Dieta w Hashimoto

2 odpowiedzi
Witam. Dietetyk ulozyl mi przy Hashimoto diete z ograniczeniem glutenu i laktozy. Czy to sluszne? Spotkalam sie ostatnio z opinia, ze taka diete w Hashimoto powinny stosowac tylko osoby, ktore maja nietolerancje na gluten i laktoze. Ja takich nietolerancji nie mam, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Czy takie ograniczenia sa faktycznie potrzebne w diecie przy Hashimoto? Pozdrawiam
Witam,

Mowi sie o tym że takie ograniczenia w słuszny sposób poprawiają komfort życia. Nie ma badań potwierdzających ten fakt ale faktycznie osoby chorujące na H same mowia że czują sie lepiej na takiej diecie. Proszę spróbować. Gluten przy Hashimoto ma spore znaczenie. I pytanie czy wykonywała pani testy na nietolerancję glutenu i laktozy? Jeśli nie to proszę smialo zrobić. Nietolerancje objawiaja sie nie tylko skornie. To szereg objawów. Powodzenia z dietą. Mama nadzieję że dieta poprawi parametry przeciwcial. Powinna. Jeśli nie to proszę próbować dalej z dietą. Niestety nie na wszystkich działają książkowe zalecenia.

Pozdrawiam
Monika Papuga-Sobczak

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,

Pojawiają się doniesienia naukowe dotyczące efektywności eliminacji glutenu, laktozy, a nawet białek mleka krowiego w wspomaganiu leczenia choroby Hashimoto. Niemniej jednak warto podkreślić, że eliminacja glutenu powinna być następstwem potwierdzonej przez lekarza celiakii, bądź nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Podobnie w sytuacji alergii, bądź nadwrażliwości na mleko krowie - eliminacja powinna być jedynie po uzyskaniu diagnozy w testach prowadzonych pod kontrolą alergologa. Wokół nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych (typu III) jest wiele kontrowersji i zarówno polskie, jak i światowe towarzystwa naukowe nie uznają ich za wiarygodną podstawę do wykluczenia pokarmów z diety. Reasumując jeżeli nie ma Pani zdiagnozowanej przez lekarza celiakii, bądź nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten nie ma potrzeby eliminować z diety pokarmów będących jego źródłem. Analogicznie sytuacja się ma z alergią na pokarm - jeśli w punktowych testach skórnych (panel pokarmowy) nie zaobserwowano niczego niepokojącego, proszę spożywać produkty mleczne.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.