Dzień dobry, Jestem w ciąży i na śniadanie często jadłam ser kozi podpuszkowy, dojrzewający. Czy m
3
odpowiedzi
Dzień dobry,
Jestem w ciąży i na śniadanie często jadłam ser kozi podpuszkowy, dojrzewający.
Czy mogę go jeść? Czy mogłam zarazić się listeriozą?
Jestem w ciąży i na śniadanie często jadłam ser kozi podpuszkowy, dojrzewający.
Czy mogę go jeść? Czy mogłam zarazić się listeriozą?
Dzień dobry,
Jeżeli ser który Oani jadła przygotowany był z mleka pasteryzowanego to nie powinno być problemu.
W celu sprawdzenia czy powstało jakieś zakazenie należy zgłosić się do lekarza.
Jeżeli ser który Oani jadła przygotowany był z mleka pasteryzowanego to nie powinno być problemu.
W celu sprawdzenia czy powstało jakieś zakazenie należy zgłosić się do lekarza.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, jeżeli chodzi o kobiety ciężarne rzeczywiście powinny unikać spożywania niepasteryzowanych produktów mlecznych, z tego względu, iż posiadają one idealne środowisko do rozwoju bakterii. W związku z tym radziłabym na czas ciąży wykluczyć tego typu sery z diety. W kwestii zakażenia bakterią warto skonsultować się z lekarzem i wykluczyć tę wątpliwość.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
W ciąży zaleca się unikać jedzenia serów twardych i miękkich typu podpuszkowego, dojrzewających i półtłustych, ponieważ zawierają one Listerię - bakterie, które mogą stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu. Zamiast sera koziego można zjeść inne, bezpieczne dla ciężarnych produkty takie jak ser biały, twaróg, jogurt naturalny czy kefir. Zalecane jest także konsultowanie się z lekarzem prowadzącym w kwestii diety w ciąży.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.