Dzień dobry, mam zapalenie żołądka (stwierdzone już kilka miesięcy temu dzięki gastroskopii). Co mog
2
odpowiedzi
Dzień dobry, mam zapalenie żołądka (stwierdzone już kilka miesięcy temu dzięki gastroskopii). Co mogę jeść w tym stanie, proszę o kilka przykładów z warzyw, owoców, pieczywa. Czy mogę jeść ser żółty czy wędlinę, co z mięsem? Dziękuję i pozdrawiam
Najlepszy rozwiązaniem będzie wprowadzenie diety lekkostrawnej (łatwostrawnej), której głównym założeniem jest spożywanie pokarmów, które łatwo ulegają trawieniu i nie obciążają przewodu pokarmowego. Warzywa powinny być gotowane, rozdrabniane lub przetarte - pomidor bez skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia, młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, szpinak, seler, pomidory i ogórki bez skórki, sałata zielona, cukinia, koper włoski. Unikać należy warzyw marynowanych (konserwowanych), wzdymających (cebula, por, kalafior, , nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja), grubo tartych, z majonezem i sosem, cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja. Z owoców zalecane są banany, morele, jabłka pieczone lub gotowane, owoce jagodowe (maliny, truskawki).Unikać należy gruszek, czereśni, daktyli, śliwek, niedojrzałych owoców. Ser żółty z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Mięsa i wędliny najlepiej chude, drobiowe, chude ryby. Należy podkreślić, że w każdej sytuacji dużo zależy od indywidualnej tolerancji. Pozdrawiam serdecznie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Trudno doradzić, które produkty może Pan/Pani spożywać, ponieważ poza tym, co zalecają towarzystwa medyczne istnieje takie zjawisko jak "indywidualna tolerancja" - tzn. że czasem produkty "dozwolone" mogą wywoływać objawy chorobowe i na odwrót. Zdecydowanie należałoby przeprowadzić szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zapraszam Pana/Panią na wizytę dietetyczną (online lub w Trójmieście), podczas której omówimy wszystkie kwestie dietetyczne, a ponadto otrzyma Pan/Pani plik PDF ze wskazówkami dietetycznymi i tabelką produktów dozwolonych i niewskazanych, indywidualnie dopasowanymi do Pani/Pana stanu zdrowia.
Ze swoich obserwacji mogę jedynie powiedzieć, że ser nie jest tolerowany przez pacjentów z takimi schorzeniami ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu. Z mięs najlepiej wybierać te chude (kurczak, indyk, chude ryby) i stawiać na delikatną obróbkę termiczną (gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie). Z wędlinami bywa różnie, jeżeli już - to bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaków, chude, nie wędzone - a najlepiej przygotować je samemu (np. pieczoną pierś z kurczaka). Pozdrawiam serdecznie
Ze swoich obserwacji mogę jedynie powiedzieć, że ser nie jest tolerowany przez pacjentów z takimi schorzeniami ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu. Z mięs najlepiej wybierać te chude (kurczak, indyk, chude ryby) i stawiać na delikatną obróbkę termiczną (gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie). Z wędlinami bywa różnie, jeżeli już - to bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaków, chude, nie wędzone - a najlepiej przygotować je samemu (np. pieczoną pierś z kurczaka). Pozdrawiam serdecznie
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.