Dzień dobry, miałem jakąś prawdopodobnie infekcję brzucha, gdzie wymiotowałem i miałem rozwolnienie

2 odpowiedzi
Dzień dobry,
miałem jakąś prawdopodobnie infekcję brzucha, gdzie wymiotowałem i miałem rozwolnienie oraz wstręt do jedzenia. Trwało to tydzień, a wstręt do jedzenia już dwa, więc poszedłem do lekarza rodzinnego, który zalecił mi zrobić głodówkę na jogurtach i produktach mlecznych. Po wizycie jednak, bez robienia głodówki, zaczęło mi się poprawiać, więc nie zrobiłem głodówki. Ale teraz mija już miesiąc i żołądek nie chce wrócić do pełnej sprawności. Zastanawiam się, jaką powinienem dobrać dietę, co jeść a czego unikać po takiej chorobie, żeby żołądek mógł się w pełni zregenerować. Dodam, że po produktach mlecznych czuję jakiś kwas w brzuchu, dlatego je staram omijać.
Witam,
"Kwas w brzuchu" może sugerować nieodpowiednie pH w żołądku, więc warto by było to przebadać. Proponowałabym wizytę u gastrologa i zrobić gastroskopię, aby sprawdzić w jakim stanie jest żołądek. Niestety często infekcje powodują długotrwałe szkody w organizmie, dlatego należy zadbać o to jak najszybciej.
Mimo wszystko wprowadziłabym tutaj dietę lekkostrawną, dbając o higienę jedzenia, czyli powolne przeżuwanie i jedzenie w spokoju (wpływa to na prawidłowe trawienie). Unikać ciężkostrawnych, tłustych potraw i skupić się na małych porcjach, aby nie obciążać żołądka.
Może warto by było wprowadzić aloes albo kisiel z siemienia lnianego - są to produkty, które działają śluzo twórczo na żołądek, a więc wesprą regenerację i ochronę.
Na pewno proszę unikać produktów, które szkodzą, czyli w Pana przypadku produkty mleczne, które zresztą są dość ciężkostrawne ze względu na obecność kazeiny.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Na ten moment należy wdrożyć dietę lekkostrawną - unikanie potraw ciężkostrawnych, tłustych, pikantnych, kwaśnych, a także takich które nasilają objawy - tu istotna jest samoobserwacja, najlepiej prowadzić dzienniczek żywieniowy, odnotowywać spożyte pokarmy i samopoczucie. Potrawy nie powinny mieć skrajnych temperatur - nie powinny być ani zimne, ani gorące, nie należy się przejadać. Warto postawić na łagodne zioła, drobne kasze, produkty zbożowe oczyszczone, chude mięso, niektóre warzywa i owoce - najlepiej po obróbce termicznej i mechanicznej. Istotna jest również obróbka termiczna - gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez dużej ilości tłuszczu.

Oczywiście konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.