Dzień dobry, czy produkty termizowane (dokładnie serek homogenizowany termizowany) jest produktem be
2
odpowiedzi
Dzień dobry, czy produkty termizowane (dokładnie serek homogenizowany termizowany) jest produktem bezpiecznym dla ciężarnej? Czytałam, że termizacja obywa się w niższej temperaturze i przez dość krótki czas, zastanawiam się czy jest to wystarczające dla zminimalizowania ryzyka infekcji.
Produkty mleczne uznane jako bezpieczne dla osób w ciąży to produkty pasteryzowane, czyli poddane wyższej temperaturze niż termizacja. Takie gwarantują wyższe bezpieczeństwo żywności. Co do zasady producenci powinni gwarantować bezpieczność żywności dopuszczonej do sprzedaży niemniej jednak sugeruję produkty mleczne pasteryzowane. Warto wybierać również pełnowartościowe produkty mleczne, bez dodatku cukru, konserwantów i dodatków smakowych.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
Listerioza u ludzi jest ciężką chorobą, która dotyka przede wszystkim osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży i powoduje poronienia.
Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą wywoływać zatrucia pokarmowe nawet przy niskiej jej zawartości w produkcie. W odróżnieniu od większości innych drobnoustrojów chorobotwórczych jest psychrofitem, czyli doskonale rozwija się w warunkach chłodniczych, które zabezpieczają żywność przed psuciem ze strony innych drobnoustrojów lub na skutek obniżenia tempa procesów biochemicznych w produkcie.
Termizacji dokonuje się w temperaturze od 57-68ºC przez okres 15 do 30 sekund. W temperaturze 60 stopni C Listeria monocytogenes ginie.
L.monocytogenes była częściej wykrywana w próbkach serów zrobionych z mleka surowego lub poddanego obróbce cieplnej, niż w próbkach serów z mleka pasteryzowanego.
Mając na uwadze powyższe bezpieczniej jest spożywać produkty pasteryzowane.
Pozdrawiam serdecznie
Dietetyk kliniczny Psychodietetyk
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Listerioza u ludzi jest ciężką chorobą, która dotyka przede wszystkim osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży i powoduje poronienia.
Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą wywoływać zatrucia pokarmowe nawet przy niskiej jej zawartości w produkcie. W odróżnieniu od większości innych drobnoustrojów chorobotwórczych jest psychrofitem, czyli doskonale rozwija się w warunkach chłodniczych, które zabezpieczają żywność przed psuciem ze strony innych drobnoustrojów lub na skutek obniżenia tempa procesów biochemicznych w produkcie.
Termizacji dokonuje się w temperaturze od 57-68ºC przez okres 15 do 30 sekund. W temperaturze 60 stopni C Listeria monocytogenes ginie.
L.monocytogenes była częściej wykrywana w próbkach serów zrobionych z mleka surowego lub poddanego obróbce cieplnej, niż w próbkach serów z mleka pasteryzowanego.
Mając na uwadze powyższe bezpieczniej jest spożywać produkty pasteryzowane.
Pozdrawiam serdecznie
Dietetyk kliniczny Psychodietetyk
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.