Dzień dobry, czy spożywanie chlorelli wraz z drożdżami (mam na myśli kilkumiesięczną kuracje drożdżo
2
odpowiedzi
Czy spożywanie chlorelli wraz z drożdżami (mam na myśli kilkumiesięczną kuracje drożdżową) jest bezpieczne?
Dzień dobry
Kuracja drożdżowa nie powinna być dłuższa niż 40 dni.
Zażywanie chlorelli nie jest dla każdego. Chlorella ma silne właściwości ochładzające dla organizmu, więc osoby ,które łatwo marzną, mają zimne stopy, dłonie nie powinny jej stosować. Jej zażywanie spotęguje objawy.
Pozdrawiam
Kuracja drożdżowa nie powinna być dłuższa niż 40 dni.
Zażywanie chlorelli nie jest dla każdego. Chlorella ma silne właściwości ochładzające dla organizmu, więc osoby ,które łatwo marzną, mają zimne stopy, dłonie nie powinny jej stosować. Jej zażywanie spotęguje objawy.
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
W temacie chlorelli warto uzupełnić, że dotychczas przeprowadzone badania kliniczne sugerują, iż codzienna suplementacja Chlorella vulgaris może się przyczyniać do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Należy jednak podkreślić, że istnieją wyraźne niejasności dotyczące dostępności biologicznej pierwiastków zawartych w preparatach chlorelli zwyczajnej, w szczególności żelaza, magnezu oraz cynku, istnieją bowiem dość świeże doniesienia polskich naukowców, które wskazują, że pierwiastki te są w niewielkim stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego człowieka.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
W temacie chlorelli warto uzupełnić, że dotychczas przeprowadzone badania kliniczne sugerują, iż codzienna suplementacja Chlorella vulgaris może się przyczyniać do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Należy jednak podkreślić, że istnieją wyraźne niejasności dotyczące dostępności biologicznej pierwiastków zawartych w preparatach chlorelli zwyczajnej, w szczególności żelaza, magnezu oraz cynku, istnieją bowiem dość świeże doniesienia polskich naukowców, które wskazują, że pierwiastki te są w niewielkim stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego człowieka.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.