dostaję ze wsi liście i łodygi brokułów, wiem że są bardzo zdrowe. Trzymam je w lodówce, ale dość sz
7
odpowiedzi
dostaję ze wsi liście i łodygi brokułów, wiem że są bardzo zdrowe. Trzymam je w lodówce, ale dość szybko żółkną, tym bardziej, że jest ich dużo. Jak je należy przechowywać? Może drobno -okrajane w słoikach?
dzień dobry,
proponuję poporcjować i zamrozić. Najlepszy sposób, żeby jak najdłużej korzystać z dobrodziejstwa natury.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Janowicz
dietetyk kliniczny
proponuję poporcjować i zamrozić. Najlepszy sposób, żeby jak najdłużej korzystać z dobrodziejstwa natury.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Janowicz
dietetyk kliniczny
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie. Warzywo mozna zamrozić. Można także przygotować z niego świetne pesto.
Pozdrawiam,
mgr Ewa Jabłońska-Abramowicz/Dietetyk
Pozdrawiam,
mgr Ewa Jabłońska-Abramowicz/Dietetyk
Witam zdecydowanie proponuję je zamrozić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam serdecznie, może je Pani również ukisić, będą wtedy najzdrowsze. Liście razem z łodygami, można pokroić lub wsadzić w całości do wyparzonych słoików. Dodać czosnek i inne ulubione przyprawy (np. chrzan, koper, ziele angielskie, goździki). Następnie zalać solanką (łyżka soli kamiennej na litr przefiltrowanej, przegotowanej i wystudzonej wody). Liście powinny być ukiszone po tygodniu. Można przygotować z nich pyszne sałatki, a i sok warto wypijać.
Pozdrawiam, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny.
Pozdrawiam, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny.
Jeśli chce Pani przechowywać liście i łodygi brokuła, to tak jak w przypadku innych warzyw najlepszą metodą jest zamrożenie w temperaturze poniżej - 18 °C. Tylko po co je jeść?! Osobiście zamiast nich bardziej polecam po prostu brokuły ( bardzo zdrowe i do tego smaczne) . Najlepiej spożyć je na surowo lub ugotować na parze, ewentualnie ugotować al dente w wodzie. Polecam też bardzo zdrowe i pysznie smakujące w sałatkach i na kanapkach kiełki brokuła. Mają one udowodnione silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zapraszam do kontaktu.
Piotr Zduńczyk
Zapraszam do kontaktu.
Piotr Zduńczyk
Przy mrożeniu tracimy często niecałe 10% wartości odżywczych - to najłatwiejszy sposób na konserwowanie tego typu żywności.
Jeśli brokuł żółknie, to znak, że utracił już wiele spośród witamin i składników odżywczych, np. selenu, chromu, witaminy C, A, K, witamin z grupy B.
Na przyszłość zalecam jak najszybciej umieszczać brokuła czy jego fragmenty w warunkach chłodniczych, nieco powyżej 0 stopni C, najlepiej wbrew pozorom w bardzo wilgotnym środowisku. Mrożenie i kiszenie też jest dobrym sposobem. Warto zblanszować, czyli przelać wrzątkiem liście i łodygi przed włożeniem do szuflady lodówki. Pozdrawiam!
Na przyszłość zalecam jak najszybciej umieszczać brokuła czy jego fragmenty w warunkach chłodniczych, nieco powyżej 0 stopni C, najlepiej wbrew pozorom w bardzo wilgotnym środowisku. Mrożenie i kiszenie też jest dobrym sposobem. Warto zblanszować, czyli przelać wrzątkiem liście i łodygi przed włożeniem do szuflady lodówki. Pozdrawiam!
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.