Dzień dobry. Mam 25 lat. Od około roku moje wyniki profilu lipidowego są podwyższone. Utrzymują si
1
odpowiedzi
Dzień dobry.
Mam 25 lat. Od około roku moje wyniki profilu lipidowego są podwyższone. Utrzymują się mniej więcej na poziomie:
Cholesterol całkowity od 230 do 240 mg/dl
Triglicerydy od 150 do180 mg/dl
HDL od 40 do60 mg/dl
LDL od 120 do 150 mg/dl
W 2017 miałam terapię radiojodem, wyniki na tą chwilę TSH utrzymują się na poziomie 2.00
Przyjmowane leki Euthyrox 175.
Lekarz rodzinny uważa, że podwyższony profil lipidowy jest przez problemy z tarczycą ( wyniki TSH mam unormowane od mniej więcej lipca 2018 ) a podwyższone wyniki nadal się utrzymują. Gdzie w takim razie szukać pomocy? W rodzinie tato oraz jego mama przebyli zawał i wolałabym zadbać wcześniej o swój stan serca.
Mam 25 lat. Od około roku moje wyniki profilu lipidowego są podwyższone. Utrzymują się mniej więcej na poziomie:
Cholesterol całkowity od 230 do 240 mg/dl
Triglicerydy od 150 do180 mg/dl
HDL od 40 do60 mg/dl
LDL od 120 do 150 mg/dl
W 2017 miałam terapię radiojodem, wyniki na tą chwilę TSH utrzymują się na poziomie 2.00
Przyjmowane leki Euthyrox 175.
Lekarz rodzinny uważa, że podwyższony profil lipidowy jest przez problemy z tarczycą ( wyniki TSH mam unormowane od mniej więcej lipca 2018 ) a podwyższone wyniki nadal się utrzymują. Gdzie w takim razie szukać pomocy? W rodzinie tato oraz jego mama przebyli zawał i wolałabym zadbać wcześniej o swój stan serca.
W tej sytuacji można spróbować niefarmakologicznych metod poprawiających lipidogram, czyli:
1. Zmniejszenie spożycia:
- tłuszczów trans (m.in. margaryn, produktów fast food, chipsów, potraw smażonych),
- tłuszczów nasyconych (np. wieprzowiny, smalcu, serów żółtych, oleju palmowego),
- węglowodanów prostych (glukozy, sacharozy - cukru spożywczego).
2. Zwiększenie spożycia:
- produktów zawierających kwasy omega-3 (np. olej lniany, ryby morskie),
- błonnika (kasze gruboziarniste, pieczywo razowe, warzywa, owoce).
3. Regularna aktywność fizyczna.
4. Ograniczenie spożywania alkoholu.
1. Zmniejszenie spożycia:
- tłuszczów trans (m.in. margaryn, produktów fast food, chipsów, potraw smażonych),
- tłuszczów nasyconych (np. wieprzowiny, smalcu, serów żółtych, oleju palmowego),
- węglowodanów prostych (glukozy, sacharozy - cukru spożywczego).
2. Zwiększenie spożycia:
- produktów zawierających kwasy omega-3 (np. olej lniany, ryby morskie),
- błonnika (kasze gruboziarniste, pieczywo razowe, warzywa, owoce).
3. Regularna aktywność fizyczna.
4. Ograniczenie spożywania alkoholu.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.