dzień dobry, U mojej 15 letniej córki badanie genetyczne potwierdziło obecność haplotypu HLA-DQ8
2
odpowiedzi
dzień dobry,
U mojej 15 letniej córki badanie genetyczne potwierdziło obecność haplotypu HLA-DQ8 i zalecają : Badanie w celu stwierdzenia przeciwciał przeciw transglutamizie tkankowej (tTG) oraz całkowitego stężenia Iga*.
Córka od roku ogranicza gluten gdyż stwierdzono: podwyższony poziom IgG skierowanych przeciwko glutenowi , czy przed badaniem powinna właczyć gluten do diety a jeśli tak to jak długo?
pozdrawiam serdecznie
U mojej 15 letniej córki badanie genetyczne potwierdziło obecność haplotypu HLA-DQ8 i zalecają : Badanie w celu stwierdzenia przeciwciał przeciw transglutamizie tkankowej (tTG) oraz całkowitego stężenia Iga*.
Córka od roku ogranicza gluten gdyż stwierdzono: podwyższony poziom IgG skierowanych przeciwko glutenowi , czy przed badaniem powinna właczyć gluten do diety a jeśli tak to jak długo?
pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie
W mojej ocenie około tygodnia przed badaniem małe ilości np 2 kromki dziennie chleba pszennego, oczywiscie tak aby obiawy się mocno nie nasilały. Taka ilośc jest wystaczajaca
W mojej ocenie około tygodnia przed badaniem małe ilości np 2 kromki dziennie chleba pszennego, oczywiscie tak aby obiawy się mocno nie nasilały. Taka ilośc jest wystaczajaca
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, zauważalna skuteczność w prowokacji glutenem jest przy spożywaniu 2 kromek chleba pszennego przez 2 tygodnie. Jeżeli przeciwciała nie pojawią się we krwi, a istnieje wysokie prawdopodobieństwo celiakii, to należy wydłużyć prowokację do 8 tygodni. Zwróciłabym jeszcze uwagę, że jeżeli celiakia zostanie potwierdzona, to należy całkowicie wyeliminować produkty, które zawierają gluten (również te ze śladową ilością). Nie wystarczy samo ograniczenie, ponieważ każda, nawet niewielka podaż glutenu może spowodować ponowne zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego. U każdego pacjenta występuje indywidualna wrażliwość na gluten i nie ma jednego bezpiecznego progu spożycia. Badania wskazują, że spożycie już 50mg glutenu na dobę powoduje skutki uboczne. Jednak część pacjentów zgłasza dolegliwości przy spożyciu zaledwie 10mg glutenu na dobę. Pozdrawiam, mgr Ewelina Dąbek
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.