Jajko świeże i nieświeże
10
odpowiedzi
Jeśli jajko tonie, to jest świeże, jeśli unosi się , jest nieświeże. Czy można jednak zjadać to drugie jajko? Czy może mieć to jakieś konsekwencje?
Niekoniecznie. Proszę zwrócić uwagę na wygląd i zapach jajka - jeśli białko jest mętne, rozlewa się (zamiast być zwarte) i czujemy nieprzyjemny zapach to absolutnie nie nadaje się do spożycia, gdyż wywoła nieprzyjemne konsekwencje żołądkowo - jelitowe.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, powinniśmy dbać o świeżość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne spożywanej żywności. Warto sugerować się datą przydatności do spożycia tzn. w przypadku jaj "Należy spożyć przed". Ta data nie jest "sztywna" tzn. jajko nadaje się do spożycia po jej upływie jeszcze około 2 dni. Można wykonywać też prosty test na świeżość jaja. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono obróci się pionowo i zacznie unosić na wodzie to znaczy, że jest nie świeże. Jeżeli jajko uniesie się troszkę do góry, to jego świeżość także jest wątpliwa, a jeżeli się nie unosi tzn, że jest świeże i możemy je spokojnie wykorzystać do przygotowania naszej potrawy. Jaja bliższe końcowemu terminowi lub po upływie daty lepiej poddawać dłuższej obróbce np przygotowywać na twardo.
To zależy, na ile będzie nie świeże :-) Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, każdy organizm może zareagować inaczej. Dla bezpieczeństwa, proszę nie ryzykować ;)
Skorupka jajka jest porowata. Pod skorupką, w szerszej części jajka jest komora powietrzna. Na początku jest mała i jajko tonie (siła wyporu Archimedesa ma wartość mniejszą niż waga jajka). Z czasem woda, która jest w białku wyparowuje przez pory skorupki. Powiększa się komora powietrzna. Gdy będzie miała już dużą objętość jajko przestaje być świeże. I jeśli unosi się na powierzchni wody nie można już takiego jajka jeść.Tak jak każdą żywność której data przydatności jest przeterminowana,
Witam,
wszystko zależy jak bardzo nieświeże jest jajko...? Wypływające na powierzchnię jajko świadczy o tym, że występujący w jajku pęcherzyk powietrza powiększa się a objętość białka zmniejsza i jest to już pewien sygnał o nieświeżości jajka. Jeśli natomiast po rozbiciu jajka czujemy nieprzyjemny zapach albo białko zamiast być przeźroczyste jest mętne to takiego jajka absolutnie nie należy jeść. Natomiast jeśli po rozbiciu jajka, białko nie jest zwarte a rozlewa się, co również świadczy o niepierwszej świeżości jajka, to nie ma przeciwskazań do zjedzenia takiego jajka. Także podsumowując wypływające na powierzchnię jajko nie oznacza, że nie nadaje się do zjedzenia.
Pozdrawiam
Olga Kapinos
Dobry Dietetyk
wszystko zależy jak bardzo nieświeże jest jajko...? Wypływające na powierzchnię jajko świadczy o tym, że występujący w jajku pęcherzyk powietrza powiększa się a objętość białka zmniejsza i jest to już pewien sygnał o nieświeżości jajka. Jeśli natomiast po rozbiciu jajka czujemy nieprzyjemny zapach albo białko zamiast być przeźroczyste jest mętne to takiego jajka absolutnie nie należy jeść. Natomiast jeśli po rozbiciu jajka, białko nie jest zwarte a rozlewa się, co również świadczy o niepierwszej świeżości jajka, to nie ma przeciwskazań do zjedzenia takiego jajka. Także podsumowując wypływające na powierzchnię jajko nie oznacza, że nie nadaje się do zjedzenia.
Pozdrawiam
Olga Kapinos
Dobry Dietetyk
Nie można spożywać nieświeżych jaj, tak samo jak nieświeżego mięsa czy popsutych warzyw lub owoców. Może dojść do zatrucia pokarmowego, w związku ze spożyciem takiego produktu.
Jajka można jeść jeszcze przez dwa dni po końcu daty ważności. Trzeba je jednak ugotować na twardo - twierdzą specjaliści z brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA).To zmiana frontu, ponieważ do tej pory agencja uważała, że jedzenie jajek po upływie tej daty grozi zakażeniem salmonellą.
Jeśli nie ma przykrego zapachu, to można je jeść. Pływa, ponieważ powiększyła się komora powietrzna podczas przechowywania. Pozdrawiam
Nieświeże jajko ma ''specyficzny'' zapach i nie polecam go spożywać, podobnie do innych produktów o wątpliwej jakości.
Witam serdecznie,
Dla własnego zdrowia lepiej jest unikać nieświeżych produktów. Jeśli jajko unosi się na wodzie, a do tego po rozbiciu nieładnie pachnie i ma mętne białko, wtedy odradzałabym jego jedzenie.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Dla własnego zdrowia lepiej jest unikać nieświeżych produktów. Jeśli jajko unosi się na wodzie, a do tego po rozbiciu nieładnie pachnie i ma mętne białko, wtedy odradzałabym jego jedzenie.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.