie do każdego posiłku zjadlam warzywa tj. Sałata Zielona, ogórek, rzodkiewka i pomidor oraz szczypiorek.... To mi nie podnosi cukru dlatego dodaje je dosłownie do każdego posiłku... I moje pytanie brzmi czy nie przedawkuje witamin które zjadlam przy każdym posiullku? Wiem że jest to zdrowa dieta, ale wiem też że można przeciąć w drugą stronę. A ja poprostu staram się do każdego posiłku jeść dużo warzyw a jem ich nieraz 6 posiłków dziennie. Bardzo proszę o poradę czy nie zaszkodze dziecku Pozdrawiam i dziękuję
Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych nie różnią się znacznie od zaleceń skierowanych do całej zdrowej populacji. W ciąży jednak dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralnych. Podstawowym źródłem wszystkich składników pokarmowych powinna być dobrze zbilansowana dieta, Obecnie bardzo popularna jest dieta DASH. W diecie tej rekomendowane jest spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego mięsa, drobiu i ryb oraz orzechów i nasion roślin strączkowych, a liczba porcji poszczególnych grup produktów jest określona w zależności od wartości energetycznej diety. Istnieją doniesienia, że zastosowanie diety DASH pozwoliło na zmniejszenie częstości stosowania insuliny u kobiet ciężarnych z cukrzycą, zmniejszenie częstości cesarskich cięć, uzyskanie mniejszej wagi urodzeniowej. Dieta DASH nie jest dietą ubogo węglowodanową ale jej bardzo ważnym elementem jest spożywanie dużych ilości warzyw
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Na pewno nie zaszkodzi Pani dziecku. Warzywa, zwłaszcza surowe może Pani jeść w dużych ilościach, natomiast trzeba uważać, aby nie przejadać się owocami. Właściwe proporcje to 3/4 warzyw i 1/4 owoców. Świeże warzywa mają dużo błonnika, który reguluje wchłanianie witamin i składników mineralnych, trudno je przedawkować..
Nie ma obawy o przedawkowanie witamin przy jedzeniu warzyw i owoców. Cukrzycę ciążową powinien nadzorować diabetolog. Życzę pomyślnego zakończenia ciąży i urodzenia zdrowego dzidziusia :)
Sądzę że warzywa nie zaszkodzą. Dieta nisko węglowodanowa nie powinna być stosowana w ciąży, a zbilansowana o wszystkie składniki. Czy bada pani Keto-Diastix -em ketony rano w moczu ?
Jeśli dobrze Pani toleruje surowe warzywa to nie ma powodów do obaw. Większość witamin to witaminy rozpuszczalne w wodzie, które nie kumulują się w organizmie. Przesadzić można natomiast z witaminą A, ale spożywając surowe warzywa typu marchew nie ma się co martwić. Uważać by trzeba np na nadmierną ilość soków marchwiowych.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.