Dzień dobry. Jaka dieta jest dobra dla osoby chorej na wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Czy sa
11
odpowiedzi
Dzień dobry. Jaka dieta jest dobra dla osoby chorej na wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Czy sam pacjent jest w stanie sobie taką dietę ułożyć, wiedząc co powinien jeść a czego nie ? Monika.
najlepiej mozna zastososwac diete bezlaktozowa raczej sam pacjent nie da rady sobie ulozyc takiego programu
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry
WZJG jest uznawane za schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Jeżeli ma Pani możliwość wykonanie testów na nietolerancję pokarmowe (IgG) ogromnie zachęcam do ich wykonania. Jeżeli jest coś, czego organizm nie toleruje, jego eliminacja bardzo wesprze utrzymywanie schorzenia w stanie remisji. I też nie da się ukryć, że aktywacje WZJG mają silny związek z czynnikami stresogennymi. Jeżeli te dwa elementy się nakładają, mamy zdwojoną siłę przeciwstawiającą się wycofywaniu zapalenia.
Sam sposób odżywiania też wymaga dostosowania do okresu choroby. Jeżeli będzie to czas aktywnych objawów odżywianie koniecznie musi być lekkostrawne, zawierające zredukowany błonnik (np warzywa, ale w postaci kremów, puree), wykluczające produkty drażniące jelita, wzdymające, ciężkostrawne, jak również te nasilające perystaltykę (np produkty mleczne też tutaj wchodzą w grę), a przy tym bogate w składniki odżywcze, których wchłanianie jest upośledzone ze wzg na stan chorobowy śluzówki jelita ... i oczywiście działające przeciwzapalnie i odkwaszająco (ponieważ jest zwiększone zapotrzebowanie na białko, które w tym okresie najlepiej tolerowane jest z chudych mięs, ryb). Generalnie wszystko dobrze byłoby zbilansować, aby nie uczynić niedoborów, a zarazem nie nasilać dolegliwości np za dużą ilością tłuszczu nawet tego najzdrowszego z olei :)
Jeżeli jest to już remisja, sposób odżywienia warto dopasować do stylu życia, odpowiednio zbilansować, uwzględnić też te ewentualne nietolerancje pokarmowe itp..
Pozdrawiam serdecznie
Justyna Słomian
WZJG jest uznawane za schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Jeżeli ma Pani możliwość wykonanie testów na nietolerancję pokarmowe (IgG) ogromnie zachęcam do ich wykonania. Jeżeli jest coś, czego organizm nie toleruje, jego eliminacja bardzo wesprze utrzymywanie schorzenia w stanie remisji. I też nie da się ukryć, że aktywacje WZJG mają silny związek z czynnikami stresogennymi. Jeżeli te dwa elementy się nakładają, mamy zdwojoną siłę przeciwstawiającą się wycofywaniu zapalenia.
Sam sposób odżywiania też wymaga dostosowania do okresu choroby. Jeżeli będzie to czas aktywnych objawów odżywianie koniecznie musi być lekkostrawne, zawierające zredukowany błonnik (np warzywa, ale w postaci kremów, puree), wykluczające produkty drażniące jelita, wzdymające, ciężkostrawne, jak również te nasilające perystaltykę (np produkty mleczne też tutaj wchodzą w grę), a przy tym bogate w składniki odżywcze, których wchłanianie jest upośledzone ze wzg na stan chorobowy śluzówki jelita ... i oczywiście działające przeciwzapalnie i odkwaszająco (ponieważ jest zwiększone zapotrzebowanie na białko, które w tym okresie najlepiej tolerowane jest z chudych mięs, ryb). Generalnie wszystko dobrze byłoby zbilansować, aby nie uczynić niedoborów, a zarazem nie nasilać dolegliwości np za dużą ilością tłuszczu nawet tego najzdrowszego z olei :)
Jeżeli jest to już remisja, sposób odżywienia warto dopasować do stylu życia, odpowiednio zbilansować, uwzględnić też te ewentualne nietolerancje pokarmowe itp..
