Dzień dobry, Jestem kobietą w wieku 25 lat i od pewnego czasu rano jest mi niedobrze. Budzę się z
2
odpowiedzi
Dzień dobry,
Jestem kobietą w wieku 25 lat i od pewnego czasu rano jest mi niedobrze. Budzę się ze skurczami w dole jelit, po śniadaniu jest mi niedobrze i mam taki bolesny żoładek jak dotknę, dodatkowo czuje jak mi coś „jeździ” po jelitach. Rano na śniadanie często jem kaszę na mleku bez laktozy lub parówki z chlebem i do tego herbatę. Mój ostatni posiłek jest około 18. Staram się nie jeść za dużo kwasów, zrezygnowałam z kawy. Nie palę ani nie pije alkoholu. Mam takie objawy raz na miesiąc, dwa i utrzymują się około tygodnia. Byłam z tym kiedyś u lekarza i stwierdził że za dużo kwasów żołądkowych. Chciałam zapytać co mogłabym jeść rano lub włączyć do diety aby zminimalizować te dolegliwości. Są może jakieś leki bez recepty które uśmierzą objawy?
Jestem kobietą w wieku 25 lat i od pewnego czasu rano jest mi niedobrze. Budzę się ze skurczami w dole jelit, po śniadaniu jest mi niedobrze i mam taki bolesny żoładek jak dotknę, dodatkowo czuje jak mi coś „jeździ” po jelitach. Rano na śniadanie często jem kaszę na mleku bez laktozy lub parówki z chlebem i do tego herbatę. Mój ostatni posiłek jest około 18. Staram się nie jeść za dużo kwasów, zrezygnowałam z kawy. Nie palę ani nie pije alkoholu. Mam takie objawy raz na miesiąc, dwa i utrzymują się około tygodnia. Byłam z tym kiedyś u lekarza i stwierdził że za dużo kwasów żołądkowych. Chciałam zapytać co mogłabym jeść rano lub włączyć do diety aby zminimalizować te dolegliwości. Są może jakieś leki bez recepty które uśmierzą objawy?
Witam serdecznie
Warto skorzystać z porady lekarza gastrologa. Ze swojej strony zalecam regularność posiłków, tak aby cały układ pokarmy mógł odpoczywać miedzy nimi. Najprościej jest podzielić to co Pani spożywa na małe 4 lub5 porcji, miedzy posiłkami około 1.5 - 2 litrów wody. Każdego dnia rano siemię lniane świeżo zmielone i prebiotyki tak aby wzmocnić i uzupełnić florę jelitowa. Warto zwrócić uwagę aby żywność była zasadotwórcza: warzywa: dynia, cukinia, szpinak, brokuły, owoce: cytrusy, banany, kasza jaglana. Unikać kofeiny, czekolady, herbat miętowych
Warto skorzystać z porady lekarza gastrologa. Ze swojej strony zalecam regularność posiłków, tak aby cały układ pokarmy mógł odpoczywać miedzy nimi. Najprościej jest podzielić to co Pani spożywa na małe 4 lub5 porcji, miedzy posiłkami około 1.5 - 2 litrów wody. Każdego dnia rano siemię lniane świeżo zmielone i prebiotyki tak aby wzmocnić i uzupełnić florę jelitowa. Warto zwrócić uwagę aby żywność była zasadotwórcza: warzywa: dynia, cukinia, szpinak, brokuły, owoce: cytrusy, banany, kasza jaglana. Unikać kofeiny, czekolady, herbat miętowych
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień doby, na pewno warto skorzystać z porady gastrologa/gastroenterologa, może warto byłoby się także zastanowić się nad testem oddechowym wodorowo-metanowym, aby dla pewności sprawdzić, czy nie występuje w jelitach przerost bakterii. Można by było wdrożyć probiotykoterapię, aczkolwiek to jest raczej celowane, a nie na "chybił trafił", wymagałoby to dokładniejszego odpisu dotychczasowego żywienia i oczywiście rozmowy z lekarzem.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.