Dzień dobry mam kilka pytań o smażenie-rzadko smażymy 1lub 2 w tygodniu a tak jadamy gotowane Czemu
2
odpowiedzi
Dzień dobry mam kilka pytań o smażenie-rzadko smażymy 1lub 2 w tygodniu a tak jadamy gotowane
Czemu w olejach rzepakowych jest w wartościach odżywczych aż tak duża ilość tłuszczu i n trochę mniej w oliwie z oliwek-czy są to może zdrowsze tłuszcze niż w innych produktach czy po prostu obydwa produkty są przereklamowane?
Czy smażenie na smalcu jest zdrowsze od olejów-moja znajoma ma dolegliwości żołądkowe po smażonym oleju często miała dolegliwości a zrobiła własny smalec na słoninie i w ogóle nic z jej żołądkiem nie było
Smalec też ma dużo tłuszczu ale czy smalec nie ma przypadkiem zdrowszego ?
Czemu w olejach rzepakowych jest w wartościach odżywczych aż tak duża ilość tłuszczu i n trochę mniej w oliwie z oliwek-czy są to może zdrowsze tłuszcze niż w innych produktach czy po prostu obydwa produkty są przereklamowane?
Czy smażenie na smalcu jest zdrowsze od olejów-moja znajoma ma dolegliwości żołądkowe po smażonym oleju często miała dolegliwości a zrobiła własny smalec na słoninie i w ogóle nic z jej żołądkiem nie było
Smalec też ma dużo tłuszczu ale czy smalec nie ma przypadkiem zdrowszego ?
Dzień dobry. Każdy olej zawiera tyle samo tłuszczu i kcal w 100g produktu - oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itd. Najbardziej zalecanym produktem do smażenia jest oliwa (świetny skład kwasów tłuszczowych + odporność na temperatury) i olej rzepakowy. Smalec ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, które przy częstym spożyciu prowadzą do rozwoju blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji do zawału, bądź udaru. Z tego względu przygotowywanie potraw na tym rodzaju tłuszczu nie jest zalecane. Pozdrawiam.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Z tłuszczy lepiej tłuszcze na których na etykiecie nie ma napisu rafinowany, a jest napis tłoczony. Dla jelit ma mniejsze znaczenie rodzaj oleju, ale dla wątroby już tak. Zapraszam 12 lat w kontroli jakości żywności, z chęcią pomogę
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.