Dzień dobry, moje pytanie dotyczy diety w trakcie leczenia zakażenia pasożytem Giardia Lamblia (metr
2
odpowiedzi
Dzień dobry, moje pytanie dotyczy diety w trakcie leczenia zakażenia pasożytem Giardia Lamblia (metronidazol + duomox). Chodzi mi o spożywanie jabłek, suszonych śliwek, mleka, cytrusów. Znalazłam wiele sprzecznych informacji, z jednej strony mam zakaz spożywania owoców, a z drugiej przeczytałam, że wskazane jest spożywanie jabłek czy suszonych śliwek. Jeśli chodzi o mleko to lekarz nie zakazał spożywania, a w internecie przeczytałam, że powinnam je odstawić. I jeszcze jedna kwestia, produkty słodzone zamiennikami cukru, np. napoje typu "zero", czy można jest spożywać w trakcie leczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dzień dobry!
Postępowanie dietetyczne w trakcie leczenia zakażenia jest w dużej mierze uzależnione od całościowego stanu pacjenta oraz tego, jak reaguje na poszczególne produkty spożywcze. Jest to kwestia indywidualna. Dieta powinna przede wszystkim zawierać ograniczoną ilość węglowodanów prostych (np. słodyczy), przy jednoczesnym zwiększeniu węglowodanów złożonych (np. produkty pełnoziarniste), które są źródłem błonnika pokarmowego. Jeśli chodzi o spożywanie jabłek oraz suszonych śliwek, zwierają one spore ilości błonnika pokarmowego, dlatego ich spożywanie może być korzystne w trakcie leczenia. Natomiast jeśli chodzi o mleko, to z racji występowania z nim laktozy (cukru mlecznego), w trakcie terapii u części pacjentów może pojawić się jego gorsza tolerancja, co w konsekwencji wpłynie na występowanie biegunek. Podobnie wygląda sytuacja ze spożywaniem napojów typu "zero". Tutaj również musi Pani zaobserwować jak się Pani po nich czuje. Jeśli nie ma Pani po nich żadnych dolegliwości, nie widzę przeciwskazań do ich spożywania w trakcie leczenia, gdyż nie zawierają one cukru.
Pozdrawiam serdecznie, Natalia Zadworna
Postępowanie dietetyczne w trakcie leczenia zakażenia jest w dużej mierze uzależnione od całościowego stanu pacjenta oraz tego, jak reaguje na poszczególne produkty spożywcze. Jest to kwestia indywidualna. Dieta powinna przede wszystkim zawierać ograniczoną ilość węglowodanów prostych (np. słodyczy), przy jednoczesnym zwiększeniu węglowodanów złożonych (np. produkty pełnoziarniste), które są źródłem błonnika pokarmowego. Jeśli chodzi o spożywanie jabłek oraz suszonych śliwek, zwierają one spore ilości błonnika pokarmowego, dlatego ich spożywanie może być korzystne w trakcie leczenia. Natomiast jeśli chodzi o mleko, to z racji występowania z nim laktozy (cukru mlecznego), w trakcie terapii u części pacjentów może pojawić się jego gorsza tolerancja, co w konsekwencji wpłynie na występowanie biegunek. Podobnie wygląda sytuacja ze spożywaniem napojów typu "zero". Tutaj również musi Pani zaobserwować jak się Pani po nich czuje. Jeśli nie ma Pani po nich żadnych dolegliwości, nie widzę przeciwskazań do ich spożywania w trakcie leczenia, gdyż nie zawierają one cukru.
Pozdrawiam serdecznie, Natalia Zadworna
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Giardioza to choroba pasożytnicza wywołana zarażeniem pierwotniakiem Giardia intestinalis (syn. Giardia lamblia), który pasożytuje w jelicie cienkim człowieka. Jest najczęstszą przyczyną przewlekłych i nawracających bólów brzucha biegunek. Zarażenie następuje drogą pokarmową przez spożycie cysty. Do zarażenia może dojść bezpośrednio od osoby zarażonej oraz przez spożycie zanieczyszczonej żywności i wody, która zawiera cysty. Dlatego także warto zastanowić się nad źródłem zakażenia. Większość zarażeń ma przebieg bezobjawowy. Do najczęstszych dolegliwości należą: ból brzucha, biegunka, nudności, wymioty, odbijania i wzdęcia. Ostra postać choroby trwa około tygodnia, często zdarzają się nawroty. W przypadku przewlekłej giardiozy objawy występują okresowo przez wiele lat, powodując upośledzenie wchłaniania, utratę masy ciała, zahamowanie wzrastania. Ważne jest odpowiedzieć na pytanie jak wyglądają dolegliwości i wtedy dostosować dietę. Pierwszym warunkiem jest unikanie słodyczy i zmiana środowiska z kwaśnego na zasadowe. Przy kuracji można jeszcze wątrobę, pomyśleć o prawidłowym nawodnieniu, dodaniu enzymów roślinnych tawiennych, oczyszczeniu z toksyn przez dodanie m.in. lucerny siewnej, yukki czy innych preparatów. Po skończonej antybiotykoterapii zawsze ważne jest wzmocnienie flory bakteryjnej jelit np. prebiotykami lub kiszonkami i dodatkowo można zastosować zioła takie jak kurkumę, oregano oraz czarny orzech by wzmocnić efekt kuracji. Istotną sprawą jest dobór ziół do przyjmowanych leków jak również do stadium choroby. Warto dostosować dietę indywidualnie, dodatkowo przebycie giardiozy nie pozostawia trwałej odporności na zarażenie, dlatego trzeba pamiętać o profilaktyce i ochronie bariery jelitowej.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.