Dzień dobry, jaki jest stosunek kwasów omega 6 do omega 3 w świeżym awokado i czy jest on prawidłowy
6
odpowiedzi
Dzień dobry, jaki jest stosunek kwasów omega 6 do omega 3 w świeżym awokado i czy jest on prawidłowy? Pytam, ponieważ nie znalazłam konkretnej informacji na ten temat, jedynie informację, że "jest on korzystny", ale bez danych liczbowych. W jedynym ze źródeł było napisane, że w oleju z awokado stosunek kwasów omega 6 do omega 3 wynosi 15:1 i nie jest to właściwa wartość. Czy to możliwe, że są aż tak diametralne różnice pomiędzy świeżym owocem a olejem, że w jedynym ta proporcja jest korzystna, w drugim nie? Dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry,
Jeśli chodzi o stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w awokado to wynosi on 18 : 1, pod tym kątem nie jest to najlepszy wybór. Natomiast samo awokado nie jest zalecane w diecie z uwagi na zawartość kwasów omega-3, lecz omega-9 (nie wielonienasyconych, lecz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych-MUFA).
Pozdrawiam,
J. Skwarek
Jeśli chodzi o stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w awokado to wynosi on 18 : 1, pod tym kątem nie jest to najlepszy wybór. Natomiast samo awokado nie jest zalecane w diecie z uwagi na zawartość kwasów omega-3, lecz omega-9 (nie wielonienasyconych, lecz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych-MUFA).
Pozdrawiam,
J. Skwarek
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie,
stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest różny w zależności od ośrodka, w którym robiono badania. Jeden z większych portali (cechujący się najczęściej dobrymi jakościowo wynikami: "nutritionvalue org" wskazuje że awokado uprawiane na Florydzie na stosunek 1:16, w Californi 1:13, a olej z awokado również 1:13.
Pozdrawiam
stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest różny w zależności od ośrodka, w którym robiono badania. Jeden z większych portali (cechujący się najczęściej dobrymi jakościowo wynikami: "nutritionvalue org" wskazuje że awokado uprawiane na Florydzie na stosunek 1:16, w Californi 1:13, a olej z awokado również 1:13.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
wg danych z kalkulatora dietetycznego Aliant, 100 g awokado zawiera 0,07 g kwasów omega-3 i 1,26 g kwasów omega-6 (co daje stosunek 1:18), natomiast 100 g oleju z awokado zawiera 0,957 g omega-3 i 12,53 g omega-6 (co daje stosunek 1:13). Jednak w ocenie czy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest prawidłowy nie powinniśmy brać pod uwagę pojedynczego produktu, a cały jadłospis, ponieważ to nie pojedynczy produkt ma mieć prawidłowy stosunek kwasów, a prawidłowo skomponowana dieta.
Pozdrawiam
Ewa Bieniak
wg danych z kalkulatora dietetycznego Aliant, 100 g awokado zawiera 0,07 g kwasów omega-3 i 1,26 g kwasów omega-6 (co daje stosunek 1:18), natomiast 100 g oleju z awokado zawiera 0,957 g omega-3 i 12,53 g omega-6 (co daje stosunek 1:13). Jednak w ocenie czy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest prawidłowy nie powinniśmy brać pod uwagę pojedynczego produktu, a cały jadłospis, ponieważ to nie pojedynczy produkt ma mieć prawidłowy stosunek kwasów, a prawidłowo skomponowana dieta.
Pozdrawiam
Ewa Bieniak
Witam, stosunek wynosi od 18:1 do 20:1 (baza amerykańska i polska IŻŻ). W starych normach żywienia Instytutu Żywności i Żywienia był przedstawiony stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. W nowych z 2017 roku z tego zrezygnowano. Wspominają natomiast, że przekształcanie kwasu alfa-linolenowy (jeden z k. t. omega-3 występujący w produktach roślinnych) jest hamowane przez duże ilości k. t. omega-6.
Pozdrawiam serdecznie
Zbyszek Marcinowski
Pozdrawiam serdecznie
Zbyszek Marcinowski
Dzień Dobry.
Na zawartość kwasów omega w awokado i oleju z awokado wpływa wiele czynników, między innymi stopień nasłonecznienia, w którym dojrzewało, rodzaj gleby, na którym rosło. Stosunek omega- 3 do omega-5 wynosi 1:13 do nawet 20.
Proszę nie sugerować się wyłącznie danymi z pojedynczego produktu. Dieta powinna być zbilansowana i zawierać wiele produktów, które dostarczają w bilansie końcowym prawidłowych wartości odżywczych.
Dziękuję. Anna Sochacka, Poradnia Dietetyczna SOCHACKA.
Na zawartość kwasów omega w awokado i oleju z awokado wpływa wiele czynników, między innymi stopień nasłonecznienia, w którym dojrzewało, rodzaj gleby, na którym rosło. Stosunek omega- 3 do omega-5 wynosi 1:13 do nawet 20.
Proszę nie sugerować się wyłącznie danymi z pojedynczego produktu. Dieta powinna być zbilansowana i zawierać wiele produktów, które dostarczają w bilansie końcowym prawidłowych wartości odżywczych.
Dziękuję. Anna Sochacka, Poradnia Dietetyczna SOCHACKA.
Dzień dobry,
w świeżym awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 1689 mg omega-6 oraz 110 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 15:1
natomiast w oleju z awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 12531 mg omega-6 oraz 957 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 13:1
Prawidłowo określając proporcję kwasów omega – mówimy o stosunku omega-6 do omega-3 – który wynosi 5:1.
Co oznacza, że ani świeże awokado 15:1, ani olej z awokado 13:1 – nie posiadają powyższej pożądanej proporcji. Proszę się jednak nie obawiać tej proporcji, bo awokado jest produktem bardzo wartościowym i odżywczym, a nigdy na dobę nie spożywamy go w pojedynkę – tylko wykorzystujemy też w codziennym jadłospisie inne produktu o różnych proporcjach, składzie i wartościach – co dobowo pozwala na wyrównanie poszczególnych pożądanych dla organizmu proporcji. A powyższy stosunek w diecie można uzupełniać chociażby wybierając produkty bogate w omega-3, takie jak: olej lniany, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie.
w świeżym awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 1689 mg omega-6 oraz 110 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 15:1
natomiast w oleju z awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 12531 mg omega-6 oraz 957 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 13:1
Prawidłowo określając proporcję kwasów omega – mówimy o stosunku omega-6 do omega-3 – który wynosi 5:1.
Co oznacza, że ani świeże awokado 15:1, ani olej z awokado 13:1 – nie posiadają powyższej pożądanej proporcji. Proszę się jednak nie obawiać tej proporcji, bo awokado jest produktem bardzo wartościowym i odżywczym, a nigdy na dobę nie spożywamy go w pojedynkę – tylko wykorzystujemy też w codziennym jadłospisie inne produktu o różnych proporcjach, składzie i wartościach – co dobowo pozwala na wyrównanie poszczególnych pożądanych dla organizmu proporcji. A powyższy stosunek w diecie można uzupełniać chociażby wybierając produkty bogate w omega-3, takie jak: olej lniany, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.