Pozdrawiam serdecznie
Justyna Słomian
Dzień dobry. WZJG jest chorobą autoimmunizacyjną przebiegającą z okresami remisji. Bez wywiadu ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem w jakim stanie fizjologicznym Pani jest, jak przebiega ta choroba i czy nie ma chorób współtowarzyszących. Wiedza na temat żywienia w chorobach autoimmunizacyjnych wciąż się rozwija. Proponuję wybrać się do dietetyka klinicznego, który ułoży dla Pani indywidualny jadłospis uwzględniający stan zdrowia. Zapraszam serdecznie.
Pani Moniko. Dietetyk lepiej ułoży dietę. Przesyłam ogólne wskazówki.
Ograniczyć
spożycie cukru, słodkich przekąsek, tortów i ciast z kremem, czekolady i kakao
alkohol, podobnie jak kawa ma działanie drażniące
sól oraz ostre przyprawy jak pieprz, papryka, curry, chilli, chrzan, musztarda, ocet oraz słone przekąski : paluszki, chipsy, krakersy
pokarmy powodujących wzdęcia i gromadzenie się gazów: warzywa kapustne, bób szparagi, szpinak, cebula, czosnek, por, ogórek, rzodkiewka
produkty, które łatwo ulegają fermentacji, piwo, sok jabłkowy, rodzynki
orzechy i migdały a także suszone śliwki, morele
potrawy smażone, zarówno mięsne, rybne jak i typu naleśniki, placki, pączki, faworki, ciasta francuskie - dłużej się trawią i zalegają w żołądku
owoce cytrusowe głównie grejpfruty oraz owoce z drobnymi pestkami
mleko, śmietanę, słodkie jogurty
spożycie mięsa, wieprzowiny, wołowiny
tłuste ryby ; śledź, makrela, łosoś, anchois, sardynki, tuńczyk
Uwzględnić w diecie
chude ryby: dorsz, sola, sandacz, szczupak
chude mięso; kurczak, indyk
przetwory mleczne, śmietankę, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, twarogi półtłuste
warzywa i owoce bogate w Wit. A która nawilża i chroni błony śluzowe oraz w Wit, C, która ma działanie przeciwzapalne: marchew, dynia, pomidory, sałata , kalafior, jabłka, kiwi w postaci przecierów, musów i soków (warzywa najlepiej gotowane)
przyprawy wspomagające trawienie: rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, estragon, natka pietruszki, kminek, lubczyk, szałwia, tymianek
sok z kiszonej kapusty i sok z cytryny jeśli są dobrze tolerowane - odkwaszają organizm i dają sporą dawkę witaminy C
sok aloesowy – pić rozcieńczony z dodatkiem miodu( regeneruje błonę śluzową żołądka i jelit, reguluje procesy trawienia, łagodzi wzdęcia i kolki, neutralizuje kwas solny, zmniejsza aktywność bakterii gnilnych, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, łagodzi alergie, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu(LDL), działa przeciwzakrzepowo. Zawiera witaminy A, C, F, B1, B2, B6, B9, oraz wapń, magnez, żelazo, cynk, chrom oraz aminokwasy wspomagające regenerację tkanek
Ograniczyć
spożycie cukru, słodkich przekąsek, tortów i ciast z kremem, czekolady i kakao
alkohol, podobnie jak kawa ma działanie drażniące
sól oraz ostre przyprawy jak pieprz, papryka, curry, chilli, chrzan, musztarda, ocet oraz słone przekąski : paluszki, chipsy, krakersy
pokarmy powodujących wzdęcia i gromadzenie się gazów: warzywa kapustne, bób szparagi, szpinak, cebula, czosnek, por, ogórek, rzodkiewka
produkty, które łatwo ulegają fermentacji, piwo, sok jabłkowy, rodzynki
orzechy i migdały a także suszone śliwki, morele
potrawy smażone, zarówno mięsne, rybne jak i typu naleśniki, placki, pączki, faworki, ciasta francuskie - dłużej się trawią i zalegają w żołądku
owoce cytrusowe głównie grejpfruty oraz owoce z drobnymi pestkami
mleko, śmietanę, słodkie jogurty
spożycie mięsa, wieprzowiny, wołowiny
tłuste ryby ; śledź, makrela, łosoś, anchois, sardynki, tuńczyk
Uwzględnić w diecie
chude ryby: dorsz, sola, sandacz, szczupak
chude mięso; kurczak, indyk
przetwory mleczne, śmietankę, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, twarogi półtłuste
warzywa i owoce bogate w Wit. A która nawilża i chroni błony śluzowe oraz w Wit, C, która ma działanie przeciwzapalne: marchew, dynia, pomidory, sałata , kalafior, jabłka, kiwi w postaci przecierów, musów i soków (warzywa najlepiej gotowane)
