Dieta w hashimoto, czy rzeczywiście wykluczenie glutenu i nabialu daje o wiele lepsze rezultaty? Opi
2
odpowiedzi
Dieta w hashimoto, czy rzeczywiście wykluczenie glutenu i nabialu daje o wiele lepsze rezultaty? Opinie są niezwykle podzielone
Jednym za wskazań do wykluczenia glutenu jest celiakia. U 30-40% pacjentów z celiakią stwierdza się Hashimoto, ale jedynie 3-5% pacjentów z Hashimoto ma faktycznie zdiagnozowaną celiakię. Sugeruje się, że gliadyna (jedna z frakcji glutenu) ma strukturę podobna do tkanki tarczycowej, co powoduje
produkcję przeciwciał, a to w efekcie powoduje atak tkanki tarczycowej. Nie ma jednak na ten moment w 100% jednoznacznych badań, które potwierdziłyby, że wykluczenie glutenu rzeczywiście powinno być standardem w leczeniu żywieniowym choroby Hashimoto. Na pewno osoby przyjmujące wysokie dawki leki bez znaczących rezultatów w wynikach badań powinny poddać się diagnostyce w kierunku celiakii. Co do nabiału, sprawa wygląda podobnie - u osób bez nietolerancji laktozy i bez alergii na białka mleka nie ma konieczności eliminacji tych produktów z diety. Osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy powinny jednak ostrożnie podchodzić do nabiału, gdyż zachodzi u nich wówczas konieczność stosowania wyższych dawek leku (i co ważne - niestety większość osób z Hashimoto tą nietolerancję laktozy ma - wg badań z 2014 roku, to aż 64 na 84 osób)
produkcję przeciwciał, a to w efekcie powoduje atak tkanki tarczycowej. Nie ma jednak na ten moment w 100% jednoznacznych badań, które potwierdziłyby, że wykluczenie glutenu rzeczywiście powinno być standardem w leczeniu żywieniowym choroby Hashimoto. Na pewno osoby przyjmujące wysokie dawki leki bez znaczących rezultatów w wynikach badań powinny poddać się diagnostyce w kierunku celiakii. Co do nabiału, sprawa wygląda podobnie - u osób bez nietolerancji laktozy i bez alergii na białka mleka nie ma konieczności eliminacji tych produktów z diety. Osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy powinny jednak ostrożnie podchodzić do nabiału, gdyż zachodzi u nich wówczas konieczność stosowania wyższych dawek leku (i co ważne - niestety większość osób z Hashimoto tą nietolerancję laktozy ma - wg badań z 2014 roku, to aż 64 na 84 osób)
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Jeżeli nie ma stwierdzone nietolerancji glutenu, laktozy lub alergii na gluten czy białka mleka krowiego to nie ma podstaw do wykluczenia produktów z ich zawartością z diety. Hashimoto często idzie w parze z tym nietolerancjami, ale aby to potwierdzić należy wykonać właściwe badania. Jeśli potwierdzą nietolerancję bądź alergie to wtedy konieczne i pomocne będzie wdrożenie diety eliminacyjnej.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.