przyprawy wspomagające trawienie: rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, estragon, natka pietruszki, kminek, lubczyk, szałwia, tymianek
sok z kiszonej kapusty i sok z cytryny jeśli są dobrze tolerowane - odkwaszają organizm i dają sporą dawkę witaminy C
sok aloesowy – pić rozcieńczony z dodatkiem miodu( regeneruje błonę śluzową żołądka i jelit, reguluje procesy trawienia, łagodzi wzdęcia i kolki, neutralizuje kwas solny, zmniejsza aktywność bakterii gnilnych, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, łagodzi alergie, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu(LDL), działa przeciwzakrzepowo. Zawiera witaminy A, C, F, B1, B2, B6, B9, oraz wapń, magnez, żelazo, cynk, chrom oraz aminokwasy wspomagające regenerację tkanek
Witam Szanowna Pani. Dieta odgrywa kluczową rolę w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - jednak podała Pani za mało informacji żeby jednoznacznie stwierdzić jakie to stadium choroby i jaka dieta będzie dla Pani najbardziej odpowiednia. Natomiast ogólnie zalecane w przypadku tego schorzenia jest białe pieczywo, tj. chleb i bułki pszenne, sucharki, makaron drobny, kasza pszenna i ryż. Niezalecane jest natomiast spożywanie pieczywa razowego, grubych makaronów i grubych kasz. W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Dzień dobry Pani Moniko, niestety nie ma jednego idealnego planu żywieniowego dla wszystkich osób chorujących na wrzodziejące zapalenie jelit. Każdy organizm jest bardzo indywidualny, każdy inaczej przechodzi chorobę i stan zapalny występuję w różnych miejscach. Zalecałabym konsultację ze specjalistą, by uniknąć niedoborów pokarmowych i złagodzić przebieg choroby oraz nie dopuścić do jej nawrotu.
W razie jakichkolwiek pytań zapraszam Panią do kontaktu bezpośredniego.
W razie jakichkolwiek pytań zapraszam Panią do kontaktu bezpośredniego.
Dzień dobry, osoba cierpiąca na WZJG powinna udać się do specjalisty - dietetyka. Samodzielnie dietę jest bardzo ciężko ułożyć zważywszy, że zaostrzenie choroby jest bardzo łatwo wywołać i zazwyczaj jest ono długotrwałe, a jednocześnie ciężko jest wprowadzić się w remisję. Dla przykładu: nawet niewielkie pestki znajdujące się w gruszkach mogą już wywołać dolegliwości z obrębu przewodu pokarmowego.
Pozdrawiam
Piotr Luboński
Pozdrawiam
Piotr Luboński
Witam serdecznie,
W przypadku chorób jelit najlepsza jest współpraca z dietetykiem, gdyż najlepiej sprawdza się dieta ściśle dopasowana do konkretnego pacjenta.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
W przypadku chorób jelit najlepsza jest współpraca z dietetykiem, gdyż najlepiej sprawdza się dieta ściśle dopasowana do konkretnego pacjenta.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Dzień Dobry. Dieta w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita jest bardzo indywidualna. Są osoby, które odczuwają poprawę na diecie ubogo resztkowej (ubogo błonnikowej), często ograniczenie glutenu w diecie przynosi złagodzenie objawów. Jeśli pacjent jest zbyt szczupły zwiększamy kaloryczność posiłków. Jednym chorym pomaga zupełnie co innego niż innym. Czasami fakt złego samopoczucia i/lub nasilenia dolegliwości po danym pokarmie zależy od sposobu jego podania np. osoba może tolerować zmielone orzechy a nie tolerować orzechów niezmielonych.
Główne założenia diety to spożywanie niewielkich posiłków ale dość często, zwiększenie w diecie NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) - ryby, siemie lniane, olej rzepakowy, oliwa z oliwek; dostarczanie odpowiednich ilości białka w postaci chudego mięsa oraz drobiu, unikanie produktów wysoko przetworzonych oraz rafinowanych cukrów.
Ponieważ dieta przy tym schorzeniu jest bardzo indywidualną sprawą i często wymaga eliminacji dużych grup produktów trudno jest ją zbilansować bez pomocy fachowca. Pozdrawiam.
Główne założenia diety to spożywanie niewielkich posiłków ale dość często, zwiększenie w diecie NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) - ryby, siemie lniane, olej rzepakowy, oliwa z oliwek; dostarczanie odpowiednich ilości białka w postaci chudego mięsa oraz drobiu, unikanie produktów wysoko przetworzonych oraz rafinowanych cukrów.
Ponieważ dieta przy tym schorzeniu jest bardzo indywidualną sprawą i często wymaga eliminacji dużych grup produktów trudno jest ją zbilansować bez pomocy fachowca. Pozdrawiam.
Przy tej chorobie dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Będzie Pani jednak bardzo trudno taką dietę ułożyć, gdyż po pierwsze nie jest prosta a po drugie dieta tego typu jest dosyć uboga w składniki pokarmowe i trzeba się trochę "nakombinować" żeby nie dopuścić do niedoborów. Ponadto na pewno będzie Pani trudno wziąć pod uwagę dodatkowe doniesienia czyli np. wskazania do eliminacji niektórych składników diety.
Wszystko zależy od stadium choroby, przyjmowanych leków oraz wyników badań. Poza tym tolerancja poszczególnych produktów jest różna i zmienna, więc nie można z góry założyć, że coś nie będzie zaostrzało objawów i na odwrót.
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
Eksperci
Podobne pytania
- Czy przy chorobie WZJG. mozna zastosowac diete Hashimoto?
- Witam mam pytanie. Zdiagnozowano u mnie wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Biorę mesalazine i sterydy ,że sterydów schodzę stopniowo i stan się pogarsza. A mianowicie drętwienie calej prawej ręki, kolotanie serca bol w prawej łopatce. Nie wiem czy to normalne
- Witam mam pytanie Bo Sama nie wiem Co jest bylam w szpitalu Bo stwierdzono ze mam... Sigmadivertikulitis nie wiem z czego to dostalam juz poraz drugi dostalam antybiotyki I wrocilam do domu ale Boje sie ze znow moze to wrocic Co mam zrobic czy jest to grozne . Prosze o porade.. Dziekuje
- Mam kilka pytan. Bylam 5 lat w remisji, dostalam lekie zasotrzenie ale z powodu zle dobranych lekow, nasililo sie i trafilam do szpitala gdzie biore steryd dozylnie, czy po widocznej poprawie powinno zmniejszac sie dawke aby zejsc do zera ze sterydu? Oczywiscie chcialabym jak najdluzej trwac w remisji,…
- Mam 28 lat 55 kg 162cm. Od 2008r miałam dolegliwości wzjg. Zdiagnozowanie mam w sumie od 2014 roku. Od czerwca 2019 mam zaostrzenie. Biegunka krew śluz skrzepy ropa. Brałam pentaze 1g I Asamax 500 od czerwca. W październiku gastrolog zlecił cortiment 9mg. Nie było efektów. W listopadzie metypred stopniowo…
- Przewlekly bol po prawej dolnej czesci brzucha czy to jest jelito wrazliwe, zaznaczam ze nie mam biegunki ani zaparc??
- Choruje na przewlekłe nieokreślone zapalenie jelita grubego. Obecnie w stanie remisji klinicznej. Od kilku dni zaczęły dokuczać mi zaparcia. Czy to oznacza nawrót choroby? Czy wymaga leczenia farmakologicznego?
- Po kilku latach z wzjg nagle wróciły silne bóle brzucha i biegunka. Ból utrudnia normalne poruszanie się. Jest nieprzerwany od 2 dni. Przebywam za granicą zeby dostać się na wizytę do lekarza muszę czekać kilka tygodni na list co robić do tego czasu? Jak mogę sobie pomóc? Czy powinnam szybciej zjawić…
- Choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego przyjmuję lek asamax500 oraz kwas foliowy, moja choroba jest teraz w remsji. Chciałabym dowiedzieć się co robić by jak najdłużej ją utrzymać i czy muszę stosować specjalną dietę?
- Mam 20 lat od pieciu lat choruje na wrzodziejace jelito w tej chwili mam remisje ale od pewnego czasu dokuczaja mi zaparcia co powoduje krwawienie z koncowego odcinka jelit
Masz pytania?
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 13 pytań dotyczących usługi: wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.